362
Η Τερέζα Μέι και η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη στο Βερολίνο | REUTERS/Hannibal Hanschke

Σε ένα όσο πιο φιλικό διαζύγιο μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας ελπίζει η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 16:19
Η Τερέζα Μέι και η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη στο Βερολίνο
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Σε ένα όσο πιο φιλικό διαζύγιο μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας ελπίζει η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 16:19

Τι ζητά η Ευρώπη από τη Βρετανία για το Brexit και την παράτασή του και πώς θα πείσει η Βρετανία τις Βρυξέλλες;

Οι απαντήσεις θα δοθούν στην έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι «27» θα κληθούν να πάρουν απόφαση για την δεύτερη παράταση, ως τις 30 Ιουνίου, που έχει ζητήσει επίσημα το Λονδίνο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απόφαση, η Βρετανία θα εξέλθει από την ΕΕ την Παρασκευή.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και δεν το φοβάται, δήλωσε σχετικά την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δεν είναι αυτό το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, όμως δεν το φοβόμαστε. Είμαστε προετοιμασμένοι», διευκρίνισε.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας παρατεταμένης αναβολής της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ πέραν της ημερομηνίας που ζητεί το Λονδίνο.

Ενώπιον των βουλευτών στο Βερολίνο είπε την Τετάρτη ότι η ίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχουν «την άποψη ότι οφείλουμε να δώσουμε μια εύλογη προθεσμία στα δύο πολιτικά κόμματα» των Συντηρητικών και των Εργατικών της Βρετανίας για να διαπραγματευθούν μια έξοδο από την κρίση και να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Είναι πολύ πιθανόν (η αναβολή που θα δοθεί από την ΕΕ) να είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που ζητεί η βρετανίδα πρωθυπουργός», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Η ίδια τόνισε ωστόσο πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει από την ΕΕ «πολύ γρήγορα», πριν από την εκπνοή αυτής της προθεσμίας, αν το Λονδίνο «ψηφίσει τη συμφωνία εξόδου». Στην πράξη αυτή είναι η πρόταση που έκανε ο Ντόναλντ Τουσκ – παράταση ενός έτους που θα τερματιστεί νωρίτερα, αμέσως μόλις ψηφιστεί η συμφωνία.

Πρόσθεσε η καγκελάριος ότι σε περίπτωση παρατεταμένης παράτασης του Brexit, το Λονδίνο θα πρέπει κατ’ αρχήν να οργανώσει ευρωεκλογές στις 23 Μαΐου και στη συνέχεια να συμμετάσχει «με εποικοδομητικό τρόπο» στη διαδικασία αποφάσεων στους κόλπους της ΕΕ.

Διευκρίνισε μάλιστα πως θα συναντήσει τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πριν από την αποψινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να καταλήξουν σ’ έναν συμβιβασμό όσον αφορά την προθεσμία που θα δώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Πιστεύω ότι θα φθάσουμε σήμερα σ’ ένα αποτέλεσμα που δεν θα οδηγηθεί σε αποτυχία εξαιτίας μιας γαλλογερμανικής ασυμφωνίας», δήλωσε η καγκελάριος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...