276
Αυτή είναι η εικόνα της μελανής οπής που έδωσαν στην δημοσιότητα τα στελέχη του NSF | Event Horizon Telescope collaboration et al

Ιστορική στιγμή: Είδαμε για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 16:31
Αυτή είναι η εικόνα της μελανής οπής που έδωσαν στην δημοσιότητα τα στελέχη του NSF
|Event Horizon Telescope collaboration et al

Ιστορική στιγμή: Είδαμε για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 16:31

Στελέχη του διεθνούς τηλεσκοπίου Event Horizon Telescope (EHT), του Εθνικού Ιδρυματος Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά επετεύχθη η απευθείας παρατήρηση μιας μελανής οπής (μαύρη τρύπα). Μετά από προσπάθειες δέκα ετών και την διασύνδεση διάσπαρτων τηλεσκοπίων σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες κατάφεραν να φωτογραφήσουν την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξία Μ87.

Η φωτογραφία δείχνει την δραστηριότητα που υπάρχει γύρω από την μαύρη τρύπα ιδίως του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων», δηλαδή της «περιμέτρου» πέρα από την οποία τίποτε δεν μπορεί να δραπετεύσει, ούτε το φως.

Ο Μεσιέ 87 (επίσης γνωστός ως M87, Α της Παρθένου και NGC 4486) είναι το όνομα ενός γιγαντιαίου ελλειπτικού γαλαξία στον αστερισμό της Παρθένου. Είναι ο μεγαλύτερος και φωτεινότερος γαλαξίας μέσα στο βόρειο ομώνυμο σμήνος της Παρθένου. Ο γαλαξίας αυτός περιέχει επίσης έναν σημαντικά ενεργό γαλαξιακό πυρήνα που είναι ισχυρή πηγή ακτινοβολίας πλούσιο σε φάσματα, ιδιαίτερα σε ραδιοκύματα.

Δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος γιγαντιαίος ελλειπτικός γαλαξίας κοντά στη γη και δεδομένου ότι είναι μια από τις φωτεινότερες πηγές ραδιοκυμάτων στον ουρανό, είναι δημοφιλής στόχος τόσο για ερασιτεχνικές παρατηρήσεις αστρονομίας όσο και για την επαγγελματική μελέτη αστρονομίας.

Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο στην πιο λεπτομερή μελέτη των μελανών οπών και των μυστικών που κρύβουν με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αποτελούν κοσμικά σώματα που παίζουν κεντρικό ρόλο στην λειτουργία του Σύμπαντος ενώ επίσης μπορεί να αποτελούν εργοστάσια παραγωγής εξωτικών κοσμικών φαινομένων. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι μελανές οπές μπορεί να είναι «μηχανές» που μπορούν να μας βοηθήσουν να ταξιδέψουμε στον χρόνο.

Ταυτόχρονες συνεντεύξεις τύπου πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, στη Σαγκάη, στην Ταϊπέι, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News