405
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης | EPA/CLEMENS BILAN

Βερολίνο: Δεν καταλαβαίνουμε τι εννοεί ο Ερντογάν για τους 10 πρεσβευτές

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 14:18
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης
|EPA/CLEMENS BILAN

Βερολίνο: Δεν καταλαβαίνουμε τι εννοεί ο Ερντογάν για τους 10 πρεσβευτές

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 14:18

«Με ανησυχία» και «χωρίς κατανόηση» ενημερώθηκε η γερμανική κυβέρνηση για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τον χαρακτηρισμό 10 ξένων πρεσβευτών -μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας- ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» για την υπόθεση Καβαλά, δήλωσε την Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι για την ώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη ρηματική διακοίνωση από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά ένα τέτοιο βήμα θα ήταν «αντίθετο με το βάθος και τη σημασία των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία και δεν θα ήταν συμβατό με την συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ».

«Λάβαμε βεβαίως γνώση των δημοσιευμάτων του Τύπου για τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, αλλά μέσω της διπλωματικής οδού μέχρι τώρα δεν μας έχει διαβιβαστεί τέτοια ανακοίνωση ή κάτι παρόμοιο», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέα Ζάσε και επισήμανε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με τις υπόλοιπες χώρες τις οποίες αφορά το θέμα.

«Από τη δική μας σκοπιά ένα τέτοιο βήμα θα ήταν αντίθετο με το βάθος και τη σημασία των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία και δεν θα ήταν συμβατό με την συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ. Για εμάς, είναι σαφές ότι η δράση μας στην Τουρκία -και όχι μόνο εκεί- είναι πάντα συμβατή με τους κανόνες της Συνθήκης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις. Ετσι ήταν και έτσι θα παραμείνει», τόνισε η ίδια.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το εάν η Ανγκελα Μέρκελ θα είχε ακυρώσει την επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη σε περίπτωση που οι δηλώσεις του Ερντογάν είχαν προηγηθεί, ο Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «υποθετική ερώτηση», διευκρίνισε ωστόσο ότι η καγκελάριος πραγματοποίησε αυτή την επίσκεψη διότι «η σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική σχέση για την εξωτερική μας πολιτική».

Αυτό το έχουμε τονίσει επανειλημμένα, επισήμανε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ, λόγω του γεγονότος ότι έχουμε στη χώρα 3-4 εκατομμύρια ανθρώπους με τουρκικές ρίζες, έχουμε και ενός είδους ανθρώπινη γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και αυτό αντικατόπτριζε και η επίσκεψη. Ταυτόχρονα, η καγκελάριος κάθε φορά που μιλούσε με τον τούρκο πρόεδρο κατά το παρελθόν -και έτσι έγινε και στην επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη- εξέφραζε ανησυχίες τις οποίες έχουμε για εξελίξεις σε θέματα κράτους δικαίου».

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, είχε δηλώσει ότι η κίνηση του Ερντογάν είναι λυπηρή και ότι «θεωρούμε σημαντικό να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για αυτό και ζητήσαμε την απελευθέρωση του ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...