416
Ο 13χρονος Ανταμ Τολέντο σηκώνει τα χέρια. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο αστυνομικός θα τον πυροβολήσει θανάσιμα | Civilian Office of Police Accountability/Handout via REUTERS

Βίντεο-σοκ από την κάμερα του αστυνομικού του Σικάγου: Τον πυροβόλησε ενώ είχε σηκώσει τα χέρια

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 10:07
Ο 13χρονος Ανταμ Τολέντο σηκώνει τα χέρια. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο αστυνομικός θα τον πυροβολήσει θανάσιμα
|Civilian Office of Police Accountability/Handout via REUTERS

Βίντεο-σοκ από την κάμερα του αστυνομικού του Σικάγου: Τον πυροβόλησε ενώ είχε σηκώσει τα χέρια

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 10:07

Οι αρχές του Σικάγου έδωσαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα το βίντεο από την κάμερα που φορούσε ο αστυνομικός όταν πυροβόλησε, τραυματίζοντας θανάσιμα, έναν ανήλικο, τον Ανταμ Τολέντο, 13 ετών, την 29η Μαρτίου, εικόνες που η Λόρι Λάιτφουτ, δήμαρχος της τρίτης πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «απίστευτα οδυνηρές».

Στο βίντεο εικονίζεται η καταδίωξη του εφήβου από τον αστυνομικό σε ένα δρομάκι· ακούγεται ο αστυνομικός να φωνάζει, να τον διατάσσει να σταματήσει και να του δείξει τα χέρια του. Τον πυροβολεί τη στιγμή που ο Ανταμ Τολέντο έχει σταματήσει και γυρίζει σηκώνοντας τα χέρια ψηλά.

Εισαγγελέας είχε πει ότι ο έφηβος ήταν οπλισμένος όταν σκοτώθηκε.

Δεν είναι ορατό όμως κανένα όπλο στα χέρια του στο βίντεο.

Ο Ανταμ Τολέντο πέφτει κάτω χτυπημένος από τη σφαίρα του αστυφύλακα (Civilian Office of Police Accountability/Handout via REUTERS)

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προτού δοθεί στη δημοσιότητα το οπτικό υλικό, η Λόρι Λάιτφουτ, η δήμαρχος του Σικάγου, είπε ότι το βρήκε «απίστευτα οδυνηρό» και κάλεσε τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εκφραστούν «ειρηνικά», την ώρα που η ένταση όσον αφορά την αστυνομική βία βρίσκεται ήδη στα ύψη στις ΗΠΑ.

Αυτές οι εικόνες υπερβολικής αστυνομικής βίας ήρθαν στη δημοσιότητα εν μέσω της δίκης του λευκού αστυφύλακα Ντέρεκ Σόβιν για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020, και ενώ ένας ακόμη Αφροαμερικανός, ο Ντόντε Ράιτ, σκοτώθηκε στη Μινεάπολη από σφαίρα αστυνομικού, η οποία ισχυρίστηκε ότι μπερδεύτηκε και τράβηξε το υπηρεσιακό της όπλο αντί για το τέιζερ.

Η Αντίνα Γουάις-Ορτίζ, η δικηγόρος της οικογένειας Τολέντο, κατήγγειλε ότι ο αστυνομικός «πυροβόλησε ένα άοπλο παιδί».

Το περιστατικό σημειώθηκε περί τις 02:30 (τοπική ώρα).

Αστυνομικοί είχαν κληθεί στην περιοχή μετά την καταγγελία ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και καταδίωξαν πεζή τον έφηβο και έναν άνδρα 21 ετών που ήταν μαζί του, τον Ρούμπεν Ρόμαν.

Ο τελευταίος συνελήφθη γρήγορα. Ο ένας αστυνομικός συνέχισε να καταδιώκει τον Aνταμ Τολέντο, προτού του ρίξει.

Εισαγγελικός λειτουργός της κομητείας όπου υπάγεται το Σικάγο είχε δηλώσει ότι ο Aνταμ Τολέντο ήταν οπλισμένος όταν σκοτώθηκε. Η αστυνομία του Σικάγου είπε ότι ο Τολέντο είχε όπλο και το πέταξε λίγο προτού σταματήσει να τρέχει.

Αλλά εκπρόσωπος της εισαγγελίας της κομητείας Κουκ ανέφερε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WGN ότι ο εισαγγελέας «δεν είχε ενημερωθεί πλήρως» προτού «πάρει τον λόγο» στην ακροαματική διαδικασία όπου εκφράστηκε.

Το βίντεο αυτό είναι «φρικιαστικό, τραυματικό», αποτελεί «άλλη μια υπενθύμιση της επιδημίας της αστυνομικής βίας που συνεχίζουμε να υπομένουμε στην Αμερική και της επείγουσας ανάγκης να υπάρξει μεταρρύθμιση της αστυνομίας», σχολίασε ο Μπεν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...