718
Οι κεντρικοί υπερκαταψύκτες που συντηρούν τα εμβόλια της Pfizer στη βελγική πόλη Πουρς | Pfizer /Handout via REUTERS

Πώς θα έρχονται, πώς θα μοιράζονται τα εμβόλια της Pfizer στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 25 Νοεμβρίου 2020, 22:26
Οι κεντρικοί υπερκαταψύκτες που συντηρούν τα εμβόλια της Pfizer στη βελγική πόλη Πουρς
|Pfizer /Handout via REUTERS

Πώς θα έρχονται, πώς θα μοιράζονται τα εμβόλια της Pfizer στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 25 Νοεμβρίου 2020, 22:26

Σε ένα εκατομμύριο ανέρχονται οι δόσεις εμβολίου του πρώτου τριμήνου που θα αποστείλει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτά είναι προγραμματισμένα μόνο από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και θα ακολουθήσουν κι άλλα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, αν βέβαια λάβουν την άδεια κυκλοφορίας.

Το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται έρθουν μεγαλύτερες ποσότητες από τις εταιρείες Moderna και AstraZeneca, οι οποίες δηλώνουν ότι τα εμβόλιά τους είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Οι εξελίξεις όμως τρέχουν με τόσο μεγάλες ταχύτητες, που φαίνεται ότι δεν θα αργήσουν, αφού η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διεμήνυσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον τα δύο εμβόλια για τον κορονοϊό, της Moderna και της Pfizer, παίρνουν άδεια μέσα στον Δεκέμβριο. Κάλεσε επίσης τις χώρες να είναι έτοιμες με όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί (εδώ).

Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί σε πρώτη φάση ένα σύστημα συντήρησης του εμβολίου της Pfizer, το οποίο είναι πιο ευαίσθητο στις θερμοκρασίες και απαιτεί αποθήκευση στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου.

Οι ένα εκατομμύριο δόσεις που θα παραλάβει η χώρας μα επαρκούν για 500.000 πολίτες, όπως έχει ανακοινωθεί, και οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι υγειονομικοί υπάλληλοι, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.

Ειδικοί υπολογίζουν ότι το ίδιο τρίμηνο ενδέχεται να φτάσουν στη χώρα μας ακόμη 2-3 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια της Moderna και AstraZeneca.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, η Pfizer θα εισάγει τα φάρμακά της στην Ελλάδα και θα τα διαθέσει στις κεντρικές μονάδες εμβολιασμού σε 300 ειδικά ψυγεία που δεν απαιτούν ρεύμα, αλλά ξηρό πάγο. Ενα υλικό που η προμήθειά του είναι αρκετά απλή και οικονομική υπόθεση. Τα φορητά ψυγεία συντηρούν για 15 ημέρες το εμβόλιο στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου. Κάτι που λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα στη μεταφορά τους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Pfizer θα εισάγει τα φάρμακά της στην Ελλάδα και θα τα διαθέσει στις κεντρικές μονάδες εμβολιασμού σε 300 ειδικά ψυγεία που δεν απαιτούν ρεύμα, αλλά ξηρό πάγο

«Για να διασφαλίσουμε εμείς αυτές τις συνθήκες, οι συσκευασίες θα είναι εξοπλισμένες με σύστημα εντοπισμού GPS και με ειδικό θερμοστάτη. Η εταιρεία μας διαθέτει έτοιμο κέντρο ελέγχου το οποίο, όταν σε κάποια παρτίδα παρουσιαστεί μείωση της θερμοκρασίας, θα ειδοποιεί άμεσα το εμβολιαστικό κέντρο», εξηγεί στο Protagon στέλεχος της Pfizer. «Είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, είναι εφικτό και σχεδιασμένο το σύστημα μεταφοράς».

Αλλωστε, τόσο στις φάσεις των κλινικών δοκιμών του εμβολίου, όσο και σε ειδικά τεστ για τη μεταφορά του (εδώ) που έχουν γίνει όλο αυτό τον καιρό, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Τώρα βέβαια όλη αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί σε πολύ μεγάλη κλίμακα.

Οι αποθήκες

Πριν διανεμηθεί με τα 300 ειδικά κιβώτια-ψυγεία στα κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα των περιφερειών, θα πρέπει και η κυβέρνηση να έχει φροντίσει για αποθηκευτικούς χώρους για τα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή και βάση υπολογισμών της γεωγραφικής κατανομής του πληθυσμού, έχουν στηθεί οι 14 αποθήκες ψυχρής συντήρησης που έκανε δωρεά στο κράτος το Ιδρυμα Μποδοσάκη.

Αυτές οι αποθήκες θα συντηρούν σε σούπερ ψυχρές θερμοκρασίες τα εμβόλια, πριν διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα (εδώ) που προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Διευκρινίζεται ότι τα εμβόλια, εκτός από τις 15 ημέρες που μπορούν να μείνουν μέσα στα φορητά ψυγεία της Pfizer, συντηρούνται και σε απλό ψυγείο (θερμοκρασία έως 7 βαθμούς Κελσίου) για πέντε ημέρες. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο 20 ημερών για να φτάσει στο μπράτσο μας, από τη στιγμή που θα βγει από τις ψυχρές αποθήκες.

Μέχρι τις αποθήκες αυτές θα μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά ψυγεία των εταιρειών Pfizer-BioNTech, οι οποίες θα τα παραδίδουν σε οπουδήποτε μέρος της χώρας και αν βρίσκεται η παραγγελία.

Πέρα όμως από τη τιτάνια γέφυρα συνεργασίας που έχουν στήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τα κράτη-μέλη και τις φαρμακευτικές εταιρείες, σημαντική κρίνεται και η συνέπεια πολιτών που θα κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Η ευθύνη των πολιτών

Τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν 2.117.400 πολίτες τον μήνα. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού και η διαδικασία θα διαρκεί 10 λεπτά.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι συνεπείς με τα ραντεβού τους. Αν δεν προσέλθουν στην ώρα τους, θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα που έχει στηθεί.

Στην περίπτωση που δεν προσέλθουν στο ραντεβού τους, ένα από τα πολύτιμα εμβόλια θα έχει προετοιμαστεί για χρήση (θα έχει αποψυχθεί), δεν θα χρησιμοποιηθεί και οι γιατροί θα πρέπει να το απορρίψουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...