537
Η παιδεία του Ελληνα για την προετοιμασία σε περίπτωση μεγάλου σεισμού είναι ελλιπής | Shutterstock

Σεισμοί: σφυρίχτρα εμείς, τζακούζι οι Καλιφορνέζοι

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 19:30
Η παιδεία του Ελληνα για την προετοιμασία σε περίπτωση μεγάλου σεισμού είναι ελλιπής
|Shutterstock

Σεισμοί: σφυρίχτρα εμείς, τζακούζι οι Καλιφορνέζοι

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 19:30

Εναν φακό, μία σφυρίχτρα… Τι άλλο; Τίποτα. Η παιδεία του Ελληνα για την προετοιμασία σε περίπτωση μεγάλου σεισμού είναι ανύπαρκτη. Με 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα, που έχουν δώσει ήδη 570 σεισμούς στην Ιστορία της χώρας, η σφυρίχτρα είναι το νούμερο ένα «όπλο» στα χέρια μας!

Στις ΗΠΑ και μετά τον σεισμό των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε στις 5 Ιουλίου, τέσσερις καθηγητές από μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, εξηγούν στον Guardian πώς οι ίδιοι είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο σεισμού.

Θα έπινα το νερό από το τζακούζι μου

Ρόλαντ Μπέργκμαν, καθηγητής Σεισμολογίας, Γεωλογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας. Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια

Το Μπέρκλεϊ έχει κίνδυνο σεισμού της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ένας σεισμός ενδέχεται να σκοτώσει μέχρι και 800 κατοίκους και να οδηγήσει 18.000 στα νοσοκομεία.

«Ενας πλήρης εξοπλισμός κάμπινγκ, βρίσκεται αποθηκευμένος σε ειδική ελαφριά κατασκευή έξω από το γκαράζ του αυτοκινήτου μου. Σκηνή, γκαζάκι, κατσαρολάκια για μαγείρεμα και κονσέρβες μπορούν να μας κρατήσουν στη ζωή μέχρι και τρεις εβδομάδες. Οσο για το τζακούζι μου, έχει πάντα τόσο λίγο χλώριο, ώστε το νερό την επόμενη ημέρα να είναι πόσιμο. Και φυσικά είναι τόσο, που μπορεί να ξεδιψάσει μία οικογένεια για έναν ολόκληρο μήνα».

Συγκεκριμένο σημείο συνάντησης της οικογένειας

Αν Μπόστρομ, καθηγήτρια Περιβάλλοντος. Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον

Το Σιάτλ έχει 37% κίνδυνο εκδήλωσης σεισμού 8 ή και περισσότερων Ρίχτερ.

Το πρώτο που έχει κάνει η Αν είναι να ορίσει με τα μέλη της οικογένειάς της ένα συγκεκριμένο σημείο συνάντησης σε ανοιχτό χώρο, ώστε εάν «πέσουν» οι τηλεπικοινωνίες, να μη χαθούν. Το δεύτερο που έχει κάνει είναι να αποθηκεύσει πόσιμο νερό, γεννήτρια, καύσιμα έκτακτης ανάγκης και κονσέρβες, σε ένα σημείο έξω από το σπίτι. Επίσης, έχει συνεργαστεί με άλλους γείτονες στην προετοιμασία για το ενδεχόμενο σεισμό όσον αφορά την αποθήκευση προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Γεμάτο ντεπόζιτο αυτοκινήτου

Τζόζεφ Γουάρτμαν, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών. Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον

«Η δουλειά μου είναι να ρυθμίζω τις καταστάσεις αμέσως μετά την καταστροφή. Το καλύτερο που έχω να κάνω, ειδικά στο Σιάτλ που μένω, είναι να έχω πάντα γεμάτο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου, διότι το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να φύγω όσο πιο μακριά μπορώ». Και αυτό διότι εάν γίνει μεγάλος σεισμός στην πόλη του, δεν θα υπάρχει νερό, τροφή και καύσιμα για πάρα πολύ καιρό.

Πισίνα με αλμυρό νερό για μαγείρεμα ζυμαρικών

Γκρισίν Γκουλέτ, γενική διευθύντρια Εφαρμοσμένης Επιστήμης στο Κέντρο Σεισμολογικών Ερευνών του Λος Αντζελες

Το Λος Αντζελες, που είναι χτισμένο πάνω στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, ενδέχεται να υποδεχτεί σεισμό 7,8 Ρίχτερ, ο οποίος αναμένεται να προκαλέσει 1.800 θανάτους και ζημιές 213 δισ. δολαρίων.

«Εχω φυλάξει δύο μποτίλιες αερίου για να μπορούμε να μαγειρεύουμε για αρκετό καιρό. Επίσης, έχω μία δεξαμενή γεμάτη νερό, το οποίο ανανεώνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Το πιο σημαντικό στην περίπτωση σεισμού στο Λος Αντζελες θα είναι η έλλειψη νερού. Για αυτό και έχω βάλει αλμυρό νερό στην πισίνα μου, ώστε να μπορώ να μαγειρεύω ζυμαρικά και ρύζια, στην περίπτωση που δεν μας φτάνει το πόσιμο. Κάτω από το κρεβάτι μου υπάρχει ένα σφυρί, για να μπορέσω να σπάσω το παράθυρο και να βγω έξω. Στο αυτοκίνητό μου έχω αθλητικά παπούτσια, ρούχα και επίσης αρκετά μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό».