449
Το κέρινο ομοίωμα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, όπως παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαντάμ Τισό της Κωνσταντινούπολης | Shutterstock

Μία τρίχα «σπάει» τον γενετικό κώδικα του Ντα Βίντσι

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 20:10
Το κέρινο ομοίωμα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, όπως παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαντάμ Τισό της Κωνσταντινούπολης
|Shutterstock

Μία τρίχα «σπάει» τον γενετικό κώδικα του Ντα Βίντσι

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 20:10

Το DNA θα μιλήσει. Και οι αποκαλύψεις αναμένεται να αλλάξουν πολλά για το ιστορικό πρόσωπο. Δύο ιταλοί επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αποκωδικοποίησης του γενετικού υλικού (DNA) του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Στη διάθεσή τους βρίσκονται μερικές τρίχες, οι οποίες σύμφωνα με ισχυρισμούς ανήκουν στον διάσημο καλλιτέχνη. Η τούφα βρισκόταν φυλαγμένη εδώ και χρόνια σε ιδιωτική συλλογή στις ΗΠΑ και θα εκτεθεί στο κοινό από τις 2 Μαΐου στο μουσείο Ideale Leonardo da Vinci, που βρίσκεται στη γενέτειρα του μεγάλου καλλιτέχνη, την Τοσκάνη.

«Ανακαλύψαμε μια τούφα μαλλιών η οποία είναι καταγεγραμμένη ως η τούφα του Ντα Βίντσι (Les Cheveux de Leonardo da Vinci). Πρόκειται για ένα μοναδικό βιολογικό δείγμα το οποίο θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην αναζήτηση του DNA του», δήλωσαν ο Αλεσάντρο Βεσότζι, διευθυντής του μουσείου και η Άγκνες Σαμπάτο, πρόεδρος του Ιδρύματος Κληρονομιάς του Ντα Βίντσι.

Η επίσημη παρουσίαση της τούφας θα γίνει σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στη βιβλιοθήκη Leonardiana την Πέμπτη και στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή τα 500 χρόνια από το θάνατό του σε Ιταλία, Γαλλία και άλλες χώρες του κόσμου.

Ο Αλεσάντρο Βεσότζι, διευθυντής του μουσείου και η Άγκνες Σαμπάτο, πρόεδρος του Ιδρύματος Κληρονομιάς του Ντα Βίντσι που θα αποκωδικοποιήσουν το DNA του μεγάλου καλλιτέχνη

Οι ερευνητές πάντως εκτιμούν πώς η τούφα είχε παραμείνει φυλαγμένη σε μια συλλογή κάπου στις ΗΠΑ και θα είναι η πρώτη φορά που θα εκτεθεί δημόσια μαζί με έγγραφα που πιστοποιούν την γαλλική προέλευσή της. «Αυτό το υπολειπόμενο βιολογικό υλικό, είναι αυτό που χρειαζόμασταν για να κάνουμε την ιστορική μας έρευνα επιστημονικά πιο έγκυρη», δήλωσε η Σαμπάτο. «Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην ανάλυση του DNA και να το συγκρίνουμε με τους ζώντες απογόνους του Ντα Βίντσι, αλλά και με τα οστά που βρέθηκαν σε τύμβους τα τελευταία χρόνια».

Η έρευνα για το DNA του Ντα Βίντσι θα μπορούσε να δώσει τέλος στη διαμάχη σχετικά με τον τάφο του που θεωρείται ότι είναι στην Αμπουάζ της Γαλλίας. Το αρχικό σημείο ταφής του πάντως, εκτιμάται ότι ήταν στο παρεκκλήσι του Saint-Florentin στο Chateau d’Amboise στην κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία, αλλά αυτό καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Τα οστά τότε απομακρύνθηκαν από εκεί και θάφτηκαν στο μικρότερο εκκλησάκι του Saint-Hubert. Ωστόσο, υπάρχουν μόνο εικασίες και όχι απόδειξη ότι είναι τα οστά του Ντα Βίντσι.

Οι εορτασμοί για τα 500 χρόνια από το θάνατό του έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα στην κοιλάδα του Λίγηρα. Ο πατέρας του καλλιτέχνη ήταν συμβολαιογράφος, η μητέρα του τότε άγνωστη, δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν είχε άμεσους απογόνους. Έφυγε από την Ιταλία σε ηλικία 64 ετών και μετακόμισε στη Γαλλία μετά από πρόσκληση του βασιλιά Φραγκίσκου Α της Γαλλίας.