385
Η Αλέγκρα Στράτον, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, κατηγορείται ότι παραπλάνησε σκόπιμα τα ΜΜΕ | REUTERS/Toby Melville/File Photo

Βρετανία: Οι Εργατικοί αντεπιτίθενται – στο στόχαστρο η εξ απορρήτων του Μπόρις

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 08:10
Η Αλέγκρα Στράτον, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, κατηγορείται ότι παραπλάνησε σκόπιμα τα ΜΜΕ
|REUTERS/Toby Melville/File Photo

Βρετανία: Οι Εργατικοί αντεπιτίθενται – στο στόχαστρο η εξ απορρήτων του Μπόρις

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 08:10

Οι Εργατικοί βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία που αναζητούσαν για να αμφισβητήσουν την πολιτική ηγεμονία των Τόρις. Τώρα που ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στη γωνία τόσο για τους χειρισμούς του -και κυρίως τη συμπεριφορά του- στην πανδημία της Covid-19 όσο και για ένα μικροσκάνδαλο, το οποίο όμως αποκαλύπτεται επειδή ο πρώην εξ απορρήτων του βρετανού πρωθυπουργού, ο Ντόμινικ Κάμινγκς, άρχισε να τα βγάζει όλα στη φόρα.

Το Εργατικό Κόμμα, λοιπόν ζήτησε τη Μεγάλη Τρίτη τη διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσον η εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον «παραπλάνησε εν γνώσει της» δημοσιογράφους σχετικά με την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος σύμβουλος του Τζόνσον στην εκστρατεία του Brexit και τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές το 2019 πριν αποχωρήσει το περασμένο έτος μετά από μια μάχη επιρροής, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο βρετανός πρωθυπουργός επιθυμούσε να βρεθούν δωρητές για να χρηματοδοτήσουν κρυφά την ανακαίνιση και ότι εκείνος του είπε πως τέτοια σχέδια ήταν «ανήθικα, ανόητα, πιθανόν παράνομα».

Η αντιπρόεδρος των Εργατικών Ανγκελα Ρέινερ σε επιστολή της στον αρμόδιο κρατικό λειτουργό, του ζητά να διερευνήσει τις απαντήσεις της τότε εκπροσώπου Τύπου του Τζόνσον σε δημοσιογράφους σχετικά με την υπόθεση στις αρχές του έτους. Η Αλέγκρα Στράτον, πρώην δημοσιογράφος του BBC, διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον από τον Οκτώβριο έως την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, οι Εργατικοί τόνισαν ότι η Στράτον είπε: «Τα κονδύλια του Συντηρητικού Κόμματος δεν χρησιμοποιούνται για την πληρωμή οποιασδήποτε ανακαίνισης του κτιρίου στην Ντάουνινγκ Στριτ». Ωστόσο, έκτοτε δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν πως οι ανακαινίσεις χρηματοδοτήθηκαν μέσω δανείου από το Συντηρητικό Κόμμα.

«Ως ειδικός σύμβουλος, η Αλέγκρα Στράτον δεσμεύεται από τον Κώδικα Δημόσιας Διοίκησης, που καθορίζει πρότυπα ακεραιότητας και ειλικρίνειας που απαιτούνται από δημόσιους υπαλλήλους», σημείωνε η Ρέινερ στην επιστολή της.

«Σας παροτρύνω να εξετάσετε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το εάν η πρώην εκπρόσωπος Τύπου παραπλάνησε εν γνώσει της τους δημοσιογράφους και το κοινό ή παραπλανήθηκε από ανώτερα μέλη της κυβέρνησης που φαίνονται πρόθυμα για μια συγκάλυψη».

Εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι χρήματα από το Συντηρητικό Κόμμα δεν χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για να χρηματοδοτήσουν τις ανακαινίσεις – χωρίς να πει εάν χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν.

«Τυχόν δαπάνες ευρύτερης ανακαίνισης φέτος πέραν εκείνων που προβλέπονται από την ετήσια αποζημίωση έχουν καλυφθεί προσωπικά από τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Τα κονδύλια του Συντηρητικού Κόμματος δεν χρησιμοποιούνται για αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News