220
Καταφύγιο με προμήθειες στη Βαρσοβία | STR/NurPhoto via Getty Images

Βαρσοβία: Ετοιμάζουν αντιαεροπορικά καταφύγια υπό την απειλή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 14:08
Καταφύγιο με προμήθειες στη Βαρσοβία
|STR/NurPhoto via Getty Images

Βαρσοβία: Ετοιμάζουν αντιαεροπορικά καταφύγια υπό την απειλή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 14:08

Σε μία εποχή που πολλά ευρωπαϊκά κράτη αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τον τρίτο του χρόνο, ο δήμος της Βαρσοβίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 27,3 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για αντιαεροπορικά καταφύγια και άλλα μέτρα ασφαλείας.

Την Τετάρτη, ο δήμαρχος της πολωνικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε την απόφαση του δήμου.

Η Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει καθησυχάσει τους πολίτες της ότι η θέση της στη συμμαχία διασφαλίζει την ασφάλειά τους από ρωσική επίθεση, αλλά η εισβολή στη γειτονική της Ουκρανία έχει οδηγήσει σε προετοιμασίες για ενδεχόμενα πλήγματα.

«Με δική μας πρωτοβουλία, κάναμε μια απογραφή των χώρων για καταφύγια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ραφάλ Τρζασκόφσκι.

Υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και σταθμοί του Μετρό περιλαμβάνονται στους χώρους συνολικής έκτασης περίπου επτά εκατ. τετραγωνικών μέτρων στη Βαρσοβία, που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως καταφύγια, διευκρίνισε.

«Εκατόν δέκα επτά εκατομμύρια ζλότι (27,3 εκατ. ευρώ) για να βελτιωθεί η ασφάλεια, είναι χρήματα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για τον σκοπό αυτό», δήλωσε ο Τρζασκόφσκι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως νοσοκομεία θα προετοιμασθούν για απειλές και πολίτες θα εκπαιδευθούν πώς να αντιδρούν σε έκτακτη ανάγκη.

Το 2022 οι πολωνικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως η πυροσβεστική υπηρεσία ελέγχει την κατάσταση 62.000 αντιαεροπορικών καταφυγίων ανά τη χώρα, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...