337
Γιατρός εξετάζει το τομογράφημα ασθενούς | Shutterstock

Ελπιδοφόρο φάρμακο επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 12:31
Γιατρός εξετάζει το τομογράφημα ασθενούς
|Shutterstock

Ελπιδοφόρο φάρμακο επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 12:31

Ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς με Αλτσχάιμερ δίνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών ενός νέου πειραματικού φαρμάκου κατά της νευροεκφυλιστικής νόσου. Πρόκειται για το φάρμακο Lecanemab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται ενδοφλέβια. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε 1.795 ασθενείς με Αλτσχάιμερ, ηλικίας 50-90 ετών, και το φάρμακο επιβράδυνε την εξασθένηση της μνήμης κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών.

Η νέα θεραπεία αναστρέφει παθολογικές μεταβολές στον εγκέφαλο, βρίσκοντας και αφαιρώντας το αμυλοειδές, μια τοξική πρωτεΐνη που συσσωρεύεται σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ και θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση και εξέλιξη της ασθένειας. Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής παρουσιάστηκαν σε ένα κατάμεστο συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο, όπου παρίσταντο κορυφαία ονόματα επιστημόνων και γιατρών από όλο τον κόσμο.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στον συγκεκριμένο τομέα εδώ και δεκαετίες, γεγονός που πιθανώς σηματοδοτεί την «αρχή του τέλους» της Αλτσχάιμερ, προσφέροντας «πραγματική αισιοδοξία ότι η άνοια μπορεί να νικηθεί και μια μέρα ακόμη και να θεραπευτεί».  

Αν και το Lecanemab επιβραδύνει την ασθένεια και δεν τη σταματά, είναι το πρώτο φάρμακο που παρέχει μια επιλογή θεραπείας. Οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή θεραπειών, που θα οδηγήσει τελικά σε θεραπεία.

Το Lecanemab αποτελεί προϊόν συνεργασίας των εταιρειών Eisai (Ιαπωνία) και Biogen (ΗΠΑ) και θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις δοκιμές έκαναν την εμφάνισή τους παρενέργειες, και μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρές. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες αντιμετώπισαν δυνατούς πονοκεφάλους, πρηξίματα ή αιμορραγίες στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να διακόψουν τη δοκιμή.

Τα στοιχεία των δοκιμών του φαρμάκου βρίσκονται πλέον στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία, αφού τα εξετάσει, θα αποφασίσει αν θα δώσει άδεια για να ξεκινήσουν νέες κλινικές δοκιμές, με την απόφαση να εκτιμάται ότι μπορεί να εκδοθεί τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Οι δύο εταιρείες που δημιούργησαν το φάρμακο σχεδιάζουν να ζητήσουν εγκρίσεις κυκλοφορίας του στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Ο αριθμός των ασθενών με Αλτσχάιμερ, που αποτελεί την κυριότερη μορφή άνοιας, εκτιμάται σε τουλάχιστον 55 εκατομμύρια σήμερα και αναμένεται να φθάσει τα 139 εκατομμύρια έως το 2050.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...