289
Σκηνή από «Το μεγάλο φαγοπότι» του Μάρκο Φερέρι | Films 66

Ερευνα: Το έμφραγμα παραμονεύει στις 10 το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2018, 17:18
Σκηνή από «Το μεγάλο φαγοπότι» του Μάρκο Φερέρι
|Films 66

Ερευνα: Το έμφραγμα παραμονεύει στις 10 το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2018, 17:18

Ο κίνδυνος εμφράγματος παραμονεύει – ειδικά για τους άνω των 75 ετών – γύρω στις 10 το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, κυρίως λόγω του αυξημένου συναισθηματικού στρες και της συγκίνησης, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Σουηδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Έρλινγκε του Τμήματος Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Λουντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος στη διάρκεια του έτους κορυφώνεται γύρω στις δέκα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

Όπως αναφέρει το Quartz, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 283.000 περιστατικά εμφραγμάτων στη χώρα στη διάρκεια 16 ετών κι όπως διαπιστώθηκε ο κίνδυνος εμφράγματος είναι κατά 15% αυξημένος τα Χριστούγεννα, σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν ή μετά, ενώ το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων η αύξηση του κινδύνου φθάνει το 37%, περισσότερο από κάθε άλλη μέρα του χρόνου.

Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 283.000 περιστατικά εμφραγμάτων στη διάρκεια 16 ετών και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι αυξημένος και ανήμερα τα Χριστούγεννα (αλλά λιγότερο από ό,τι την παραμονή), την Πρωτοχρονιά με 20% (αλλά όχι την παραμονή), καθώς και τα πρωινά (γύρω στις 8 π.μ.), ιδίως της Δευτέρας, αλλά όχι στη διάρκεια του Πάσχα ή των μεγάλων αθλητικών αγώνων.

Η αιτία, σύμφωνα με την έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, είναι το αυξημένο συναισθηματικό στρες και οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, όπως θυμός, άγχος και λύπη.

Η μελέτη σημειώνει ωστόσο πως στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν περισσότερο τα άτομα άνω των 75 ετών, οι διαβητικοί και οι καρδιοπαθείς.

Η Σουηδία δεν είναι η μόνη χώρα όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο αυτό: αντίστοιχη έρευνα του 2004 έδειξε πως τα περιστατικά εμφραγμάτων στην Καλιφόρνια ήταν περισσότερο συχνά την περίοδο ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News