691
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη | Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν στα τέλη Δεκεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 14:21
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη
|Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν στα τέλη Δεκεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 14:21

Ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο ενδέχεται να εμβολιαστούν ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Επιτέλους υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε, η Φον ντερ Λάιεν εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς η ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες, «αλλά εκείνο το οποίο είναι ακόμη πιο σημαντικό από την προμήθεια είναι οι ίδιοι οι εμβολιασμοί».

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να ετοιμαστούν τώρα», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μιλάμε και για εκατομμύρια σύριγγες και ψυκτικά συστήματα, οργανώνουμε κέντρα εμβολιασμού, εκπαιδεύουμε προσωπικό και πολλά άλλα».

Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν την εφοδιαστική αλυσίδα για τη χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου, τόνισε.

Η ίδια επισήμανε ότι «η υπ΄αριθμόν πρώτη αιτία θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση ειδικά την περασμένη εβδομάδα ήταν η πανδημία του κορονοϊού με σχεδόν 3.000 θύματα την ημέρα».

Αυτό, όπως είπε, έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία σε οριακή λειτουργία, ενώ αναφερόμενη στους εστιάτορες, σερβιτόρους και γενικότερα στο προσωπικό εστίασης που επιθυμούν μια γρήγορη επαναφορά στην κανονικότητα, υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη του καλοκαιριού. «Η γρήγορη και εν όλο χαλάρωση των μέτρων ενέχει τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας αμέσως μετά τα Χριστούγεννα», τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από τα άλλα, κυρίως πιο ήσυχα».

Εγκρίθηκε η συμφωνία με τη Moderna

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη την έκτη σύμβαση στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, αυτή τη φορά με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna. Η σύμβαση προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα· η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου Covid-19.

Η σύμβαση με τη Moderna διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και η σύμβαση που εγκρίθηκε με την εταιρεία CureVac. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «mε ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την εταιρεία Moderna για την αγορά έως 160 εκατομμυρίων δόσεων του μελλοντικού της εμβολίου. Είναι η έκτη σύμβασή μας με παραγωγό εμβολίων, ενώ εργαζόμαστε για τη σύναψη μίας ακόμα σύμβασης. Δημιουργούμε ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για τη νόσο COVID-19 στο κόσμο, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πρόσβαση στα μέχρι στιγμής πιο υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική ζωή.»

Από την πλευρά της η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, υπογράμμισε: «Η σημερινή συμφωνία με τη Moderna αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ορόσημο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Είμαι ευτυχής που μέχρι στιγμής έχουμε συνάψει έξι συμφωνίες για τα εμβόλια. Πρόκειται για σαφή απόδειξη της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας: μια Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες της και ένα προσχέδιο για τη μελλοντική συνεργασία μας στον τομέα της υγείας. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την αποκατάσταση της ομαλότητας και την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς».

Η Moderna είναι μια εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ που πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο μεταφέρεται στα κύτταρα με νανοσωματίδια λιπιδίων. Αυτή η πλατφόρμα εμβολίων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. Η βασική αρχή είναι ότι το εν λόγω μόριο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας δεδομένων, με τη βοήθεια του οποίου ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει από μόνος του πρωτεΐνες και να προκαλέσει διαρκή ανοσία έναντι της νόσου COVID-19.

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και στην παραγωγική ικανότητα της εταιρείας στην Ευρώπη για να προμηθεύσει το σύνολο της ΕΕ.