330
Δημήτρης Βέττας (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Μαυραγάνης (ΑΝΕΛ) | Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Βέττας ανακάλυψε… υποφορολόγηση και ο Μαυραγάννης το καλό των χαμηλών μισθών!

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 09:00
Δημήτρης Βέττας (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Μαυραγάνης (ΑΝΕΛ)
|Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Βέττας ανακάλυψε… υποφορολόγηση και ο Μαυραγάννης το καλό των χαμηλών μισθών!

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 09:00

Στη… χρησιμότητα των χαμηλών μισθών, αλλά και για το ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες εξακολουθούν να μην φορολογούνται, αναφέρθηκαν κατά τις παρεμβάσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2018.

Στην ομιλία του, ως γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βέττας προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης για την υπερφορολόγηση των πολιτών.

Οπως είπε, «κατηγορηθήκαμε από την αντιπολίτευση και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία ότι το υπερπλεόνασμα δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν φορολογικές αδικίες και υπάρχουν φορολογικές αδικίες σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο Ασφαλιστικό, αλλά και με το φορολογικό».

» Αλλά νομίζω ότι όλοι μας γνωρίζουμε και όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμμάτων και στην παραγωγή χρέους».

Στη συνέχεια επικαλέστηκε την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, «το κράτος δεν πήρε ή πήρε αλλά επέστρεψε 3,5 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Άρα, πρέπει να εξηγήσουν κάποιοι από πού προκύπτει αυτή η υπερφορολόγηση».

Επιπλέον, ο κ. Βέττας ισχυρίστηκε πως το υπερπλεόνασμα προέκυψε αποκλειστικά από τα «μη παραμετρικά μέτρα», δηλαδή «στη μεγάλη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, η οποία δεν οφείλεται μόνο στη χρήση πλαστικού χρήματος, αλλά οφείλεται γενικά και σε μια –θα έλεγα- καινούρια αρχή, που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία, στην ευρύτερη συμμόρφωση των υπόχρεων».

Στην δική του παρέμβαση ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης αναγνώρισε ότι οι χαμηλοί μισθοί είναι μία δυσάρεστη μεν, κοινωνικά χρήσιμη δε πραγματικότητα.

Οπως είπε: «Μου λένε κάποιοι ότι αμείβονται με μειωμένους μισθούς. Προφανώς και αμείβονται πολλοί από αυτούς με μειωμένους μισθούς. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας στο πρόβλημα. Αλλά είναι καλύτερα από το αν μην αμείβεσαι καθόλου.

» Πρέπει να ξαναμπείς, να ξαναενταχτείς στην κοινωνία. Και για να αυξήσεις τους μισθούς πρέπει να αυξήσεις το ΑΕΠ και αυτό κάνουμε από φέτος, αυξάνουμε το ΑΕΠ της χώρας για πρώτη φορά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...