267
Ορισμένα από τα αφγανικής προέλευσης γλυπτά που απεικονίζουν τον Βούδα | Υοutube

Βουδιστικά γλυπτά και βαβυλωνιακές αρχαιότητες αποχαιρετούν το Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2019, 22:17
Ορισμένα από τα αφγανικής προέλευσης γλυπτά που απεικονίζουν τον Βούδα
|Υοutube

Βουδιστικά γλυπτά και βαβυλωνιακές αρχαιότητες αποχαιρετούν το Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2019, 22:17

Αρχαία βουδιστικά γλυπτά από το Αφγανιστάν, λεηλατημένα από τους Ταλιμπάν, τα οποία είχαν εντοπιστεί πριν από 17 χρόνια στο Λονδίνο όπου είχαν μεταφερθεί προς πώληση, επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Ολα αυτά τα χρόνια, τα αντικείμενα περιποιήθηκε και τελικά αποκατέστησε το Βρετανικό Μουσείο.

Βουδιστικές αρχαιότητες προελεύσεως Αφγανιστάν (Youtube)

Τα γλυπτά, ηλικίας περίπου 1.500 ετών, επιστρέφονται μαζί με μία συλλογή από 154 πήλινες βαβυλωνιακές πλάκες σφηνοειδούς γραφής οι οποίες χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. έως το 330 π.Χ. – αυτές οι τελευταίες είχαν κατασχεθεί στη Βρετανία το 2011 και τώρα οδεύουν προς το Ιράκ.

Βαβυλωνιακή πλάκα με σφηνοειδή γραφή (Youtube)

Ολα τα παραπάνω αρχαία αντικείμενα θα παρουσιαστούν στο Λονδίνο προτού επιστραφούν. Οι Times που μετέδωσαν την είδηση γράφουν ότι η έκθεση θέτει ερωτήματα σχετικά και με άλλα αντικείμενα των συλλογών του Βρετανικού Μουσείου, όπως τα μπρούντζινα Μπενίν, για τα οποία γίνεται ντόρος ότι πρέπει να επιστραφούν στη Νιγηρία. (Το λονδρέζικο Μέσο όμως στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ δεν αναφέρει τίποτα για τις αθηναϊκές αρχαιότητες και το αν αν πρέπει να επιστραφούν ή όχι στο ελληνικό κράτος.)

Τα βουδιστικά γλυπτά αφγανικής προελεύσεως είχαν καρατομηθεί από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν οι οποίοι «ερμήνευσαν με ακραίο τρόπο το εικονοκλαστικό Ισλάμ» όπως λένε οι επιμελητές της έκθεσης. Προβολή του θέματος γίνεται και από τον Guardian και στο Twitter:

Οι πήλινες πινακίδες με τη σφηνοειδή γραφή έχουν διοικητικό περιεχόμενο (λεπτομέρειες συμβάσεων και άλλα στοιχεία) και είχαν κλαπεί μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου. Θεωρούνται πολύτιμες για την αρχαιολογία που ασχολείται με την έρευνα περί την καθημερινή ζωή στη Μεσοποταμία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...