624
Το «Impossible burger» είναι κατά τους δημιουργούς του η καλύτερη χορτοφαγική και περιβαλλοντική εναλλακτική | Impossible Burger

Χάμπουργκερ για χορτοφάγους από κρέας χωρίς κρέας!

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 10:20
Το «Impossible burger» είναι κατά τους δημιουργούς του η καλύτερη χορτοφαγική και περιβαλλοντική εναλλακτική
|Impossible Burger

Χάμπουργκερ για χορτοφάγους από κρέας χωρίς κρέας!

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 10:20

Φανταστείτε ένα ζουμερό χάμπουργκερ, που μοιάζει και μυρίζει σαν κρέας, έχει γεύση κρέατος και αν το δει κανείς από κοντά έχει «αίμα» σαν μισοψημένη μπριζόλα. Αλλά κρέας δεν είναι. Αντίθετα πρόκειται για προϊόν 100% φυτικό, δημιουργημένο στο εργαστήριο χάρη σε ένα μόριο της σόγιας. Και ιδού το «απίστευτο χάμπουργκερ» δημιούργημα της καλιφορνέζικης startup «Impossible Foods», η χορτοφαγική και περιβαλλοντική εναλλακτική. Εδώ και πολλά χρόνια χορτοφαγικά προϊόντα –συνήθως, αλλά όχι αποκλειστικά, από σόγια- που μιμούνται το κρέας κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Όμως παρά τις προθέσεις και τα όσα διαφημίζουν οι κατασκευαστές τους η γεύση τους θυμίζει κρέας από ελάχιστα ως καθόλου.

Αλλά αυτό όπως φαίνεται και από την ως τώρα επιτυχία του στις ΗΠΑ, δεν ισχύει στην περίπτωση του «Impossible burger». Σε αντίθεση με τα ως τώρα προϊόντα οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι το προϊόν τους συνιστά μια πραγματική διατροφική επανάσταση σε όλους τους τομείς και εξηγούν: για τη δημιουργία του χάμπουργκερ που έχει 0% κρέας, απαιτείται κατά 95% λιγότερη καλλιεργήσιμη γη, 74% λιγότερο νερό ενώ η έκλυση αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι 87% χαμηλότερη σε σχέση με ένα χάμπουργκερ κρέατος. Oπως αναφέρει η Corriere della Sera, για αυτό τον λόγο το τελευταίο διάστημα τα περισσότερα «προχωρημένα» εστιατόρια στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τα χορτοφαγικά χάμπουργκερ στο μενού τους, καθώς μάλιστα βλέπουν και τις ουρές των πελατών να μεγαλώνουν.

Αλλά εκτός από διατροφική η δημιουργία «φυτικού κρέατος» είναι και μια επιχειρηματική επανάσταση: πολλοί δισεκατομμυριούχοι και μεγάλες εταιρείες τους τελευταίες μήνες επένδυσαν 273,5 εκατομμύρια δολάρια στην startup που γεννήθηκε το 2011. Ανάμεσά τους ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας Λι Κα-σινγκ, το κυβερνητικό fund της Σιγκαπούρης Temasek, το Open Philantropy Project του συνιδρυτή του Facebook Ντάστιν Μόσκοβιτς και πολλοί άλλοι.

«Η ομάδα μας, που αποτελείται από επιστήμονες, κτηνοτρόφους και σεφ και εργάστηκε επί πέντε χρόνια μελετώντας λεπτομερώς κάθε φάση της διαδικασίας δημιουργίας του κλασικού χάμπουργκερ, από την αγελάδα ως τον καταναλωτή» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Στη συνέχεια επικεντρωθήκαμε στην προσπάθεια να βρούμε μία μέθοδο και τα απαραίτητα υλικά ώστε να αναδημιουργήσουμε το προϊόν: από την όψη και τη γεύση ως τη οσμή και τη υφή, αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κρέας», προσέθεσε. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι άνθρωποι της Impossible Foods, η ζήτηση πλέον είναι τόσο μεγάλη που σκοπεύουν να προωθήσουν το προϊόν τους στα σουπερμάρκετ -ακόμα και στις σχολικές εστίες.

Παράλληλα εγκαινιάστηκε κοντά στο Σαν Φρανσίσκο ένα νέο εργοστάσιο το οποίο είναι σε θέση να παράγει 635.000 κιλά τον μήνα φυτικού κρέατος, (που παρασκευάζεται με βάση μια πρωτεΐνη της σόγιας, μείγμα σιτηρών και πρωτεϊνών πατάτας) τα οποία μεταφράζονται σε 5,64 εκατομμύρια χάμπουργκερ.

Αγώνας δρόμου και επιφυλάξεις

Η Impossible Foods δεν είναι η μοναδική εταιρεία που θέλει να δημιουργήσει ένα εύγευστο και υγιεινό υποκατάστατο του κρέατος. Και άλλες εταιρείες στις ΗΠΑ όπως η Beyond Meat (η οποία επίσης χρηματοδοτείται από τον Μπιλ Γκέιτς), η Hampton Creek και Memphis Meats κάνουν αγώνα δρόμου πια θα πετύχει ταχύτερα τα καλύτερο αποτέλεσμα καθώς η αγορά θεωρείται από πολλούς τεράστια.

Αλλά η πιο σημαντική μάχη αφορά το μέτωπο της υγείας. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ισχυρίζεται ότι η Impossible Foods δεν έχει προσφέρει επαρκή στοιχεία «σχετικά με την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων υλικών» που χρησιμοποιεί. Επιπλέον, εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος είναι εκείνη που αφορά το αν η πρωτεΐνη προκαλεί αλλεργίες ή όχι. Πάντως η FDA δεν απαγόρευσε την κυκλοφορία του προϊόντος. Η εταιρεία αναφέρει ότι τα ως τώρα πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι το «αλλεργιογόνο δυναμικό της πρωτεΐνης σόγιας που χρησιμοποιείται είναι πολύ χαμηλό» και ότι σε κάθε περίπτωση «αναγράφεται στο προϊόν». Θεωρώντας λοιπόν ότι το «κρέας» της είναι ασφαλές η Impossible Foods παρουσίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην FDA ένα κείμενο 109 σελίδων με το οποίο ζητά άδεια πλήρους και οριστικής εμπορικής χρήσης του χάμπουργκερ χωρίς κρέας. Και όσοι πιστοί ετοιμαστείτε να τρέξετε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3