936
Το επεισόδιο μεταξύ των συνηγόρων πήρε τέλος χάρη στην επέμβαση των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονταν στο δικαστήριο | SOOC

Χρυσή Αυγή: Ο Μίχος τους «κάρφωσε» όλους – «πλακώθηκαν» μεταξύ τους οι συνήγοροι υπεράσπισης

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 14:05
Το επεισόδιο μεταξύ των συνηγόρων πήρε τέλος χάρη στην επέμβαση των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονταν στο δικαστήριο
|SOOC

Χρυσή Αυγή: Ο Μίχος τους «κάρφωσε» όλους – «πλακώθηκαν» μεταξύ τους οι συνήγοροι υπεράσπισης

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 14:05

Στα χέρια κόντεψαν να έρθουν κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής οι συνήγοροι του (πρώην βουλευτή) Νίκου Μίχου και του (επικεφαλής της νεοναζιστικής οργάνωσης) Νίκου Μιχαλολιάκου.

Κατά την απολογία του ο πρώην βουλευτής της ΧΑ (φωτογραφία κάτω) «έδωσε» τους πάντες (τον «αρχηγό» και όλα τα αρχηγικά στελέχη) για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη γενικότερη δράση της Τοπικής Νίκαιας, δηλώνοντας ρητά ενώπιον του δικαστηρίου ότι όλοι γνώριζαν (σ.σ. καταρρίπτοντας έτσι το χιλιοειπωμένο «δεν είδα, δεν ήξερα» στις προηγούμενες απολογίες των άλλων κατηγορουμένων).

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Νίκος Μίχος είπε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος ήταν ενήμερος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήδη από το βράδυ του φονικού επεισοδίου, διαψεύδοντας ουσιαστικά την σύζυγο του «αρχηγού» των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, η οποία στη δική της απολογία είχε υποστηρίξει ότι δεν είχαν μάθει τίποτα παρά μόνο το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.

«Την ημέρα της δολοφονίας ήμουν στην Εύβοια. Χτύπησε το τηλέφωνο, ακούστηκε αυτό και λέω ‘τι;’ Μου λέει ‘κάπου στη Νίκαια καποιος Ρουπακιάς, δεν τον γνωρίζαμε’. Εγώ είχα κανει μία δυο ομιλίες, όπως με καλούσαν παντού, έγινε ένα μπάχαλο εκείνο το βράδυ. Την άλλη μέρα ξυπνήσαμε και δεν ξεραμε τι είχε συμβεί, το καταδικάσαμε όλοι, ήταν πάρα πολύ αισχρό, όσο πολιτικός αντίπαλος και  να είσαι με τον άλλον, δεν ξέραμε κανένας τι έχει γίνει. Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Όλοι βρίζαμε. Μας είπαν στην αρχή για καβγά στο ποδόσφαιρο, μετά ειπαν ότι είχαν προηγούμενα, αλλά ό,τι και να ήταν το καταδικάσαμε όλοι. Είχαμε τρελαθεί όλοι γιατί ήταν το κόμμα σε άνοδο και θα έπεφτε από τέτοιο πράγμα. Ήταν χοντρό για εμάς. Μας στοίχισε πολύ», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μίχος που κατονόμασε ως άμεσα εμπλεκόμενη την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας, που -όπως είπε- είχε κάποια μορφή αυτονομίας στις δράσεις της, λογοδοτώντας μόνο στον αρχηγό και το πολιτικό συμβούλιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Μίχος έγινε ακόμα πιο σαφής, αποκαλύπτοντας ότι όλα τα αρχηγικά στελέχη της ΧΑ ήξεραν ποιος ήταν ο δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς:

Πρόεδρος : Είπαμε σας τηλεφωνησαν το βράδυ της δολοφονίας, ποιος;

Μίχος: Είχα μιλήσει εκείνη τη νύχτα με όλους. Ο Λαγός, ο Παναγιώταρος; Θα σας γελάσω. Θυμάμαι ο Λαγός ωρυόταν, έβριζε θεούς και δαίμονες. Τον ρώτησα για τον αρχηγό αν το ξέρει, μου είπε ότι και μίλησε με τον Μιχαλολιάκο και έβριζε και εκείνος, οι πάντες έβριζαν. «Ποιος το έκανε ρε Γιάννη; Ποιος ήταν;» του λέω, «ποιος το έκανε αυτό το πράγμα» και μου λέει «αυτός ο ηλίθιος, ο πανιβλακας, ο γελοίος».

Πρόεδρος: Τον ήξερε δηλαδή;

Μίχος: Δεν ξέρω, μπροστά μου -το τονίζω- δεν είχε δοθεί η παραμικρή εντολή.

Κατά τα άλλα ο Νίκος Μίχος, που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή από το 2017 (εδώ), παρέμεινε στη γραμμή της «σκευωρίας» επικαλούμενος την εμπλοκή του Τάκη Μπαλτάκου, πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, ισχυριζόμενος: «εκμεταλλεύτηκαν τον φόνο, που είναι καταδικαστέος, και έστησαν μια σκευωρία, ύστερα από την άνοδο που είχε η Χρυσή Αυγή».

«Δεν γίνεται για μια χούφτα ανθρώπους να καταδικαστούμε όλοι», τόνισε, αποποιούμενος κάθε ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα. Επέμεινε ότι ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ κάποια εντολή, «δείχνοντας» χωρίς περιστροφές το πολιτικό συμβούλιο της ΧΑ.

«Εντολή δεν δόθηκε καμία. Σε εμένα και στην τοπική μου (σ.σ. στην Εύβοια) έλεγαν να είναι όλα ήρεμα και ωραία. Τώρα τί ειχε συζητηθεί στο πολιτικό συμβούλιο δεν μπορώ να το ξέρω, μόνο όσοι συμμετείχαν μπορεί να έχουν εικόνα».

«Εδινα μόνο αναφορά στα κεντρικά, αναφορές τις έπαιρνε ο κ. Λαγός, εγώ δεν έστελνα αναφορά, δεν είχα καμμία θέση ή ευθύνη», επανέλαβε στην απολογία του.

«Μετά τον Φύσσα πιστεύω έπρεπε να διαγραφούν οι υπεύθυνοι της τοπικής. Μας είχαν πει ότι μόλις βγει ο αρχηγός από την φυλακή θα γίνουν όσα πρέπει. Μας ζητούσαν να είμαστε ήρεμοι και να περιμένουμε», πρόσθεσε, και απέδωσε ευθύνες στον Νίκο Μιχαλολιάκο, στον οποίο καταλόγισε ότι άργησε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, ενώ δεν προχώρησε σε διαγραφές ως όφειλε.

«Βγήκε μια μέρα ο Μιχαλολιακος και λέει, ‘αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη’ χωρίς να ξέρουμε τίποτα. Φυσικά και έπρεπε να την αναλάβει, αλλά την επόμενη μέρα που έγινε. Και να  προχωρήσουμε σε διαγραφές. Αυτός το έκανε προεκλογικά, μόνος του, σε λάθος χρόνο και χωρίς διαγραφές», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του για τον γ.γ. της ΧΑ.

Αναφορά τέλος, έκανε και στα οικονομικά του κόμματος, καθώς αναρωτήθηκε πού πήγαιναν τα χρήματα από τις συνδρομές. «Υπήρχαν έσοδα. Δεν ήταν κακό να ξέρουμε που πάνε τα χρήματα. Εγώ μίλησα, αλλά αντιδρούσαν πολλοί. Έγιναν και αλλά περιστατικά και είπα, τέλος, φεύγω. Δε δουλεύαμε καλά σαν κόμμα, αξιοκρατικά», υποστήριξε.

Η απολογία Μίχου σημαδεύτηκε από το «χοντρό» επεισόδιο που είχε ο Στυλιανός Γρηγορίου (συνήγορος υπεράσπισης Μίχου) και με τους Νίκο και Γιώργο Μιχαλόλια (συνήγοροι Μιχαλολιάκου), με τον πρώτο να αποκαλεί “φασιστάκο” τον Ν. Μιχαλόλια και εκείνον να του απαντά λέγοντάς τον «ηλίθιο», υπό το χειροκρότημα του ακροατηρίου που δεν πίστευε στα αυτιά του.

Μιχαλόλιας Ν.: Δε σου βγήκε ε;; [φωνάζει]

Γρηγορίου: Σε μένα μιλάς;; [φωνάζει]

Μιχαλόλιας Ν.: Ναι, σε σένα, ρε γελοίε, που είσαι 1.30! [φωνάζει]

Γρηγορίου: Σας πονάει ε; Σας πονάει;

Μιχαλόλιας Γ.: Έλα έξω ρε να τα πούμε.

Παπέδελλης: Όχι σε μένα αυτά, ήρθαν εδώ οι κομήτες…

Γρηγορίου: Ενώ εσείς είστε άνθρωποι;

[Μετά την αποχώρηση της έδρας]

Γρηγορίου: Ωραία προστασία από το δικαστήριο… [προς την έδρα] Τους έχετε ασύδοτους τέσσερα χρονια…  Αντε βρε γελοίοι, καραγκιόζηδες, τέσσερα χρόνια τώρα, φασιστάκο!  [χειροκροτήματα από το ακροατήριο]

Αξίζει να σημειωθεί πως χρειάστηκε η συμβολή των ανδρών της Αστυνομίας που βρίσκονταν στην αίθουσα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην μετατραπεί η αίθουσα τελετών του Εφετείου σε… σαλούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...