702
Πρώτο στη λίστα του OAD το παριζιάνικο «L' Arpège», όπου ο σεφ του, Αλέν Πασάρ, δεν παύει να εμπνέεται από τα φρέσκα λαχανικά | facebook/a.passard

Επιλέγοντας «δημοκρατικά» τα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης

Δημήτρης Μπούτος Δημήτρης Μπούτος 1 Ιουνίου 2016, 14:44
Πρώτο στη λίστα του OAD το παριζιάνικο «L' Arpège», όπου ο σεφ του, Αλέν Πασάρ, δεν παύει να εμπνέεται από τα φρέσκα λαχανικά
|facebook/a.passard

Επιλέγοντας «δημοκρατικά» τα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης

Δημήτρης Μπούτος Δημήτρης Μπούτος 1 Ιουνίου 2016, 14:44

Ξεχάστε τα αστέρια Michelin, τις τυφλές δοκιμές και τους αυστηρούς κριτές. Οι πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής γαστρονομικής σκηνής, τουλάχιστον για το 2016, αναδείχθηκαν με αρκετά… δημοκρατικό τρόπο. Μέσω της πλατφόρμας Opinionated About Dining, (ΟΑD) που σημαίνει το προφανές: τρώγοντας με άποψη.

Ο λόγος για μια διαδικτυακή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 4.500 καλοφαγάδες, με 160.000 κριτικές, συνολικά, για τα ευρωπαϊκά εστιατόρια. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν πρόσφατα και δίνουν την πρώτη θέση στο γαλλικό «L’ Arpège», του σεφ Αλέν Πασάρ, στο Παρίσι, το οποίο αποθεώνει τα φρέσκα λαχανικά και την εποχικότητα.

Επεται το ισπανικό «Azurmedi», ένα πρωτοποριακό εστιατόριο στο Μπιλμπάο, στη Χώρα των Βάσκων, που υλοποιεί το «πράσινο» όραμα του σεφ του, Ενέκο Αξά. Στεγάζεται σε εντυπωσιακό γυάλινο κτίριο, που στέκει με τρόπο σχεδόν εικαστικό πάνω σε λόφο. Οικολογικά υλικά για την κατασκευή του, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βρόχινο νερό, θερμοκήπια και μποστάνια και ντόπια λαχανικά είναι μερικές, μόνο, από τις αρχές της ημερήσιας λειτουργίας του.

5
Το εστιατόριο «Azurmedi» στο Μπιλμπάο (facebook/Azurmendi-Restaurante)

Αναζητώντας στη λίστα ελληνικό εστιατόριο, με ενδιαφέρον φτάσαμε στη θέση 178, όπου βρίσκεται το «Funky Gourmet», το ξεχωριστό εστιατόριο στον Κεραμεικό. Μετά τα αστέρια Michelin, έκανε ξανά το θαύμα του. Ψυχή της ομάδας, οι αδελφές Αργυρώ και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, που ανασυνθέτουν επιδέξια κλασικές σπεσιαλιτέ-σύμβολα της ελληνικής κουζίνας (χωριάτικη σαλάτα, σπανακόρυζο, παστίτσιο) με παιχνιδιάρικη διάθεση.

999976_555735291129650_1807816816_n
Tο «Funky Gourmet» στη λίστα με τα 200 κορυφαία ευρωπαϊκά εστιατόρια (facebook/Funky-Gourmet)

Οι δύο τελευταίοι είναι και οι επικεφαλής σεφ του εστιατορίου. Μαζί με τον σεφ της «Σπονδής», είναι οι μόνοι έλληνες σεφ βραβευμένοι με δύο αστέρια Michelin. Τεχνικές μοριακής κουζίνας, χρώμα, φαντασία και κάμποσο ταλέντο – όλα τούτα συνδυασμένα τους χάρισαν διάκριση και σε αυτή τη λίστα.

Η λίστα των 100 κορυφαίων εστιατορίων στην Ευρώπη περιλαμβάνει 48 γαλλικά, 28 βρετανικά, 27 ιταλικά και ένα ελληνικό

Τρίτο σε σειρά έρχεται το βελγικό «In de Wulf» και η λίστα των 100 κορυφαίων της Ευρώπης συμπληρώνεται με 48 γαλλικά, 28 βρετανικά και 27 ιταλικά. Οι προτιμήσεις όσων ψήφισαν επιβεβαιώνουν την τάση «από το μποστάνι στο πιρούνι», που αλλού ορίζεται ως «φυσική κουζίνα», αλλού ως ιδέα για «farm restaurants» ή «αειφόρα εστιατόρια», μα το πνεύμα είναι κοινό: η φρεσκάδα της πρώτης ύλης παραμένει το μέγα ζητούμενο και δη για λαχανικά και ζαρζαβάτια που έχουν καλλιεργηθεί με τρόπο φυσικό, σε μποστάνια με κομποστοποιητές, ει δυνατόν και με ανακύκλωση των φυσικών τους απορριμάτων. Τα περισσότερα της λίστας, εστιατόρια με λαχανόκηπους και ταρατσομπαξέδες ζηλευτούς.

6
Ο λαχανόκηπος του ισπανικού «Azurmedi» (facebook/a.passard)

Δεν θα ήταν, λοιπόν, αυθαίρετο, να πει κάποιος πως τα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη έχουν πλέον… οικολογική ευαισθησία. Η υψηλή γαστρονομία και τα περίτεχνα πιάτα δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συμπεριληφθεί ένα εστιατόριο στην εν λόγω η λίστα, ούτε οι τίτλοι του και οι διακρίσεις. Μα είναι ευνόητο πως, ασχέτως «περιτυλίγματος», οι κορυφαίοι του είδους σερβίρουν προσεγμένη κουζίνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Etxebarri», μια σχεδόν άγνωστη «ψησταριά» σ’ ένα χωριό στη Χώρα των Βάσκων, που δρέπει δάφνες. Εκεί, ο αυτοδίδακτος σεφ μαγειρεύει τα πάντα στα κάρβουνα και διαφοροποιεί τη γεύση κάθε φαγητού καίγοντας διαφορετικά ξύλα!

Συγκρίνοντας τη λίστα του δανέζικου OAD με αυτή του ονομαστού βρετανικού θεσμού «The World’s 50 Best Restaurants», οι διαφορές γίνονται φανερές γρήγορα. Ηχηρή, για παράδειγμα, είναι η απουσία από την πρώτη τριάδα του OAD των περίφημων εστιατορίων «El Celler de Can Roca», των καταλανών αδελφών Χοάν, Χοσέπ και Τζόρντι Ρόκα, της «Osteria Francescana» του Μάσσιμο Μποτούρα στη Μόντενα της Ιταλίας και του «Noma» του Ρενέ Ρετζέπι στην Κοπεγχάγη που είχε μεν… καλομάθει σε πρωτιές αλλά παραγκωνίστηκε από τα δύο προηγούμενα, τα οποία – σύμφωνα με τον θεσμό «The World’s 50 Best Restaurants» –  είναι τα τρία καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Και το μεν «Noma» διατηρεί και εδώ την τρανή του φήμη, καθώς βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα καταλαμβάνοντας την 5η θέση, όμως η «Osteria Francescana» είναι στη 14η και το «El Celler de Can Roca» στη 17η, κατά την έρευνα του OAD.

10
Η πριβέ αίθουσα του «Noma» του Ρενέ Ρετζέπι, στην Κοπεγχάγη (facebook/nomacph)

Ιδού, λοιπόν, μερικές ματιές και μια μικρή γεύση από τα 50 καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, όπως τα ψήφισαν εκλεκτικοί και καλοφαγάδες:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News