321
| Shutterstock

Νέες μικρές νίκες στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη

Νέες μικρές νίκες στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη

Μικρότερης διάρκειας συνεδρίες ακτινοθεραπείας για τον προστάτη, φαίνεται πώς είναι το ίδιο δραστικές και ασφαλείς με αυτές που εφαρμόζονται σήμερα, αλλά λιγότερο χρονοβόρες για τους ασθενείς και το σύστημα Υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι υψηλές δόσεις υποκλασματοποιημένης ακτινοθεραπείας, με συχνότητα κάθε δύο ημέρες ανά δυόμιση εβδομάδες, έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την ενδεδειγμένη θεραπεία που προβλέπει καθημερινά ακτινοθεραπείες επί οκτώ εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινοθεραπείας – Ογκολογίας που έγινε πρόσφατα στη Βαρκελώνη. Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον Άντερς Γουίντμαρκ, επιστημονικό σύμβουλο του τμήματος ακτινοθεραπείας – ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Ουμέα στη Σουηδία.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η ακτινοθεραπεία μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς το χειρουργείο ή η ορμονοθεραπεία, μπορούν να προκαλέσουν ανικανότητα ή ακράτεια. Ωστόσο, η ακτινοθεραπείες χρειάζονται ειδικό, υψηλού κόστους εξοπλισμό, που δεν υπάρχει στα περισσότερα νοσοκομεία. Γι’ αυτό και η μείωση του χρόνου μπορεί να μειώσει τις λίστες αναμονής και να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ασθενείς», ανέφερε ο ίδιος στους Τάιμς του Λονδίνου.

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 1.200 ασθενείς από τη Σουηδία και τη Δανία και διήρκεσε 10 χρόνια. Οι μισοί έκαναν την προβλεπόμενη ακτινοθεραπεία και οι υπόλοιποι τη μειωμένη. Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή της θεραπείας, το 83,8% των ασθενών που έκανε τη βασική θεραπεία, δεν είχε εμφανίσει κανένα σημάδι της νόσου, ενώ στη μειωμένη θεραπεία το ποσοστό αυτό ήταν 83,7%.

Οι ειδικοί προτείνουν να αλλάξει ο τρόπος θεραπείας, ωστόσο για να γίνει αυτό επίσημα, θα πρέπει να αλλάξουν οι κατευθυντήριες οδηγίες και να γίνουν περισσότερες κλινικές μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη δίνει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ντάντε, όπου οι ειδικοί έχουν αναπτύξει ένα νέο τρόπο διάγνωσης των προστατικών όγκων με υπερήχους. Οι πρώτες μελέτες σε 200 άτομα, έδειξαν ότι οι υπέρηχοι μπορούν να εντοπίσουν ακόμη και μικρά κύτταρα που δεν μπορούν να διαγνωστούν με τη μαγνητική τομογραφία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...