352
Ο Μαρκ Σπιτς στις αρχές της δεκαετίας του 1970 πέρασε από την Αθήνα και έκανε μια βουτιά αναψυχής στην πισίνα του Χίλτον | Hilton Athens

Απλωτές στην πισίνα της πόλης

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 23 Αυγούστου 2016, 10:03
Ο Μαρκ Σπιτς στις αρχές της δεκαετίας του 1970 πέρασε από την Αθήνα και έκανε μια βουτιά αναψυχής στην πισίνα του Χίλτον
|Hilton Athens

Απλωτές στην πισίνα της πόλης

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 23 Αυγούστου 2016, 10:03

Το ξενοδοχείο όταν χτίστηκε δίχασε (ως συνήθως οι Ελληνες γκρινιάζουμε), ωστόσο ήταν μια μεγάλη επένδυση για την Ελλάδα και ένα ορόσημο για τη νέα εποχή του τουρισμού στη χώρα. Μιλάμε για το Χίλτον.

Εγκαινιάστηκε το 1963 και αρχιτέκτονές του είναι οι Εμμανουήλ Βουρέκας, Προκόπης Βασιλειάδης, Σπύρος Στάικος και Αντώνης Γεωργιάδης. Ολοι έχουν χτίσει διάφορες εντυπωσιακές πολυκατοικίες στη Βασιλίσσης Σοφίας στα μέσα του 20ού αιώνα. Για παράδειγμα εμένα πάντα με εντυπωσίαζε αυτή με τα διπλά μπαλκόνια στη συμβολή Παπαδιαμαντοπούλου και Βασιλίσσης Σοφίας και όπως έμαθα (όταν έψαχνα σπίτι για να μείνω) αυτή την έχτισε ο Στάικος.

Το Χίλτον της Αθήνας, μάλλον είναι το ωραιότερο του κόσμου. Αυτό τουλάχιστον είχε πει ο ίδιος ο ιδρυτής της περίφημης αλυσίδας ξενοδοχείων, Κόνραντ Χίλτον, όταν είχε έρθει στα εγκαίνια. Πράγματι, δεν συγκρίνεται με κανένα απ΄όσα έχω δει, εγώ τουλάχιστον, σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες  έχω ταξιδέψει.

Hilton Athens pool 2

Οι Ελληνες προσπάθησαν, είχαν στόχο και τα κατάφεραν. Συνεργάστηκαν. Η τοιχογραφία του Γιάννη Μόραλη για παράδειγμα, κλέβει τις εντυπώσεις από την είσοδο αλλά δίνει στο εντυπωσιακό κτήριο έναν άλλο αέρα – ανεβάζει την κλίμακα. Ανταγωνίζεται εικαστικά το αρχιτεκτόνημα στα ίσα. Και μετά η πισίνα. Κοντράρεται άγρια με τους εσωτερικούς χώρους, και ίσως κάποιοι αρχιτέκτονες αυτό να μην το επέτρεπαν, αλλά έτσι, ένα κατ’ εξοχήν αστικό ξενοδοχείο μέσα στο πολύβουο κέντρο της πόλης μπορεί να λειτουργήσει και σαν resort.

Untitled

Η μεγάλη, τιρκουάζ πισίνα λοιπόν. Μήκους 25 μέτρων. Όταν αποφάσισα να μείνω στην περιοχή, είχα στο μυαλό μου αυτή την πισίνα. Η ιδέα ήταν να μένω κοντά και να πηγαίνω τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού για κολύμπι και διάβασμα στη σεζλόνγκ. Αυτό κάνω 12 χρόνια τώρα. Κάθε καλοκαίρι.

χουντα5

Φέτος δεν πήγα διακοπές αλλά η πισίνα ήταν εκεί. Δροσερή, μεγάλη και τιρκουάζ. Οι γνώριμοι πλέον υπάλληλοι, επίσης ήταν εκεί. Οι κοπέλες στη ρεσεψιόν που δίνουν την πετσέτα, κι αυτές εκεί. Η πισίνα του Χίλτον για τους ανθρώπους του κέντρου είναι ένας προορισμός. Κάτι σαν διακοπές στο πιο όμορφο κομμάτι της πόλης – έστω για μια μέρα.

Hilton Athens pool 1

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News