390
Δρακόντια μέτρα ασφαλείας στη Λαμέτσια Τέρμε της Καλαβρίας όπου διεξάγεται η δίκη | EPA/SALVATORE MONTEVERDE

Το χρήμα της Ντράγκεντα ξεπλενόταν στο Λονδίνο;

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 21:45
Δρακόντια μέτρα ασφαλείας στη Λαμέτσια Τέρμε της Καλαβρίας όπου διεξάγεται η δίκη
|EPA/SALVATORE MONTEVERDE

Το χρήμα της Ντράγκεντα ξεπλενόταν στο Λονδίνο;

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 21:45

Τους στενούς δεσμούς της καλαβρέζικης Ντράγκεντα με το Λονδίνο εξετάζει, μεταξύ άλλων, η μεγαλύτερη δίκη κατά της Μαφίας που διεξάγεται στην Ιταλία εδώ και τρεις δεκαετίες.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με την κατηγορία ότι ήταν μέλη ή βοηθοί της πανίσχυρης Ντράγκεντα κάθονται 350 άτομα, ανάμεσά τους πολιτικοί, τραπεζίτες και τοπικοί αξιωματούχοι, ενώ θα κληθούν να εξεταστούν περίπου 900 μάρτυρες. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια ενώ η αίθουσα όπου θα διεξαχθεί διαμορφωθεί ειδικά για τη δίκη, βρίσκεται στην Λαμέτσια Τέρμε της Καλαβρίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, πολλοί από τους κατηγορούμενους θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα για ξέπλυμα χρήματος από τις παρανόμες δραστηριότητες της Μαφίας, μέσω εταιρειών-φαντάσματα στο Λονδίνο. Η οργάνωση έχει χρησιμοποιήσει τη Βρετανία ως επενδυτική βάση και κέντρο ξεπλύματος, λέει ο Νικολά Γκρατέρι, εισαγγελέας που διηύθυνε την έρευνα των ιταλικών αρχών.

Κέρδη 53 δισ. ευρώ το χρόνο!

Η Ντράγκεντα είναι μία από τις ισχυρότερες και πλουσιότερες εγκληματικές οργανώσεις στον κόσμο. Το 2013, είχε υπολογιστεί ότι τα ετήσια κέρδη της φτάνουν τα 53 δισ. ευρώ.

Ενα από τα μυστικά της επιτυχίας της, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η δυνατότητά της να συνδέει τον υπόκοσμο με τον «άνω κόσμο», χαρακτηρισμός που αποδίδεται στο Λονδίνο. Την τελευταία δεκαετία, εκατοντάδες έρευνες έχουν εστιάσει στο πώς η Ντράγκεντα έχει ξεπλύνει δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των βρετανικών τραπεζών στην βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Κλάουντιο Πετροτζιέλο στέλεχος της ιταλικής υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος, εξηγεί πως «η καλαβρέζικη Μαφία δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει το Λονδίνο, παρά μόνο να εκμεταλλευτεί το οικονομικό του σύστημα. Εχουν υποτιμήσει το ρίσκο της διείσδυσης της Μαφίας στην πόλη», λέει ο ίδιος.

Το Brexit έχει περιπλέξει την κατάσταση, γράφει ο Guardian. Οι συμφωνίες που ίσχυαν μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για την παρακολούθηση των εγκληματικών οργανώσεων, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία των αρχών δεν ισχύουν πια για τη Βρετανία«. Θα συνάψει μεν νέες διμερείς συμφωνίες με την Ιταλία, αλλά δεν θα είναι του ίδιου βεληνεκούς», εκτιμά ο Φεντερίκο Καφιέρο Ντε Ράχο, ο εθνικός εισαγγελέας της Ιταλίας εναντίον της μαφίας.

Απλωσε τα δίχτυα της

Στο μεταξύ, η κρίση της πανδημίας έδωσε νέες ευκαιρίες στην Ντράγκεντα να απλώσει πιο πολλά δίχτυα στις διεθνείς αγορές. Ο Τζουσέπε Λομπάρντο, βοηθός εισαγγελέα στην Καλαβρία, προειδοποίησε ότι στόχος της μαφίας είναι η δημιουργία ενός δικού της τραπεζικού συστήματος, παράλληλου με το νόμιμο, με βάση το Λονδίνο. «Οι εγκληματίες βλέπουν τα σύνορα ως ευκαιρία και θα την εκμεταλλευτούν. Είναι απλά άλλο ένα τίμημα του Brexit».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...