470
O Τζούλιαν Λένον στο φεστιβάλ Καννών το 2013 | Tiffany Rose/Getty Images for Torch/Ideal Images

Ο Τζούλιαν Λένον, το «Hey Jude» και η ζωή με τη σκιά του Τζον…

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2016, 18:33
O Τζούλιαν Λένον στο φεστιβάλ Καννών το 2013
|Tiffany Rose/Getty Images for Torch/Ideal Images

Ο Τζούλιαν Λένον, το «Hey Jude» και η ζωή με τη σκιά του Τζον…

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2016, 18:33

Η σκιά του πατέρα του πέφτει ακόμη πάνω στους ώμους του. Αλλά ο Τζούλιαν, πρωτότοκος γιος του Τζον Λένον, έχει μάθει πια να συμβιώνει με αυτήν. Στα 53 του χρόνια σήμερα έχει εγκαταλείψει τη μουσική (το «Too Late for Goodbye» ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του) για να αφιερωθεί στη φωτογραφία. Η πρώτη του φωτογραφική έκθεση ονομάζεται Cycle και πραγματοποιήθηκε στο Λος Αντζελες. Εκεί τον συνάντησε η απεσταλμένη της Repubblica. Κι ο Τζούλιαν της μίλησε για πολλά και διάφορα.

14257726_645506225617401_8908157437788308209_o
Στα εγκαίνια της φωτογραφικής του έκθεσης με τίτλο «Cycle» (κύκλος) στο Λος Αντζελες, δίπλα στον ηθοποιό Σον Πεν (Leica Gallery Los Angeles/Facebook)
Το σχέδιο και η Lucy

«Το σχέδιο ήταν το πρώτο μου μεγάλο πάθος. Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι οι Beatles εμπνεύστηκαν το “Lucy in the sky with diamonds” από ένα σχέδιο που είχα κάνει εγώ στο σχολείο. Μου άρεσε πολύ να σχεδιάζω και σιγά σιγά επιστρέφω σε εκείνη την παλιά μου αγάπη».

Το Hey Jude ως παρηγοριά

«Ο Πολ ΜακΚάρντνεϊ έγραψε αυτό το τραγούδι την περίοδο που χώριζαν οι γονείς μου για να με παρηγορήσει. Ημουν ένα θλιμμένο παιδί και ο Πολ με αγαπούσε πολύ. Ο Πολ περνούσε περισσότερο χρόνο μαζί μου απ’ ότι περνούσε ο πατέρας μου, τον οποίο δεν έβλεπα σχεδόν ποτέ. Και ακόμη και σήμερα μου στέλνει ευχές στα γενέθλιά μου».

Η απουσία του Τζον

«Ο μπαμπάς ήξερε να μιλάει πολύ καλά και καθαρά στον κόσμο για την ειρήνη και την αγάπη. Αλλά του ήταν αδύνατον να δείξει την ίδια αγάπη και την ίδια ειρήνη στα κοντινά του πρόσωπα. Πώς μπορείς να μιλάς για αγάπη και ειρήνη όταν η οικογένεια που εσύ έφτιαξες είναι κομμάτια; Καμία επικοινωνία, κέρατο, διαζύγιο… Δεν μπορείς να κάνεις τέτοια πράγματα, σημαίνει ότι δεν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Αλλά τώρα τον έχω συγχωρέσει. Αυτά είναι πράγματα που έλεγα όταν ήμουν νέος, τώρα το έχω δουλέψει πολύ μέσα μου. Δεν αρνούμαι πάντως ότι συνεχίζει να με εκπλήσσει το γεγονός πως έχω περισσότερες φωτογραφίες με μένα στα γόνατα του Πολ παρά με τον μπαμπά. Ηταν ο Πολ που μου χάρισε την πρώτη μου κιθάρα. Πώς να ξεχάσω αυτά τα πράγματα;»

GettyImages-95767432
Ενα σπάνιο στιγμιότυπο, στην αγκαλιά του πατέρα του, δίπλα στη Γιόκο Ονο, ποζάροντας για τους φωτογράφους, 1968 (Daily Express/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images)
Οι φωτογραφίες σε άσπρο μαύρο

«Προέκυψαν σε ένα ταξίδι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ηταν μια πρόσκληση-δώρο για τα γενέθλιά μου και ήμουν έτοιμος να αρνηθώ όταν σκέφτηκα ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να πάρω λίγο αέρα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Επέλεξα το ασπρόμαυρο γιατί έτσι χάνεται η αίσθηση του χρόνου».

Το καθαρό νερό

«Δημιούργησα ένα ίδρυμα, το “Τhe White Feather Foundation”, και άρχισα να ταξιδεύω σε διάφορες αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική, με στόχο να φέρω καθαρό νερό στην Αιθιοπία, στην Κένυα και άλλες χώρες, και ειδικά στα σχολεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...