322
Οι μαγνητικές τομογραφίες δίνουν νέες ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη | Shutterstock

Νέα εποχή διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με μαγνητική τομογραφία

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2017, 14:10
Οι μαγνητικές τομογραφίες δίνουν νέες ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη | Shutterstock

Νέα εποχή διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με μαγνητική τομογραφία

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2017, 14:10

Εκατοντάδες ζωές θα μπορούν να σωθούν κάθε χρόνο μετά τη «μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων δεκαετιών», όπως τη χαρακτήρισαν οι ειδικοί, για τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του προστάτη.

Η ακρίβεια διάγνωσης για τον επιθετικό καρκίνο του ανδρικού αδένα που γίνεται σήμερα με βιοψία φτάνει στο 48%. Δηλαδή όχι απλώς δίνει ελάχιστες σωστές διαγνωστικές πιθανότητες, αλλά μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς σε αφαίρεση του αδένα χωρίς να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα.

Ωστόσο, με τις νέες εξελιγμένες πολυπαραμετρικές μαγνητικές τομογραφίες ειδικοί από τη Βρετανία ανακάλυψαν ότι μπορούν να διαγνώσουν σωστά έως το 93% των περιπτώσεων αυτών. Η πρόσφατη μελέτη είχε τόσο υψηλά ποσοστά επιτυχίας που, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, το βρετανικό ΕΣΥ βρίσκεται σε φάση αναθεώρηση των κατευθυντήριων οδηγιών. Δηλαδή αναμένεται να αλλάξει τελείως τον τρόπο διάγνωσης.

Επιπλέον, με τη νέα μέθοδο που είναι μία εξέταση ρουτίνας σε μαγνητικό τομογράφο, ο ένας στους τέσσερις άνδρες θα μπορεί να αποφύγει την επεμβατική διαδικασία της βιοψίας, η οποία είναι επώδυνη και μπορεί να έχει και άλλα συχνά προβλήματα όπως οι αιμορραγίες. «Δεν θα δεχόμασταν μια τυχαία βιοψία σε εξέταση για καρκίνο του μαστού. Γιατί να δεχόμαστε για τον προστάτη;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης δρ Χασίμ Αχμέντ από το University College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 576 άνδρες με υψηλά επίπεδα προστατικού αντιγόνου (PSA) από 11 νοσοκομεία της χώρας, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα (πολυπαραμετρικά) μηχανήματα μαγνητικής απεικόνισης (ΜRΙ). Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην  επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, στο 27% των ανδρών ήταν περιττή η βιοψία στην οποία υποβλήθηκαν, καθώς η ανίχνευση του όγκου ήταν δυνατό να γίνει απεικονιστικά. Δηλαδή μόνο με την τομογραφία.

Η πολυπαραμετρική MRI αποδείχθηκε καλύτερη από τη βιοψία σε δύο βασικές παραμέτρους. Η πρώτη είναι ότι αποκλείει την περίπτωση καρκίνου του προστάτη και η δεύτερη ότι εντοπίζει όγκους, οι οποίοι δεν είναι επικίνδυνοι, επειδή αναπτύσσονται πολύ αργά και έτσι δεν χρειάζονται αφαίρεση. Η μαγνητική εξέταση μειώνει 5% σε σχέση με τη βιοψία τις εσφαλμένες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη που οδηγούν σε περιττές θεραπείες, καταλήγουν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...