613
Ο Κάρολος, στη Βουλή των Λόρδων, κηρύσσει την έναρξη των εργασιών για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο | Dan Kitwood/Pool via REUTERS

Xωρίς την Ελισάβετ η… Ομιλία της Βασίλισσας – την εκφώνησε ο Κάρολος

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 16:31
Ο Κάρολος, στη Βουλή των Λόρδων, κηρύσσει την έναρξη των εργασιών για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο
|Dan Kitwood/Pool via REUTERS

Xωρίς την Ελισάβετ η… Ομιλία της Βασίλισσας – την εκφώνησε ο Κάρολος

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 16:31

Ο πρίγκιπας Κάρολος –και όχι η βασίλισσα Ελισάβετ– εκφώνησε την Τρίτη την παραδοσιακή εναρκτήρια ομιλία του αρχηγού του βρετανικού κράτους για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, που στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινάει τον Μάιο.

Η λεγόμενη «Ομιλία της Βασίλισσας» στη βρετανική Βουλή είναι σημαντική, καθώς σκιαγραφεί όλο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για έναν ολόκληρο χρόνο –γι’ αυτό άλλωστε συντάσσεται από κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο ρόλος του παλατιού είναι μάλλον επικουρικός.

Η τελευταία φορά που η Ελισάβετ είχε εκφωνήσει την Ομιλία της Βασίλισσας, ήταν τον Μάιο του 2021. Είναι η πρώτη φορά που δεν εκφώνησε την ομιλία η Ελισάβετ, από το 1963. Η 96χρονη βασίλισσα, που τον τελευταίο χρόνο είχε διάφορα προβλήματα υγείας, δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω «προβλημάτων κινητικότητας».

Η δικαιοδοσία για την εκφώνηση της ομιλίας έχει πλέον μεταβιβαστεί στον γιο της Κάρολο και στον εγγονό της, Γουίλιαμ.

Ο Κάρολος, η Καμίλα, ο Γουίλιαμ και το στέμμα, στην πομπή που καταλήγει στην Βουλή των Λόρδων – REUTERS/Hannah McKay/Pool
Τα νομοσχέδια

Το φετινό κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 38 καινούργια νομοσχέδια. «Πρόκειται για έναν συνδυασμό νέων σχεδίων και μακροχρόνιων υποσχέσεων», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Μεταξύ αυτών, η κυβέρνηση Τζόνσον έχει θέσει ως προτεραιότητά της «την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά και την μείωση του κόστους ζωής για τις οικογένειες», τόνισε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Αναφορικά με την οικονομία, διευρύνονται οι εξουσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν οι δήμοι να παίρνουν κατά τόπους μέτρα για να ξαναζωντανέψουν οι εμπορικοί δρόμοι. Αξίζει να σημειωθεί πως, τόσο εξαιτίας του ηλεκτρονικού εμπορίου όσο και λόγω της πανδημίας, πολυσύχναστες εμπορικές οδοί, όπως π.χ. και η διάσημη Oxford Street, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επισκεψιμότητας, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να έχουν βάλει λουκέτο.

Παράλληλα, θα απλουστευτούν κάποιες διαδικασίες για να γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα οι οικονομικές συναλλαγές, κυρίως με την Ευρώπη και όχι μόνο. Μετά το Brexit, έχουν παρουσιαστεί σοβαρές καθυστερήσεις, κυρίως στις εξαγωγές, αλλά και στις εισαγωγές προϊόντων.

Ο Κάρολος εκφωνεί την Ομιλία της Βασίλισσας με την σύζυγό του, Καμίλα και τον γιο του, Γουίλιαμ στο πλευρό του  / Arthur Edwards/Pool via REUTERS

Το εν λόγω νομοσχέδιο, που από πολλούς θεωρείται η ναυαρχίδα των νομοσχεδίων για τη μετά το Brexit εποχή, θα προβλέπει επίσης την εύκολη κατάργηση των κανόνων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ. Συνολικά είναι έξι τα προτεινόμενα νομοσχέδια που σχετίζονται με το Brexit και στόχο έχουν «να καταστήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ανταγωνιστικό και πιο ελκυστικό για τις διεθνείς επενδύσεις», όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια στιγμή αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για επενδύσεις εντός της Βρετανίας από ξένα κεφάλαια που σχετίζονται με απολυταρχικά καθεστώτα.

Ενα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση είναι αυτό της Δημόσιας Τάξης, το οποίο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για οργανώσεις που, όταν διαμαρτύρονται, εμποδίζουν την εύρυθμη καθημερινότητα των πολιτών, το οποίο φωτογραφίζει χωρίς να κατονομάζει περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Extinction Rebellion και η Insulate Britain.

Περιχαρείς ο Κάρολος και η Καμίλα αποχωρούν από το κοινοβούλιο μετά την ομιλία / Chris Jackson/Pool via REUTERS

Ενα άλλο νομοσχέδιο αφορά την κατάργηση του νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και την αντικατάστασή του από ένα νέο νόμο «Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τέλος, το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα δίνει έμφαση στον «ηγετικό ρόλο», όπως είπε ο πρίγκιπας Κάρολος, που θα διαδραματίσει η Βρετανία για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε όλο το κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της συνεχιζόμενης υποστήριξης για τον λαό της Ουκρανίας».

Οπως επισημαίνουν βρετανοί αναλυτές, στόχος του Μπόρις Τζόνσον είναι από την μια η επανεκκίνηση της οικονομίας και από την άλλη η βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησής του, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...