979
Ο Τζόκοβιτς πανηγυρίζει πέρυσι στη Μελβούρνη. Η παρουσία του στο εφετινό Οπεν είναι μια (διπλωματική) περιπέτεια | REUTERS/Loren Elliott/File Photo

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Η νύχτα που ο Νο 1 του τένις έγινε… μπαλάκι

Sportscaster Sportscaster 6 Ιανουαρίου 2022, 12:45
Ο Τζόκοβιτς πανηγυρίζει πέρυσι στη Μελβούρνη. Η παρουσία του στο εφετινό Οπεν είναι μια (διπλωματική) περιπέτεια
|REUTERS/Loren Elliott/File Photo

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Η νύχτα που ο Νο 1 του τένις έγινε… μπαλάκι

Sportscaster Sportscaster 6 Ιανουαρίου 2022, 12:45

Οι διοργανωτές του πρώτου major τουρνουά τένις του 2022 είχαν ενημερώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες: το Οπεν της Αυστραλίας, που θα ανοίξει τις πύλες του στις 17 Ιανουαρίου στη Μελβούρνη, θα είναι μόνο -και αυστηρώς- για εμβολιασμένους κατά της Covid-19. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, φανατικός αρνητής του εμβολίου, είχε «απαντήσει» πως δεν θα τον πείραζε να χάσει μερικά events μέσα στη χρονιά. «Κανένας δεν μπορεί να με υποχρεώσει να το κάνω (το εμβόλιο)».

Η διεξαγωγή του τουρνουά χωρίς το κορυφαίο του όνομα στη μαρκίζα φαινόταν ως η μόνη πιθανή εξέλιξη. Μέχρι προχθές (Τρίτη), που ο 34χρονος θρύλος των κορτ ανάρτησε στα social media μία φωτογραφία από την αναχώρησή του με προορισμό τη Μελβούρνη, συνοδεύοντάς την με 22 λέξεις: «Πέρασα ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα στη διάρκεια των διακοπών και τώρα πηγαίνω στην Αυστραλία με ιατρική εξαίρεση. Πάμε 2022». Η πιο «τρελή» περιπέτεια που έχει ζήσει το τένις εδώ και πολλά χρόνια, μόλις άρχιζε. Μαζί της, και ένα 24ωρο πρωτοφανούς εξευτελισμού του διάσημου αθλητή.

Στο αεροδρόμιο «Τουλαμαρίν» της Μελβούρνης δεν τον περίμεναν με λουλούδια και φωτογραφίες για αυτόγραφα, όπως έχει συνηθίσει, αλλά ένστολοι με τις κάνες των όπλων τους να τον σημαδεύουν. Τον οδήγησαν στο κρατητήριο, χωριστά από τον προπονητή του (τον παλαίμαχο τενίστα Γκόραν Ιβανίσεβιτς), τον φυσιοθεραπευτή και τους υπόλοιπους συνεργάτες του, του πήραν το κινητό, τον ανέκριναν επί ώρες, σαν έναν άγνωστο ταξιδιώτη που επιχείρησε να ξεγελάσει τις Αρχές και να περάσει παράνομα στη χώρα. Ο πατέρας του, σε έξαλλη κατάσταση, έκανε λόγο για αιχμαλωσία και ζητούσε από τους συμπατριώτες του να βγουν στους δρόμους.

Οι πρώτες πληροφορίες -πως το πρόβλημα ήταν γραφειοκρατικό- σύντομα διαψεύστηκαν. Αυτό που πραγματικά είχε συμβεί, ήταν ότι ο «Νόλε» είχε ζητήσει άδεια εισόδου στη χώρα ως ανεμβολίαστος, με ιατρική εξαίρεση, χωρίς, καν, να προβλέπεται αυτή η περίπτωση στο έντυπο με το οποίο είχε αιτηθεί τη χορήγηση βίζας για την παραμονή του εκεί.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, Γκρεγκ Χαντ, ο ισχυρισμός του Τζόκοβιτς περί πρόσφατης νόσησης (είχε νοσήσει και κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας) δεν αποδείχθηκε από κάποιο επίσημο έγγραφο. Ούτε, καν, ακούστηκε από το στόμα του ίδιου του διάσημου τενίστα, επειδή -λέει- αυτά είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

«H βίζα του κ. Τζόκοβιτς απορρίφθηκε. Οι κανόνες είναι κανόνες, ειδικά όταν αφορούν τα σύνορά μας. Κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους. Η ισχυρή πολιτική μας, όσον αφορά την είσοδο στη χώρα, ήταν καθοριστική, ώστε η Αυστραλία να έχει από τους χαμηλότερους μέσους όρους θανάτων από Covid-19 στον Κόσμο. Συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί», έγραψε στο Twitter έπειτα από μερικές ώρες ο 53χρονος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον.

Πράγματι, η Αυστραλία μετράει λιγότερους από 2.500 νεκρούς -και σήμερα δεν έχει πάνω από 200 διασωληνωμένους-, όμως αυτό το κατάφερε χάρη στην πειθαρχία των κατοίκων της και με τεράστιο οικονομικό κόστος, λόγω των lock-down στη χώρα: των μεγαλύτερων (σε διάρκεια) και των πιο σκληρών, παγκοσμίως. Σε πολλές περιοχές οι πολίτες της έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους επί οκτώ μήνες, μέχρι το ποσοστό των (διπλο)εμβολιασμένων να φτάσει στο 70%. Στη μεγαλούπολη των 5 εκατομμυρίων, που θα φιλοξενήσει το τουρνουά, αυτό χρειάστηκε 273 μέρες για να συμβεί. Αλλά ο Τζόκοβιτς πίστεψε ότι αυτό το τείχος προστασίας μπορούσε να το «τρυπήσει». Επειδή είναι… ο Τζόκοβιτς.

Μπήκε στο αεροπλάνο για ένα ταξίδι 14 ωρών προς τη Μελβούρνη με την αλαζονεία του σούπερ-σταρ, την πεποίθηση του Βαλκάνιου πως η αναγνωρισιμότητα και το χρήμα όλα τα μπορούν. Αλλά και με τις «ευλογίες» των διοργανωτών (Tennis Australia), είναι αλήθεια, που δεν ήθελαν με τίποτα να χάσουν τη μεγάλη ατραξιόν του τουρνουά, και τον παρέσυραν σε μια απίστευτη περιπέτεια. Ο Σέρβος είναι ο περσινός νικητής, έχει κατακτήσει το τρόπαιο άλλες οκτώ φορές, και -το κυριότερο- θα διεκδικούσε το ρεκόρ των 21 κερδισμένων γκραν-σλαμ, προσπερνώντας τον Φέντερερ και τον Ναδάλ. Ολα τα φώτα θα ήταν στραμμένα πάνω του.

Στη διάρκεια των εννέα ωρών που βρισκόταν υπό κράτηση, δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι «συγκρούστηκαν» για χάρη του. Οι Σέρβοι έδειξαν με τις αντιδράσεις τους ότι βάζουν τον πιο επιτυχημένο τους αθλητή πάνω από τους νόμους και τους κανόνες. Τα σερβικά media επιτέθηκαν με σφοδρότητα στους Αυστραλούς, αλλά και στον Μόρισον προσωπικά. «Αυτός είναι ο άνθρωπος που απέλασε τον Νόβακ. Το έκανε γιατί μαζεύει ψήφους», έγραψε η Kurir κάτω από τη φωτογραφία του αυστραλού πρωθυπουργού, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε τον πρέσβη της Αυστραλίας στο Βελιγράδι σε έκτακτη συνάντηση, για να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση του Τζόκοβιτς, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας υποστήριξε ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού».

Ο Τζόκοβιτς στον έλεγχο της αυστραλιανής συνοριοφυλακής στο αερδρόμιο της Μελβούρνης την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου (via REUTERS)

Οι αντίθετες φωνές, όπως αυτή του Νέναντ Τσάνακ (της Λίγκας των Σοσιαλδημοκρατικών της Βοϊβοντίνα), που χαρακτήρισε τον τενίστα «ανεμβολίαστο γαϊδούρι», ήταν ελάχιστες. Ο σέρβος πολιτικός «θυμήθηκε» κι εκείνο το τουρνουά τένις που ο Τζόκοβιτς είχε διοργανώσει στο Βελιγράδι (με κόσμο), το οποίο είχε αυξήσει δραματικά τα κρούσματα του κορονοϊού στην πόλη, τις επόμενες μέρες…

Οι Αυστραλοί, από την άλλη, υπερασπίστηκαν την (αυτονόητη γι’ αυτούς) αρχή της ισότητας απέναντι στο Νόμο. Εχουν κι εκείνοι τους δικούς τους «ήρωες», όπως ο πιλότος της Φόρμουλα-1, Ντανιέλ Ρικιάρντο, όμως δεν έκαναν τα στραβά μάτια για κανέναν. Τα σχόλια στον επίσημο ιστότοπο του Αυστραλιανού Οπεν ξεχείλιζαν από οργή. Κάποιοι δεν κατάφεραν, εξαιτίας των απαγορεύσεων, να παραστούν στις κηδείες των γονιών τους. Πώς να «χωνέψουν» τη μεθόδευση του Τζόκοβιτς, μόνο και μόνο για να παίξει τένις;

Εχθρικά για τον σέρβο αθλητή ήταν και τα πρωτοσέλιδα στα ευρωπαϊκά media. «Εξω!», γράφει στον τίτλο της η Equipe. «Με κλωτσιές εκτός Αυστραλίας ο Τζόκοβιτς», η Daily Mail. Ολα αφηγούνται με λεπτομέρειες την «πιο εφιαλτική νύχτα του Νόβακ», όπως τη χαρακτηρίζουν.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Τζόκοβιτς οδηγήθηκε σε ένα φτηνό ξενοδοχείο, στο οποίο διαμένουν δεκάδες πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Guardian Australia. Οι Αρχές της Μελβούρνης του ζήτησαν να εγκαταλείψει τη χώρα άμεσα, ενώ οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση κατά της απόφασης για την απέλασή του. Αλλά, ακόμη κι αν η προσφυγή τους γίνει δεκτή (θα το γνωρίζουμε τα ξημερώματα της Δευτέρας), είναι μάλλον απίθανο να τον δούμε στο εφετινό Οπεν της Αυστραλίας. Στην επίσημη ιστοσελίδα του, ήδη το διέγραψε από το καλεντάρι του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...