441
«Η ελληνική οικονομία ήταν, είναι και θα είναι μια θετική έκπληξη για την Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. | REUTERS/Stelios Misinas

Χατζηδάκης στο Reuters: Ρεκόρ εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2024, 15:06
«Η ελληνική οικονομία ήταν, είναι και θα είναι μια θετική έκπληξη για την Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
|REUTERS/Stelios Misinas

Χατζηδάκης στο Reuters: Ρεκόρ εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2024, 15:06

Υπέρβαση του στόχου των ιδιωτικοποιήσεων για το 2024 αναμένει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, που δήλωσε στο Reuters ότιτα έσοδα θα φτάσουν στο ποσό – ρεκόρ των 7,1 δισ. ευρώ.

Σε συνέντευξή του στο διεθνές δίκτυο, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο στόχος των 5,7 δις για φέτος θα επιτευχθεί εύκολα με τις αποκρατικοποιήσεις που υλοποιήθηκαν ή ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα.

«Είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα, όχι μόνο ο αριθμός των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τα έσοδα για το κράτος», είπε ο υπουργός.

Η Ελλάδα εισέπραξε 790 εκατ. ευρώ από τη διάθεση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών τον περασμένο μήνα και αναμένει 4,6 δισ. ευρώ από τις παραχωρήσεις της Εγνατίας και της Αττικής Οδού.

Ολοκληρώνεται η απόεπένδυση στις τράπεζες

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός στο Reuters, ως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την πώληση των ποσοστών που διατηρεί στις τράπεζες.

Τους προηγούμενους μήνες πουλήθηκε το σύνολο των μετοχών, που διατηρούνταν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  σε τρεις μεγάλες τράπεζες και αντλήθηκαν πάνω από 2 δισ. ευρώ. Απομένει ακόμα ποσοστό 18,4% στην Εθνική Τράπεζα και 72% στη Attica Bank, που θα διατεθούν τους επόμενους μήνες.

«Βάσει της συμφωνίας που έχουμε με τους δανειστές, μπορούμε να συνεχίσουμε την διαδικασία αποεπένδυσης μέχρι τα τέλη του 2025. Διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε λόγο να καθυστερήσουμε. Είχαμε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές και γι’ αυτό θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία έως τα τέλη του έτους», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Οπως πρόσθεσε, η χώρα βρίσκεται και πάλι στο ραντάρ των επενδυτών μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την οικονομία της να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολλαπλάσιους του μέσου όρου της ευρωζώνης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, λίγο πολύ, με τον ίδιο τρόπο προχωρώντας με όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι αυτή η χώρα είναι μια φιλική χώρα για επενδύσεις», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ανήλθε στο 2% πέρυσι, ελαφρά χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης, έναντι 0,4% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. Αναμένεται στο 2,9% φέτος χάρη στα αυξημένα τουριστικά έσοδα, την ενίσχυση των επενδύσεων και την ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

Κάνουμε την έκπληξη

«Η ελληνική οικονομία ήταν, είναι και θα είναι μια θετική έκπληξη για την Ευρώπη», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε ότι θέλει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στους κλάδους της πράσινης ενέργειας, των logistics και του τουρισμού, ώστε να καλυφθεί το κενό με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στο θέμα της Golden Visa ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το όριο θα αυξηθεί για τους ξένους επενδυτές στα 800.000 ευρώ, από 500.000 ευρώ, για τις μεγάλες πόλεις και τα δημοφιλή νησιά, στις 400.000 για άλλες περιοχές, ενώ θα οριστεί στις 250.000 για τα διατηρητέα. Σχετική τροπολογία θα κατατεθεί στη βουλή πιθανότατα έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...