725
Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπρους Σπρίνγκστιν έχουν γράψει τη δική τους Ιστορία και τώρα... ανταλλάσσουν εμπειρίες | Getty Images / CreativeProtagon

Ομπάμα & Σπρίνγκστιν: Ο πολιτικός και ο ροκάς λένε την ιστορία τους

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2021, 23:00
Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπρους Σπρίνγκστιν έχουν γράψει τη δική τους Ιστορία και τώρα... ανταλλάσσουν εμπειρίες
|Getty Images / CreativeProtagon

Ομπάμα & Σπρίνγκστιν: Ο πολιτικός και ο ροκάς λένε την ιστορία τους

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2021, 23:00

Ο ένας είναι πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο πρώτος Αφροαμερικανός στην Ιστορία της χώρας, ενώ ο άλλος είναι το μεγάλο «Αφεντικό», ο μουσικός «Born in the Usa» που ενσάρκωσε με μοναδικό τρόπο τα όνειρα και τις φιλοδοξίες αλλά και τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις των απλών Αμερικανών. Και πλέον δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αποτελούν ένα από τα πιο απίθανα όσο και ταιριαστά ζευγάρια της Αμερικής – οι B&B, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπρους Σπρίνγκστιν.

Το αποδεικνύουν καταρχάς το Renegades-Born in the Usa, το podcast που άρχισαν μαζί τον περασμένο Φεβρουάριο και σημειώνει τεράστια επιτυχία, αλλά και το ομώνυμο βιβλίο και πρόκειται να κυκλοφορήσει την 26η Οκτωβρίου. Με αφορμή την επικείμενη έκδοση που φέρει την υπογραφή δύο ινδαλμάτων της Αμερικής, ο Αντονι Μέισον, δημοσιογράφος του CBS, μετέβη στο αγρόκτημα του Σπρίνγκστιν στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου τον περίμεναν ο Μπαράκ και ο Μπρους, ούτως ώστε να συζητήσουν μαζί του (η συνέντευξη προγραμματίστηκε να μεταδοθεί σε δύο μέρη, την Κυριακή,  4 Οκτ. και την επομένη) για το podcast και το βιβλίο τους αλλά και για τη φιλία τους.

Από το τρέιλερ της συνέντευξης μαθαίνουμε πως η ιδέα να αρχίσουν ένα podcast μαζί ήταν του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος περιέγραψε τον κάτοχο είκοσι βραβείων Γκράμι ως «εκπληκτικά συνεσταλμένο, λαμβάνοντας υπόψη ότι εμφανίζεται και τραγουδάει μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους επί ώρες κάθε φορά».

«Και απλά καταλήξαμε να βρισκόμαστε σε διάφορους χώρους, όπου είχαμε αυτές τις μακρές συζητήσεις, διερωτώμενοι “Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος;”, “Τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός;”. Επρόκειτο για ζητήματα που απλά προέκυπταν κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή πίνοντας ένα ποτό. Και σκέφτηκα “ξέρεις τι; μπορεί αυτά να έπρεπε να τα ακούει ο κόσμος”», εξήγησε ο Ομπάμα.

«Θέλετε να κάνω, τι;»

«Αρχικά θεώρησα πως είχε καλέσει λάθος αριθμό, όταν μου τηλεφώνησε», ανέφερε ο Σπρίνγκστιν από την πλευρά του. «Και απάντησα. Είπα, “Εντάξει…μισό λεπτό για να καταλάβω. Εγώ είμαι ένας απόφοιτος γυμνασίου, ένας κιθαρίστας απόφοιτος γυμνασίου από το Φρίχολντ του Νιου Τζέρσεϊ. Και, εντάξει, θέλετε να κάνω τι;».

Αναφερθείς στο podcast τους, ο τραγουδιστής, συνθέτης, μουσικός και ποιητής της εργατικής τάξης της Αμερικής σημείωσε «αυτό που κάνω ένα οποιοδήποτε βράδυ, όταν κάνω καλά τη δουλειά μου, είναι να δημιουργώ έναν χώρο κοινής αφήγησης και κοινών αξιών. Επί τρεις ώρες δημιουργούμε αυτόν τον χώρο. Υπάρχει κάπου», είπε ο 72χρονος θρύλος της ροκ στον δημοσιογράφο του CBS. «Και αυτή η δύναμη της εξιστόρησης, ξέρετε, στην καλύτερη εκδοχή της σχετίζεται με αυτό που κάνει η καλή πολιτική, σωστά; Δηλώνει: “Ιδού ποιοι είμαστε. Ιδού μια κοινή ιστορία που μοιραζόμαστε”», πρόσθεσε ο 60χρονος αμερικανός νομπελίστας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο βιβλίο τους, που ουσιαστικά αποτελεί τη γραπτή συνέχεια τoυ podcast τους, ο Μπαράκ και ο Μπρους συζητούν για τη ζωή και τη μουσική αλλά και για την απόλυτη αγάπη τους για την Αμερική παρά τις πολλές της αντιφάσεις. Συνομιλούν επίσης για τις επιδράσεις που δέχτηκαν από τους πατεράδες τους, για το πώς κατάφεραν, τελικά, να διακριθούν παρότι αμφότεροι θεωρούνταν «αουτσάιντερ», για τις στιγμές που καθόρισαν τις καριέρες τους, για την πόλωση που έχει επέλθει στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, για το χάσμα που χωρίζει πλέον το περίφημο «American Dream» (το οποίο έζησαν αμφότεροι και με το παραπάνω) από την τρέχουσα αμερικανική πραγματικότητα.

Το «Renegades – Born in the Usa», πέρα από τις συζητήσεις των δύο ανδρών, αρχικά «φίλων» και πλέον «αδελφών», εμπεριέχει επίσης περισσότερες από 350 φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τα προσωπικά αρχεία των B&B, μία διπλή εισαγωγή που υπογράφουν οι ίδιοι αλλά και σπάνιο ακυκλοφόρητο υλικό, όπως προσχέδια ομιλιών του Μπαράκ Ομπάμα και χειρόγραφα του Μπρους Σπρίνγκστιν με στίχους για τραγούδια που έγραψε κατά τη διάρκεια της πεντηκονταετούς καριέρας του.

Κιθάρες, Κορβέτ και κουβέντα

Οι περισσότερες από τις συζητήσεις που εμπεριέχονται στο βιβλίο έγιναν σε ένα στούντιο γεμάτο κιθάρες ενώ τουλάχιστον μία από αυτές πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μίας βόλτας με μια μαύρη καμπριολέ Κορβέτ. Μπαράκ Ομπάμα και Μπρους Σπρίνγκστιν ανταλλάσσουν επίσης τις απόψεις τους για τον γάμο και την πατρότητα, για το φυλετικό ζήτημα και την αρρενωπότητα, για τον πειρασμό που αποτελεί η απεραντοσύνη των αμερικανικών αυτοκινητοδρόμων αλλά και για την επιθυμία της επιστροφής στο σπίτι, για τα αγαπημένα τους επαναστατικά τραγούδια, για τους κορυφαίους ήρωες της πατρίδας τους.

Κύρια επιδίωξή τους είναι, μέσω των εν λόγων συζητήσεων τους και με σημείο αναφοράς τους ίδιους τους εαυτούς τους, να καταφέρουν να αφηγηθούν μια πιο εκτεταμένη και περιεκτική ιστορία για την Αμερική, διερωτώμενοι, συγχρόνως, πώς θα μπορούσε να καταστεί ξανά μεγάλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News