974
Ωρα για πανηγυρισμούς; Οχι ακόμα. Υπομονή μέχρι το 2050, όταν το alcosynth, μια συνθετική ουσία που δεν προκαλεί hangover θα έχει αντικαταστήσει το αλκοόλ... | Shutterstock

Μεθύσι χωρίς hangover, είναι δυνατόν;

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 1 Οκτωβρίου 2016, 21:45
Ωρα για πανηγυρισμούς; Οχι ακόμα. Υπομονή μέχρι το 2050, όταν το alcosynth, μια συνθετική ουσία που δεν προκαλεί hangover θα έχει αντικαταστήσει το αλκοόλ...
|Shutterstock

Μεθύσι χωρίς hangover, είναι δυνατόν;

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 1 Οκτωβρίου 2016, 21:45

Πες πώς ένα βράδυ καταλήγεις στο κρεβάτι σου μετά από ένα γερό μεθύσι. Εντάξει. Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα, όμως, σε περιμένει την άλλη μέρα είναι γνωστό και ανυπόφορο: στόμα στεγνό, ζαλάδα και ναυτία, αστράκια που δεν σε αφήνουν να αντικρύσεις το φως ημέρας και ένας πονοκέφαλος που σου σφυροκοπάει άγρια το κεφάλι. Μαύρα χάλια δηλαδή. Και ξαφνικά μαθαίνεις ότι μπορείς να πιείς όλο το Βόσπορο και παρ’ όλα αυτά θα είσαι περδίκι. Πώς γίνεται αυτό; Με τη βοήθεια του «alcosynth», ένα ποτό από συνθετικό αλκοόλ το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μιμείται τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ χωρίς όμως τις συνέπειες του hangover.  Όπως υπόσχεται, μάλιστα, ελπίζει και εύχεται επίσης, ο Ντέιβιντ Νατ, καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας του Imperial College του Λονδίνου και εφευρέτης της νέας χημικής ουσίας, το hangover θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2050, αφού το «alcosynth»,  θα έχει αντικαταστήσει το αλκοόλ στα μπαρ.

Σύμφωνα με τον Independent, ο Ντέιβιντ Νατ έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας περίπου 90 διαφορετικές χημικές ενώσεις του «alcosynth», δύο από τις οποίες δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή για ευρεία χρήση. Και όπως υπολογίζει ο δημιουργός τους μέσα στην επόμενη 25ετία  θα έχουν αντικαταστήσει εντελώς αυτό που ξέρουμε  μέχρι σήμερα ως αλκοόλ: «Θα υπάρχουν [στο μπαρ] πλάι το ουίσκι και το τζιν, αλλά στο κοκτέιλ σας θα βάζουν «alcosynth» οπότε θα το απολαμβάνετε χωρίς να καταστρέφετε το συκώτι και την καρδιά σας», λέει ο κύριος καθηγητής συμπληρώνοντας ότι οι ουσίες του, η μία από τις οποίες  είναι μάλλον άγευστη ενώ η άλλη πικρή, ταιριάζουν πολύ ωραία μέσα σε ένα Mohito ακόμη και σε ένα Tom Collins, το κλασικό κοκτέιλ με βάση το τζιν και το χυμό λεμονιού.

David_Nutt_youtube
O δρ Ντέιβιντ νατ είναι καθηγητής νευροφαρμακολογίας στο Imperial College του Λονδίνου

Ερευνώντας ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο με το αλκοόλ, ο καθηγητής Νατ και η ομάδα του κατάφεραν να σχεδιάσουν μια ουσία που ισχυρίζονται ότι είναι μη-τοξική και η οποία αναπαράγει μόνο τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ. «Ξέρουμε πολλά για την επιστήμη του εγκεφάλου του αλκοόλ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Νατ. Πράγματι τα τελευταία 30 χρόνια έχουν ξεκαθαριστεί πολλά πράγματα, είναι πλέον γνωστός ο τρόπος με τον οποίο επιδρά το αλκοόλ σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, έτσι ο Νατ και η ομάδα του κατάφεραν να μιμηθούν τις καλές επιδράσεις του αποφεύγοντας τα κακά αποτελέσματα.

Οι υπέρμαχοι του alcosynth πιστεύουν ακόμη ότι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας μειώνοντας την κατανάλωση του αλκοόλ το οποίο σύμφωνα με τις στατιστικές είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για νόσους και θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο (ευθύνεται για το 10% αυτών), μετά το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Ο δημιουργός του συνθετικού αλκοόλ υπενθυμίζει ότι στις μέρες μας «Οι άνθρωποι θέλουν πιο υγιεινά ποτά.» Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του μάλιστα «η βιομηχανία αλκοολούχων ποτών γνωρίζει ότι από το 2050 θα πρέπει να φύγει από αυτά που πράγμα που έχει αρχίσει ήδη να σχεδιάζει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Αλλά δεν θέλουν να βιαστούν γιατί από το συμβατικό αλκοόλ κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα

Σύμφωνα με το BBC, στα πρώτα πειράματα που έγιναν με alcosynth το 2011, είχε χρησιμοποιηθεί ένα παράγωγο της βενζοδιαζεπίνης – ουσία που ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων με το Βάλιουμ και η οποία από κάποιους ειδικούς θεωρείται πιο εθιστική ακόμη και από την ηρωίνη. Ο κύριος καθηγητής ισχυρίζεται όμως ότι τα νέα ποτά του δεν περιέχουν βενζοδιαζεπίνες και δεν προκαλούν το στερητικό σύνδρομο του Βάλιουμ. Ο τύπος τους πάντως θα παραμείνει επτασφράγιστο μυστικό, κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Μέχρι πότε; Αγνωστο. Γιατί τόσο το τεράστιο κόστος της φαρμακευτικής έρευνας όσο και το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα απαιτηθεί για την κυκλοφορία του είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καθυστερήσεις. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι τη στιγμή που θα μπορεί κανείς να  παραγγείλει στο μπαρ της γειτονιάς του ένα  κοκτέιλ alcosynth.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας από την πλευρά του δήλωσε στον Independent: «Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, η οποία όμως θεωρούμε ότι βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και δεν μπορούμε να τη σχολιάσουμε. Ούτε νομίζω ότι μπορούμε να τη χρηματοδοτήσουμε αν δεν προχωρήσει κι άλλο η έρευνα. Αν [ο καθηγητής Νατ] υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση, θα περάσει από τη διαδικασία που περνάνε όλες οι άλλες αιτήσεις και θα κριθεί αναλόγως»

Alcosynth_Twitter
Το alcosynth είναι μια συνθετική ουσία που μιμείται την επήρεια του αλκοόλ στον οργανισμό

Σημειωτέον ότι ο καθηγητής Νατ είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, έχει μάλιστα επικριθεί στο παρελθόν για δηλώσεις του. Το 2009 για παράδειγμα είχε ισχυριστεί  ότι το ναρκωτικό Εκσταση είναι λιγότερο επικίνδυνο από ό, τι η ιππασία. Αυτό είχε σαν συνέπεια να απολυθεί από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Φαρμάκων και Ναρκωτικών οπότε έπαψε να είναι και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς του η επήρεια του alcosynth διαρκεί  περίπου δυο ώρες, όπως και το κανονικό αλκοόλ. Ο ίδιος και η ομάδα του έχουν επίσης καταφέρει να περιορίσουν τη μεγάλη κατανάλωση της ουσίας, οπότε θεωρητικά, είναι αδύνατο να αισθανθεί κανείς πολύ «μεθυσμένος». Η επήρεια της ουσίας γίνεται πλήρως αντιληπτή μετά από τέσσερα πέντε ποτά αλλά δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη τι συμβαίνει μετά από υπερβολικές δόσεις. Σε κάθε περίπτωση ο δημιουργός του  ισχυρίζεται ότι το alcosynth είναι ασφαλέστερo από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι πρόθυμοι να υποστηρίξουν τη νέα ανακάλυψη. Ο Νιλ Ουίλιαμς για παράδειγμα, εκπρόσωπος του British Beer and Pub Association, είπε ότι το alcosynth δεν είναι απαραίτητο, καθώς «υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποφύγει κανείς το hangover». Πράγματι υπάρχουν πολλά ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ που δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό, όπως π.χ. οι μπύρες αλλά και ελαφριά κοκτέιλ, αυτή άλλωστε είναι η τελευταία τάση του bartending.

Και αν μεθύσεις για τα καλά ένα βράδυ; Μην περιμένεις φίλε να σε σώσει το alcosynth. Κάνε τα γνωστά. Η επομένη πρέπει να είναι ημέρα αποτοξίνωσης με άφθονα υγρά, χυμούς και ελαφρές σαλάτες. Και εν ανάγκη φόρεσε τα μαύρα γυαλιά και στο μετρό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...