608
Πρόσφατα γυμνάσια του φινλανδικού στρατού, που θεωρείται καλά εκπαιδευμένος | Lehtikuva/Lauri Heino via REUTERS

Washington Post: Μόνο στα λόγια οι απειλές της Ρωσίας για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 16:26
Πρόσφατα γυμνάσια του φινλανδικού στρατού, που θεωρείται καλά εκπαιδευμένος
|Lehtikuva/Lauri Heino via REUTERS

Washington Post: Μόνο στα λόγια οι απειλές της Ρωσίας για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 16:26

Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έτοιμες να καταθέσουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες, κάτι που θεωρείται «κατόρθωμα» του Βλαντίμιρ Πούτιν και της εισβολής του στην Ουκρανία.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι λίγες ημέρες πριν την εισβολή, μόλις το 20% υποστήριζε την ένταξη της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ τον Μάιο το ποσοστό είχε φτάσει το 76%, καταλαβαίνει γιατί η μεταστροφή χρεώνεται στον ρώσο πρόεδρο.

Ακόμα χειρότερο όμως, είναι το ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αντιδράσει, εκτός από μερικές απειλές άνευ ουσίας, σημειώνει η Washington Post.

Η Μόσχα μάλιστα έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορά της με τη Φινλανδία για να τα στείλει στην Ουκρανία.

Ούτε η διακοπή της ηλεκτροδότησης της Φινλανδίας από τη ρωσική εταιρεία RAO Nordic, το Σάββατο, θορύβησε το Ελσίνκι, που έχει ήδη μεριμνήσει να μειώσει στο ελάχιστο την προμήθεια ρωσικής ενέργειας, που τώρα φτάνει το 10% του συνόλου.

Ακόμα και οι απειλούμενες κυβερνοεπιθέσεις ρώσων χάκερ στις φινλανδικές υποδομές, δεν πτοούν τους Φινλανδούς. «Η Φινλανδία έχει πολύ ανεπτυγμένα συστήματα που μπορούν να σταματήσουν αυτές τις επιθέσεις», είπε ο απόστρατος στρατηγός Πέκα Τοβέρι, πρώην επικεφαλής της φινλανδικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. «Δεν έχουν και πολλά οι Ρώσοι με τα οποία μπορούν να μας απειλήσουν. Δεν έχουν πολιτική, στρατιωτική ή οικονομική ισχύ».

Για δεκαετίες, η Φινλανδία δεν ήθελε να μπει στο ΝΑΤΟ για να μην εξοργίσει τη γείτονά της, τη Ρωσία. Και ο Πούτιν σκόπευε να τροφοδοτήσει αυτούς τους φόβους με παραβιάσεις του φινλανδικού εναέριου χώρου και των φινλανδικών υδάτων.

Η εισβολή στην Ουκρανία βέβαια ανέτρεψε τα δεδομένα. Σύμφωνα με τον Τοβέρι, οι ήττες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έδειξαν στους Φινλανδούς ότι δεν είναι ανίκητος και δεν αποτελεί πλέον την απειλή που νόμιζαν.

«Η Ρωσία είναι τόσο αδύναμη τώρα που δεν μπορεί να ρισκάρει κι άλλη μία ταπεινωτική ήττα. Αν οι Ρώσοι έστελναν στρατό τώρα στη Φινλανδία, μέσα σε δύο ημέρες θα είχαν διαλυθεί. Το ρίσκο μίας νέας ταπείνωσης είναι πολύ μεγάλο και δεν νομίζω ότι θα το πάρουν», πρόσθεσε.

Για το Κρεμλίνο, η εξέλιξη αυτή «είναι μία πολύ ειρωνική στιγμή», είπε η Λόρεν Σπεράτνζα, στο Κέντρο Ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Οχι μόνο ο Πούτιν έχει μία τεράστια στρατιωτική αποτυχία στα χέρια του στην Ουκρανία, αλλά έχει μεγαλώσει και το ΝΑΤΟ, το ακριβές αντίθετο αυτού που ήθελε. Φαίνεται πόσο τραγικά λανθασμένοι ήταν οι υπολογισμοί του».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο, ο φινλανδός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Πούτιν και του είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η αιτία που η Φινλανδία καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ο ρώσος πρόεδρος, το μόνο που του απάντησε ήταν ότι κάνει «λάθος» και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά δεν προχώρησε σε συγκεκριμένες απειλές.

Τη Δευτέρα μάλιστα, είπε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί από μόνη της μια «απειλή», αλλά ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Βαλτική» και ότι «η Μόσχα δεν θα αντιδράσει συναισθηματικά».

Το λιγότερο που θα κάνει πάντως η Ρωσία είναι να ενισχύσει τα στρατεύματά της στα σύνορα με τη Φινλανδία και τις ναυτικές δυνάμεις της στη Βαλτική, εκτιμά ο Ντμίτρι Σουσλόφ, καθηγητής στην Ανώτερη Σχολή Οικονομικών του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. «Η Φινλανδία δεν θα θεωρείται πια φιλική χώρα», είπε.

Και αν οι ΗΠΑ ή η Βρετανία αναπτύξουν βάσεις στη Φινλανδία, η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα που θα στοχεύουν αυτές τις βάσεις, προειδοποίησε.

Οι Φινλανδοί δεν φαίνεται να ιδρώνουν, τόνισε ο Τοβέρι. «Είμαστε συνηθισμένοι στο ότι οι Ρώσοι είναι εκεί. Οι περισσότεροι Φινλανδοί δεν ανησυχούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...