900
O σερ Κιμ Ντάροκ - δεξιά, όρθιος - γίνεται δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον τότε σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον | Reuters

Βρετανός πρεσβευτής κατά Τραμπ: «Είναι ασυνάρτητος και ανίκανος»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2019, 21:33
O σερ Κιμ Ντάροκ - δεξιά, όρθιος - γίνεται δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον τότε σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον
|Reuters

Βρετανός πρεσβευτής κατά Τραμπ: «Είναι ασυνάρτητος και ανίκανος»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2019, 21:33

Ενας «ανίκανος», «αδέξιος» και «ασυνάρτητος» Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο με χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρετανία, απειλώντας την περιλάλητη «ειδική σχέση» ανάμεσα στις δυο χώρες.

Αφορμή για το… διαδικτυακό ξεκατίνιασμα αποτέλεσε η αποκάλυψη, την Κυριακή, όσων γράφει ο βρετανός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, σερ Κιµ Ντάροκ, για τον αµερικανό πρόεδρο.

Η «Mail on Sunday» (δηλαδή η κυριακάτικη έκδοση της «Daily Mail») έφερε στο φως της δηµοσιότητας κάποια από τα υπηρεσιακά τηλεγραφήµατα που είχε στείλει ο βρετανός πρεσβευτής προς ενηµέρωση στο υπουργείο Εξωτερικών, πίσω στο Λονδίνο, τα προηγούµενα περίπου τρία χρόνια, από την εποχή της διακυβέρνησης Τραμπ και μετά.

Στις αναφορές του Ντάροκ, ο Τραμπ χαρακτηρίζεται «αδέξιος», «ανίκανος» και «ανασφαλής», ενώ σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος έχει καταστεί «απίστευτα δυσλειτουργικός» υπό την ηγεσία του προέδρου λόγω «άγριων εσωτερικών ερίδων και χάους».

«∆εν πιστεύουµε στην πραγµατικότητα ότι αυτή η κυβέρνηση πρόκειται να γίνει λιγότερο δυσλειτουργική, λιγότερο απρόβλεπτη, λιγότερο αδέξια διπλωµατικά και ανίκανη», εµφανίζεται να γράφει, ανάµεσα σε άλλα, ο 65χρονος διπλωµάτης µε µακρά πείρα σε κορυφαία πόστα.

Στη συνέχεια επιβεβαιώνει ως αληθείς τις φήµες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στις ΗΠΑ περί εσωτερικού «χάους» και «αλληλοµαχαιρωµάτων» στον Λευκό Οίκο, µην αποκλείοντας το ενδεχόµενο η κυβέρνηση Τραµπ κάποια στιγµή να «καταρρεύσει µέσα σε συνθήκες ντροπής», ενώ παράλληλα απορρίπτει και την πολιτική του προέδρου απέναντι στο Ιράν ως «ασυνάρτητη» και «χαοτική».

Επίσης, αµφισβητεί ως ανυπόστατη και την πρόσφατη δήλωση του Τραµπ ότι ακύρωσε την τελευταία στιγµή την προγραµµατισµένη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις, ο Τραμπ δήλωσε πως ο σερ Κιμ «δεν έχει υπηρετήσει καλά το Ηνωμένο Βασίλειο».

Στις νεότερες αναρτήσεις του, χαρακτηρίζει τον βρετανό πρεσβευτή «παλαβό» και «πολύ ηλίθιο τύπο» και προσθέτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ενθουσιασμένη με την τοποθέτησή του στην Ουάσινγκτον.

Συνεχίζει λέγοντας ότι ο σερ Κιμ «θα έπρεπε να μιλήσει στη χώρα του και στην πρωθυπουργό Μέι για την αποτυχημένη τους διαπραγμάτευση στο Brexit και όχι να εκνευρίζεται με την κριτική μου για το πόσο άσχημος ήταν ο χειρισμός».

Συμπληρώνει ότι, ενώ δεν γνωρίζει τον βρετανό πρεσβευτή, του έχουν πει ότι πρόκειται περί ενός «πομπώδους βλάκα».

«Εχω υπάρξει πολύ επικριτικός για τον τρόπο που τη Μεγάλη Βρετανία και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χειρίστηκαν το Brexit. Τι χάλι δημιούργησαν αυτή και οι αντιπρόσωποί της. Της είπα πώς έπρεπε να γίνει, αλλά εκείνη αποφάσισε να πάρει άλλο δρόμο. Δεν ξέρω τον πρέσβη, αλλά δεν είναι συμπαθής ούτε εκτιμάται πολύ εντός των ΗΠΑ. Δε θα έχουμε πλέον επαφές μαζί του», έγραψε στο λογαριασμό του ο Τραμπ, καταλήγοντας με νόημα ότι:

«Τα καλά νέα για το υπέροχο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι σύντομα θα έχουν νέο πρωθυπουργό. Ενώ απόλαυσα πραγματικά τη θαυμάσια επίσημη επίσκεψη τον περασμένο μήνα, ήταν η βασίλισσα με την οποία εντυπωσιάστηκα περισσότερο!».

Από την πλευρά του πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωµένου Βασιλείου αναγνώρισε ως αληθή όσα είδαν το φως της δηµοσιότητας, υπογραµµίζοντας  παράλληλα ότι οι απόψεις που εκφράζονται δεν αποτελούν απαραιτήτως και απόψεις υπουργών ή της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, αφού εξέφρασε την πλήρη στήριξη της πρωθυπουργού στον σερ Κιμ, συμπλήρωσε: «Εχουμε καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ πόσο ατυχής είναι αυτή η διαρροή. Τα επιλεκτικά αποσπάσματα που διέρρευσαν δεν αντανακλούν τη στενότητα της σχέσης και την εκτίμησή μας σε αυτή. Την ίδια ώρα έχουμε επίσης υπογραμμίσει τη σημασία του να μπορούν οι πρέσβεις να παρέχουν ειλικρινείς, μη εξωραϊσμένες αποτιμήσεις της πολιτικής στη χώρα όπου υπηρετούν».

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, τήρησε αποστάσεις από τον πρεσβευτή λέγοντας ότι διατύπωνε «προσωπικές απόψεις».

Ο κ. Χαντ πρόσθεσε: «Αυτή δεν είναι η άποψη της βρετανικής κυβέρνησης. Δεν είναι η δική μου άποψη. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπό τον πρόεδρο Τραμπ η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι μόνο εξαιρετικά αποτελεσματική, αλλά και ο καλύτερος δυνατός φίλος για το Ηνωμένο Βασίλειο στη διεθνή σκηνή».

Ερευνα για τον υπαίτιο της διαρροής των εμπιστευτικών διπλωματικών υπομνημάτων διεξάγει ήδη το Foreign Office, με πολλά βρετανικά ΜΜΕ να υποψιάζονται… δάκτυλο Φάρατζ.

Πίσω από το γεγονός της ξαφνικής διαρροής στον βρετανικό Τύπο των τηλεγραφηµάτων του πρεσβευτή φαίνεται, ωστόσο, να κρύβονται και εσωτερικές σκοπιµότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τις σχέσεις µεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον.

Δημοσιογράφοι αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από τη διαρροή των υπομνημάτων βρίσκεται ο προσωπικός φίλος του Τραμπ και ηγέτης του Brexit Party, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος λέγεται πως θα ήθελε να διαδεχθεί τον Ντάροκ στη θέση του πρεσβευτή του Ηνωµένου Βασιλείου στην Ουάσιγκτον όταν ο τελευταίος αποχωρήσει από το εν λόγω πόστο στα τέλη του 2019 όπως είναι προγραµµατισµένο.

Η δηµοσιογράφος που υπογράφει το επίµαχο δηµοσίευµα στην εφηµερίδα «Mail on Sunday», προσθέτει μάλιστα πως τον Φάρατζ τον είχε προτείνει ο ίδιος ο Τραµπ (στις 22 Νοεµβρίου του 2016, µέσω Twitter) για τη θέση του πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον.

«Θα έκανε εξαιρετική δουλειά», είχε διαµηνύσει τότε ο αµερικανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...