510
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης στην παρέμβασή τους το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή «Σήμερα» των Δημήτρη Οικονόμου και Μαρίας Αναστασοπούλου | ΣΚΑΙ TV

Τζιτζικώστας: Μπαίνουμε σε επίπεδο 3 στη Θεσσαλονίκη, είμαστε λίγο πριν από το lockdown

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 09:30
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης στην παρέμβασή τους το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή «Σήμερα» των Δημήτρη Οικονόμου και Μαρίας Αναστασοπούλου
|ΣΚΑΙ TV

Τζιτζικώστας: Μπαίνουμε σε επίπεδο 3 στη Θεσσαλονίκη, είμαστε λίγο πριν από το lockdown

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 09:30

«Η Θεσσαλονίκη θα περάσει σήμερα στο επίπεδο 3, με νέα μέτρα: τηλεργασία από το 20% σε 40% των εργαζομένων, τα εστιατόρια θα κλείνουν νωρίτερα, θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για μάσκα». Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας το πρωί της Τετάρτης, στη σκιά της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ για αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μέσα σε ένα 24ωρο, με τα 125 από αυτά να αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

«Τα κρούσματα είναι εκθετικά, αν δεν δράσουμε τώρα, θα ξεφύγει από τον έλεγχο η κατάσταση. Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα και δεν εφαρμοστούν, θα βρεθούμε σε λίγες ημέρες μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις, σε επώδυνες αποφάσεις», προειδοποίησε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, δεν μάσησε τα λόγια του. Δύο φορές μίλησε για απόλυτο lockdown στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Ναι, θα πάμε σε lockdown. Ας είμαστε ειλικρινείς. Θα πάμε σε lockdown, αν δεν καταλάβουμε πως είναι κρίσιμη η κατάσταση, πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας κρέμεται σε μια κλωστή. Τότε το κράτος θα πρέπει να επιβάλει μέτρα», είπε.

«Αν κάποιοι λίγοι δεν σοβαρευτούν, δεν δείξουν υπευθυνότητα, τότε θα πάμε σε lockdown», επανέλαβε, ζητώντας όχι μόνο την άμεση εφαρμογή μέτρων, αλλά και την πιστή τήρησή τους.

Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό που συνέβη την Τρίτη στα Γιαννιτσά, όπου, παρά το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και τις σχετικές απαγορεύσεις, κάποιοι διοργάνωσαν μια… αυθόρμητη παρέλαση ακόμα και με μαθητές (!) για να γιορτάσουν τα 108 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης! –με σημαίες και το «Μακεδονία Ξακουστή» που πάει με όλα–, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε άγνοια για το συμβάν, αλλά ζήτησε επιτέλους η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.

«Γι’ αυτό υπάρχει η αστυνομία, γι’ αυτό πρέπει να παρεμβαίνει η αστυνομία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας, για να συμπληρώσει:

«Δεν ανήκω σε εκείνους που λένε ότι φταίνε οι πολίτες για την κατάσταση που έχουμε φτάσει ως εδώ. Η μεγάλη πλειοψηφία τηρούν τα μέτρα, αλλά αρκούν λίγοι για να δημιουργηθεί το πρόβλημα».

Στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, εκτίμησε ότι συνολικά η χώρα πρέπει να μπει σε «πορτοκαλί συναγερμό, αν όχι σε κόκκινο», λέγοντας ότι σύντομα, ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, θα φτάσουμε σε περισσότερα από 1.000 κρούσματα κορονοϊού καθημερινά. Δεν λειτουργούν «χειρουργικά μέτρα» σε αυτή τη φάση, πρέπει συνολικά να υπάρξει δράση, τόνισε ο καθηγητής.

Νωρίτερα, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είχε παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο: «Οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί».

Είναι πλέον σαφές, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πιο δραστικά μέτρα.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του επικεφαλής λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τυχόν νέα μέτρα θα αφορούν τα Ιωάννινα, που αυτήν την ώρα μετρούν 263 ενεργά κρούσματα, την Καστοριά, με 124 ενεργά κρούσματα, και τη Θεσσαλονίκη με 652. Προβληματισμός υπάρχει και για την επιδημιολογική κατάσταση στις Σέρρες, την Κορινθία και τη Βοιωτία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...