609
| CreativeProtagon

Οι τρεις προκλήσεις για τον Ανδρουλάκη

|CreativeProtagon

Οι τρεις προκλήσεις για τον Ανδρουλάκη

Η σημασία της αθρόας προσέλευσης στις κάλπες για το όνομα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι μεγάλη. Οπως και οι προκλήσεις που προκύπτουν από αυτή.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εντυπωσιακή συμμετοχή στις εκλογές για την αρχηγία – 270.000 μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής στον πρώτο γύρο και 180.000 στον δεύτερο γύρο– είχε αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα ως θέμα συγκυριακό και όχι πολιτικό, ενώ κάποιοι κακεντρεχείς έσπευσαν και να την υποβαθμίσουν περιγράφοντάς την ως απότοκο ενός μείγματος συγκινησιακής φόρτισης από τον απρόσμενο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου και το ισχυρό αίτημα ανανέωσης που εξέφραζε και εκ του αποτελέσματος κέρδισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ομως η συμμετοχή άλλων 175.000 μελών του κόμματος στην εσωκομματική ψηφοφορία έγκρισης του τίτλου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του πράσινου ήλιου, ως του επίσημου ονόματος και του συμβόλου του κόμματος αλλά και για την ανάδειξη τοπικών, νομαρχιακών επιτροπών και αντιπροσώπων για το επικείμενο συνέδριο, στις 20-22 του μηνός, αποτέλεσε όχι μόνο μια διάψευση των κακεντρεχειών που διαβάσαμε τον Δεκέμβριο αλλά και ως και μια επιβεβαίωση ότι η δυναμική του χώρου ήρθε για να μείνει. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει πλέον τα εχέγγυα να καταστεί, με τη βούλα της επόμενης εκλογικής κάλπης, ο τρίτος σημαντικός πλέον πολιτικός πόλος.

Τα 175.000 μέλη και φίλοι που πήγαν στις κάλπες την Κυριακή επιβεβαίωσαν αφενός τη δημοσκοπική άνοδο που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τους τελευταίους μήνες και αφετέρου δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τον κ. Ανδρουλάκη και την υπόλοιπη ηγεσία που θα προκύψει από το συνέδριο να σχεδιάσουν την εκλογική στρατηγική.

Τώρα όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει μπροστά του τρεις μεγάλες προκλήσεις.

Η πρώτη είναι να διαμορφώσει μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική προγραμματική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Να εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής με αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων και κυρίως των νέων γενεών που αναζητούν έκφραση και προοπτική. Στην ψηφοφορία εξάλλου η παρουσία των νέων ήταν εμφανής.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τον ενθάρρυνε. Ηδη ο Νίκος Χριστοδουλάκης έχει αναλάβει να ετοιμάσει σχετικό κείμενο πολιτικής διακήρυξης και προγραμματικών επιδιώξεων το οποίο όπως φαίνεται θα δημοσιευτεί την Τρίτη και θα τεθεί προς έγκριση στο συνέδριο: αυτό το κείμενο φιλοδοξεί να προσδιορίσει το ιδεολογικό στίγμα της σοσιαλδημοκρατίας που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και παράλληλα να αποτελέσει το γενικό πλαίσιο των πολιτικών θέσεών του. Στην πορεία για τις εκλογές θα συγκεκριμενοποιηθεί, ανά τομέα πολιτικής, και θα λάβει τη μορφή εκλογικού προγράμματος.

Η δεύτερη πρόκληση για τον κ. Ανδρουλάκη είναι να συγκροτήσει μια ενωτική ηγετική ομάδα, χωρίς προσωπικούς ή πολιτικούς αποκλεισμούς, που θα αναλάβει να το υπερασπιστεί ενώπιον του ελληνικού λαού. Να προχωρήσει στην ώσμωση όλων των τάσεων και απόψεων που εκφράζονται στο ευρύτερο χώρο της παράταξης. Με πρόσωπα που θα σηματοδοτούν την ανανέωση και την εμπειρία, όπως δεσμεύτηκε στην εκλογή του. Θα διαμορφώσει έτσι ένα συμπαγές κομματικό μέτωπο που όσο θα ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο προς τις εκλογές, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που αναμένονται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχει τις προϋποθέσεις να το πράξει. Η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία εκλέχθηκε τον Δεκέμβριο, μαζί με τη δυναμική συμμετοχή για τη συγκρότηση των κομματικών οργάνων και η απουσία εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δίνουν την ευχέρεια στον νέο αρχηγό για να το πετύχει.

Η τρίτη πρόκληση είναι ίσως το πιο δύσκολο εγχείρημα: ένα γενναίο άνοιγμα σε όλα τα πρόσωπα, παλιά και νεότερα, που για διαφορετικούς λόγους και επιλογές δεν βρίσκονται τώρα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ακόμη και όσοι από το 2010-12 αποστασιοποιήθηκαν μπορούν να είναι παρόντες και χρήσιμοι με διακριτό λόγο και παρουσία. Χωρίς προαπαιτούμενα εκατέρωθεν. Οι αποκλεισμοί για οποιοδήποτε λόγο δεν βοηθούν στην εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το συνέδριο σε δύο εβδομάδες είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να σταλεί το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι και πάλι στα σοβαρά εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News