708
Ο Αλέξ Ασουλίν σχεδιάζει ιδιωτικές βιβλιοθήκες συνδυάζοντας πολυτελή λευκώματα με έργα τέχνης και διακοσμητικά αντικείμενα | Facebook / ASSOULINE

Επάγγελμα: επιμελητής ιδιωτικής βιβλιοθήκης

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 20:15
Ο Αλέξ Ασουλίν σχεδιάζει ιδιωτικές βιβλιοθήκες συνδυάζοντας πολυτελή λευκώματα με έργα τέχνης και διακοσμητικά αντικείμενα
|Facebook / ASSOULINE

Επάγγελμα: επιμελητής ιδιωτικής βιβλιοθήκης

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 20:15

Στη Χρυσή Εποχή του Zoom, τα ράφια της βιβλιοθήκης του είναι μια ευκαιρία για να επιδείξει ο ιδιοκτήτης της το καλό (ή κακό…) γούστο του. Τα βιβλία είναι ένα «παράθυρο» που δείχνει ποιος είστε ή ποιος φιλοδοξείτε να είστε. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μάλιστα, οι επιλογές κάποιων ανθρώπων πέρασαν από… κόσκινο και δέχτηκαν έντονη κριτική.

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, τα ράφια με τα ιστορικά βιβλία του υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, που ανέβασε η σύζυγός του δημοσιογράφος Σάρα Βάιν, προκάλεσαν δυσάρεστη έκπληξη όταν ανάμεσά τους εντοπίστηκε το βιβλίο «The War Path» του αρνητή  του Ολοκαυτώματος Ντέιβιντ Ιρβινγκ.

Η φωτογραφία της βιβλιοθήκης του βρετανού υπουργού Μάικλ Γκόουβ έκρυβε εκπλήξεις (Twitter / WestminsterWAG)

Και η προτίμηση της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζεον για το μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα, έγινε γνωστή όταν στα ράφια της αποκαλύφθηκαν βιβλία του Τζόναθαν Φράνζεν. Το κοινό επιδοκίμασε, εξάλλου, την Κέιτ Μίντλετον όταν στο γραφείο της εντοπίστηκαν έργα της Τζέιν Οστιν και της Τζορτζ Ελιοτ με σκληρό υφασμάτινο εξώφυλλο. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ξέρει περισσότερα για τη σημασία μιας ιδιωτικής βιβλιοθήκης από τον 28χρονο Αλέξ Ασουλίν, γράφει στην Telegraph η Πρίσιους Αντεσίνα.

Γιος του Προσπέρ και της Μαρτίν Ασουλίν, οι οποίοι το 1994 ίδρυσαν στο Παρίσι τον εκδοτικό οίκο Assouline, που ειδικεύεται σε πολυτελή λευκώματα (coffee-table) τέχνης, αρχιτεκτονικής και ταξιδιών (κάποια κοστίζουν πάνω από 9.000 ευρώ), ο Αλέξ Ασουλίν μεγάλωσε μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας. Σπούδασε μάρκετινγκ και γραφιστική στο Μόντρεαλ και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, και πριν από έξι χρόνια άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Ως αντιπρόεδρος πλέον της εταιρείας, αναλαμβάνει τη δημιουργία πολυτελών βιβλιοθηκών κατά παραγγελία: επιμελείται συλλογές βιβλίων και διακοσμητικών αντικειμένων.

Το Maison Assouline στο Πικαντίλι του Λονδίνου (Facebook / Assouline)

Ο Ασουλίν μπορεί να ενημερώσει μια υπάρχουσα βιβλιοθήκη ή να ξεκινήσει από το μηδέν, παραγγέλνοντας τα ράφια που θα γεμίσουν αργότερα με τα βιβλία του. Κάθε βιβλιοθήκη περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν τόμο, που είναι σπάνια ή πρώτη έκδοση, αλλά το πώς φαίνεται το δωμάτιο είναι εξίσου σημαντικό με το πώς λειτουργεί ως χώρος για ανάγνωση.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει απαιτούν ελάχιστη επένδυση ύψους 20.000 ευρώ: «Είναι περίπλοκο να σχεδιάζεις αυτές τις βιβλιοθήκες, αλλά και συναρπαστικό γιατί γνωρίζεις τον άνθρωπο», λέει στη δημοσιογράφο της Telegraph, μέσω βιντεοκλήσης. Στις πιο πρόσφατες παραγγελίες του περιλαμβάνεται η κοινόχρηστη βιβλιοθήκη του 432 Park Avenue, ενός από τους ουρανοξύστες του συμπλέγματος Billionaires’ Row στη Νέα Υόρκη. Τα ράφια της είναι από μαόνι και για να τα γεμίσει, μεταξύ άλλων επέλεξε λευκώματα με φωτογραφίες του Σεσίλ Μπίτον, τη Γαλλική Ριβιέρα τη δεκαετία του 1920, και μια μονογραφία του κινέζου εικαστικού Αϊ Γουέι Γουέι, που έχει εκδοθεί από τον αντίπαλο εκδοτικό οίκο Taschen.

Το γεγονός ότι η εταιρεία του εκδίδει βιβλία, που προορίζονται τόσο για να εκτίθενται όσο και για να διαβάζονται, προσελκύει πλούσιους πελάτες: «Είναι ένα πολυτελές κομμάτι οικιακής διακόσμησης. Στα καλύμματα των βιβλίων μας χρησιμοποιούμε υφάσματα από βελούδο, μετάξι, βαμβάκι ή λινό, φύλλα χρυσού, φύλλα από ασήμι, και κεντήματα», λέει.

Ο Αλέξ Ασουλίν, αντιπρόεδρος του εκδοτικού οίκου Assouline, επιμελείται ιδιωτικές βιβλιοθήκες (Instagram)

Ο Ασουλίν σχεδιάζει επίσης προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται αυτά τα αντικείμενα: μερικά είναι τοποθετημένα με κλίση, άλλα στοιβάζονται, ενώ μεγαλύτεροι τόμοι ενδέχεται να παρουσιάζονται σε περιστρεφόμενα stands. Αναμνηστικά, έργα τέχνης, διακοσμητικά αντικείμενα και κεριά είναι επίσης μέρος του design: «Θέλω οι βιβλιοθήκες να έχουν χαρακτήρα», λέει ο επιμελητής ιδιωτικών βιβλιοθηκών.

Βεβαίως, η προσπάθεια πρέπει να είναι αμοιβαία: ο Ασουλίν αρνείται να συνεργαστεί με άτομα που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία. Πριν καν σχεδιάσει μια βιβλιοθήκη, χρειάζεται δύο εβδομάδες για να ερευνήσει τον χώρο και τους ιδιοκτήτες. Σημαντική γι’ αυτόν είναι η τοποθεσία («μια βιβλιοθήκη στην Τραϊμπέκα θα είναι εντελώς διαφορετική από κάποια άλλη στο Απερ Ιστ Σάιντ»), η αρχική διακόσμηση («αν ολόκληρο το σπίτι είναι μπλε δεν πρόκειται να κάνω τη βιβλιοθήκη κόκκινη») και φυσικά οι άνθρώποι που θα αλληλεπιδρούν με τα βιβλία («Πρέπει να καταλάβω τι αγαπούν», λέει).

Το μέτρο επιτυχίας του είναι ότι κάθε βιβλίο πρέπει να σχετίζεται με τον ιδιοκτήτη του: «Οταν φίλοι μπαίνουν στο διαμέρισμά σας και βλέπουν τη βιβλιοθήκη σας, πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν ποιος είστε μέσα σε ένα λεπτό», υποστηρίζει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...