638
Αδειασαν τα τελάρα με τις ντομάτες σε σουπερμάρκετ Tesco στο Λονδίνο | REUTERS/Toby Melville

Βρετανία: Μετά το Brexit ήρθε και το.. Vegxit

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 15:43
Αδειασαν τα τελάρα με τις ντομάτες σε σουπερμάρκετ Tesco στο Λονδίνο
|REUTERS/Toby Melville

Βρετανία: Μετά το Brexit ήρθε και το.. Vegxit

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 15:43

Στη μακρά σειρά από κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η Βρετανία από τότε που βγήκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προστέθηκε και η κρίση της… ντομάτας, καθώς οι μεγάλες ελλείψεις των λαχανικών στην αγορά ανάγκασαν ορισμένες βρετανικές αλυσίδες σουπερμάρκετ να διαθέσουν «δελτίο μαρουλιού».

Η έλλειψη στη χώρα σε συστατικά για σαλάτες, συμπεριλαμβανομένων των ντοματών, οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική που επηρεάζουν τις σοδειές και στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας που πλήττουν τους αγρότες στη Βρετανία, λένε κυβερνητικοί και βιομηχανικοί αξιωματούχοι.

Οπως σημειώνει η Washington Post, έχει πάρει τέτοια έκταση το θέμα στη Βρετανία, που η Daily Star την Πέμπτη είχε αφιερώσει το πρωτοσέλιδο στις ντομάτες με τη φωτογραφία ενός άνδρα ντυμένου με στολή ντομάτας, ο οποίος στεκόταν μπροστά από το Big Ben. Η ταμπλόιντ υποσχόταν 12 πακέτα με σπόρους λαχανικών για κάθε αναγνώστη!

Η εφημερίδα Metro, καταγγέλλοντας τη μεγάλη έλλειψη φρούτων και λαχανικών, ανέφερε την ιστορία μιας γυναίκας που είπε ότι την εμπόδισαν να αγοράσει 100 αγγούρια σε ένα σουπερμάρκετ Lidl, παρόλο που είπε στο προσωπικό ότι χρειαζόταν να φτιάξει ποτά αποτοξίνωσης για την επιχείρησή της.

Τα σουπερμάρκετ, συμπεριλαμβανομένων των Lidl, Tesco και Morrisons, έχουν περιορίσει τις πωλήσεις προϊόντων όπως μαρούλια, πιπεριές, ντομάτες και αγγούρια.

Καθώς οι κάτοικοι της Βρετανίας δημοσίευαν φωτογραφίες από άδεια ράφια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτοικοι σε χώρες της ΕΕ τούς χλεύαζαν με τις δικές τους φωτογραφίες από πλήρως εφοδιασμένα ράφια, καθώς ορισμένοι ονόμασαν αυτό το γεγονός «Vegxit», κατηγορώντας τις διακοπές εφοδιασμού και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω του Brexit.

Ο υπουργός Γεωργίας, Μαρκ Σπένσερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κύριος λόγος ήταν «ο παγετός στο Μαρόκο και την Ισπανία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ο οποίος κατέστρεψε πολλές από τις καλλιέργειες λαχανικών, στις οποίες παραδοσιακά βασιζόμαστε για τις εισαγωγές αυτή την εποχή του έτους».

«Αυτό δημιούργησε ένα κενό στην αγορά», δήλωσε στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Αγροτών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η πρόεδρος της Ενωσης, Μινέτ Μπάτερς, κατηγόρησε επίσης τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είπε ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας ώθησε τα θερμοκήπια της Βρετανίας, που καλλιεργούν προϊόντα σαλάτας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, να περιορίσουν τις εργασίες τους.

Η Τερέζα Κόφι, υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, τόνισε ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να τρώνε περισσότερα εποχιακά λαχανικά, όπως τα γογγύλια, αν και γνωρίζει πως οι καταναλωτές είχαν συνηθίσει τα σουπερμάρκετ να διασφαλίζουν διαθεσιμότητα σχεδόν όλων των προϊόντων όλο το χρόνο.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αγαπάμε τις ιδιαιτερότητες που έχουμε σε αυτή τη χώρα», δήλωσε στο κοινοβούλιο.

«Πολλοί άνθρωποι θα έτρωγαν γογγύλια αυτή τη στιγμή, αντί να σκέφτονται απαραίτητα… μαρούλια και ντομάτες», είπε, αναφερόμενη στο ριζώδες και κονδυλώδες λαχανικό που παραδοσιακά διατίθεται στη Βρετανία αυτή την εποχή του χρόνου.

Πρόσθεσε ότι οι ελλείψεις μπορεί να διαρκέσουν έως και ένα μήνα.

«Εχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα, από τους αξιωματούχους μου έπειτα από συζήτηση με τους λιανοπωλητές του κλάδου… ότι η κατάσταση θα διαρκέσει περίπου άλλες δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε εναλλακτικές επιλογές προμήθειας», τόνισε.

Οι προμήθειες αυτές λιγοστεύουν, καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει ήδη πληθωρισμό-ρεκόρ και μια κρίση κόστους ζωής που ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Η έλλειψη μαρουλιού ακολουθεί μια σειρά από ελλείψεις στη Βρετανία τα τελευταία δύο χρόνια, από καύσιμα μέχρι μπίρα, που αποδόθηκαν σε παράγοντες όπως η πανδημία και βέβαια, το Brexit.

Κάποιοι χρησιμοποίησαν την ευκαιρία για να προβάλουν τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούν στο σπίτι τους ή έστρεψαν τους πελάτες μακριά από τις αλυσίδες των σουπερμάρκετ προς τα τοπικά αγροτικά καταστήματα και τις λαϊκές.

Ο εμπορικός όμιλος British Retail Consortium δήλωσε ότι «οι προσωρινοί περιορισμοί, που θεσπίστηκαν από ορισμένους λιανοπωλητές, θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι τα αποθέματα θα διαρκέσουν λίγο περισσότερο», ενώ η έλλειψη αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. «Να είστε σίγουροι ότι οι λιανοπωλητές κάνουν ό,τι μπορούν για να το διευθετήσουν», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...