573
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη συζήτηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης,  Στέλιο Αγγελούδη, και τον  CEO της AEGEAN Δημήτριο Γερογιάννη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Χατζηδάκης: Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η νέα ρύθμιση για την Golden Visa – Τι γίνεται με τα Αirbnb

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2024, 14:26
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη συζήτηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης,  Στέλιο Αγγελούδη, και τον  CEO της AEGEAN Δημήτριο Γερογιάννη
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Χατζηδάκης: Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η νέα ρύθμιση για την Golden Visa – Τι γίνεται με τα Αirbnb

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2024, 14:26

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νέα ρύθμιση για το πρόγραμμα της Golden Visa, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο συνέδριο Greece Talks, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα ο υπουργός έδωσε και το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο πακέτο ρυθμίσεων σχετικά με την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει σημαντικά παραπάνω απ’ όσο έχει ανέβει η ελληνική οικονομία. Ο νόμος της κυβέρνησης πήρε για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων πήρε ΦΕΚ στις 10 Δεκεμβρίου. Καταλήξαμε σε κάποιες πρώτες ρυθμίσεις και τώρα θα αφήσουμε να στεγνώσει το μελάνι της ρύθμισης, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το καλοκαίρι και από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε και θα συζητήσουμε ξανά τις όποιες παρεμβάσεις», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, αναγνωρίζοντας πως η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ο βασικός λόγος για τις στρεβλώσεις που διαπιστώνονται στις τιμές των ακινήτων κάποιων πόλεων, αν άμεσά τους και η Θεσσαλονίκη.

«Αυτό που μας απασχολεί -είπε-  είναι το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει πολύ παραπάνω απ όσο έχει ανέβει η οικονομία».

«Καταγράφουμε τις εξελίξεις με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και σχετικά με τις Golden Visa […] Για το Airbnb θα δούμε πως θα έχει λειτουργήσει το μέτρο της κυβέρνησης και θα έχουμε μια πρώτη αποτίμηση, ενώ γιια την Golden Visa η κυβέρνηση θα δράσει γρηγορότερα νομοθετικά» και όπως έκανε γνωστό η σχετική ρύθμιση θα έρθει μέσα στην επόμενη εβομάδα.

«Ηδη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης,  «έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός για την αύξηση των ορίων και στη Θεσσαλονίκη το όριο επένδυσης θα ανέβει στις 800.000 ευρώ».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εγκαινίασε το συνέδριο «Greece Talks Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Travel.gr με το Πρώτο Θέμα, μιλώντας στη συζήτηση με τον δήμαρχο της πόλης,  Στέλιο Αγγελούδη, και τον  CEO της AEGEAN Δημήτριο Γερογιάννη και συντονιστή τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Η χώρα, υπογράμμισε στην αρχή της παρέμβασής του ο Κωστής Χατζηδάκης, βίωσε ρεκόρ όλων των εποχών στον τουρισμό το 2023, σχεδόν 21 δισ. ευρώ εισπράξεις με 33 εκατομμύρια επισκέψεις. Όπως είπε πως πέρσι μόνο είχαμε αύξηση 15% σε σχέση με το 2022.

Στην αναφορά του στη Θεσσαλονίκη σημείωσε δύο κατακτήσεις της πόλης που «ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ούτε εμείς, ούτε οι Θεσσαλονικείς: τo αεροδρόμιο και το λιμάνι».

Στο σημείο αυτά αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, τα οποία -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- από «τσαντίρια» έχουν γίνει «κούκλες»,. «Αναφέρομαι και στις επεκτάσεις και στον αριθμό των πτήσεων», διευκρίνισε, εισημαίνοντας ότι το μερίδιο των διεθνών πτήσεων στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» ανέβηκε στο 68% από 62%.

Οσο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, επεσήμανε πως και εκεί έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών κατά 52% και πλέον, πρόσθεσε, «βλέπουμε ένα μεγάλο άνοιγμα στην κρουαζιέρα και υπάρχουν περιθώρια να πάμε πολύ παραπάνω».

Τέλος, ο υπουργός αναγνώρισε πως η Θεσσαλονίκη έχει μείνει πίσω σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και υποδομές σε σχέση με την υπόλοιπα έργα. «Παίρνουμε πρωτοβουλίες και δρομολογούμε σημαντικά έργα, ορατά σε Θεσσαλονικείς και επισκέπτες» είπε και συμπλήρωσε πως η αρμόδια εταιρεία του Μετρό «μας διαβεβαιώνει ότι θα παραδοθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό επανέλαβε τη θέση ότι το έργο του Flyover προχωρά, προξενεί αναστάτωση στην πόλη, αλλά η ενόχληση θα είναι προσωρινή, ενώ το μέτρο θα είναι μόνιμο».

Eδική αναφορά, τέλος, έκανε στον Πολιτισμό υπενθυμίζοντας ότι  «αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τρία μουσεία στη Θεσσαλονίκη: To μουσείο Ολοκαυτώματος, το μουσείο Παύλου Μελά και το μουσείο που θα στεγάσει ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά την κατασκευή του Μετρό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...