713
| Konstantinos Tsakalidis /SOOC

Τσίπρας: Ο Πολάκης που «κατάλαβε το λάθος του», ο ευγενής ΓΑΠ και ο… διορατικός Καραμανλής

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2023, 12:13
|Konstantinos Tsakalidis /SOOC

Τσίπρας: Ο Πολάκης που «κατάλαβε το λάθος του», ο ευγενής ΓΑΠ και ο… διορατικός Καραμανλής

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2023, 12:13

O Αλέξης Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος γεμάτος βεβαιότητες. Είναι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, μολονότι δεν υπάρχει μία δημοσκόπηση που να τον εμφανίζει να πλησιάζει έστω τη ΝΔ. Διότι είναι βέβαιος και ότι οι δημοσκοπήσεις «είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, διαψεύδονται». Είναι βέβαιος ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση που μάλιστα «δεν θα είναι “κομματική”». Είναι βέβαιος ότι η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή «είναι πλήγμα για τη ΝΔ». Είναι βέβαιος για το τι σημαίνει η δέσμευση —ή η απειλή, είναι θέμα οπτικής— πως «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Και είναι βέβαιος ότι ο Παύλος Πολάκης «κατάλαβε το λάθος του» που αντέδρασε στην ανακοίνωση του ψηφοδελτίου των Χανίων.

Αυτό, οι απόλυτες βεβαιότητες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το βασικό συμπέρασμα της μεγάλης συνέντευξης που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα», μέσα από την οποία: έκανε εμφανώς νέα ανοίγματα προς τον Γιώργο Παπανδρέου, πρωτίστως, και τον Νίκο Ανδρουλάκη δευτερευόντως· επιχείρησε να περιγράψει τον εαυτό του ως αυθεντικό πολιτικό που δεν ακούει τους επικοινωνιολόγους· και φυσικά έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μου θυμίζει λίγο το συμμαθητή που στο σχολείο κάθονταν στο πρώτο θρανίο και έπαιρνε τις απουσίες. Δεν απαντούσε πάντα σωστά στις ερωτήσεις του δάσκαλου, αλλά σήκωνε συνέχεια το χέρι, ήταν επιμελής και απαιτούσε καλούς βαθμούς. Είναι ένας δυνατός και υπολογίσιμος αντίπαλος. Δεν έχει ίσως τη ρητορική ευφράδεια που είχε ο πατέρας του ή η αδελφή του, αλλά είναι σχολαστικός και κινείται βάση σχεδίου. Ακολουθεί πιστά τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων. Αυτό που δεν κάνω εγώ δηλαδή», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος επιχείρησε να περιγράψει τον κ. Παπανδρέου ως έναν προοδευτικό πολιτικό και αναγνώρισε τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή (2004-2009) για τη χρεοκοπία της χώρας, αν και —για να καταλάβουμε και κάτι από το πώς αντιλαμβάνεται την αίσθηση της ευθύνης ο κ. Τσίπρας— έκανε λόγο για «διορατικότητα» του κ. Καραμανλή που είδε τι ερχόταν και έφυγε!

Είπε για τον κ. Παπανδρέου πως «έγινε Πρωθυπουργός σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της Ιστορίας και δεν κατάφερε να τη διαχειριστεί. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, έχει ευθύνες και ο Καραμανλής σε αυτό που παρέλαβε ο Γιώργος. Ο Καραμανλής είχε τη διορατικότητα να δει τι έρχεται και να αποχωρήσει. Ο Γιώργος πιθανότατα δεν το είχε συνειδητοποιήσει. Αλλά θα θυμάστε ότι και στον Γιώργο έκανα πολύ σκληρή αντιπολίτευση. Πάντως, όσο και να διαφωνείς με τον Παπανδρέου, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσεις πως είναι ένας πολύ ευγενής άνθρωπος, προοδευτικός πολιτικός με καλή γνώση των διεθνών εξελίξεων».

Για τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν μπορώ να πω πολλά γιατί, ομολογώ δεν τον έχω γνωρίσει καλά. Δεν είναι και στη Βουλή άλλωστε. Θέλω να κρατήσω το θετικό στοιχείο. Ότι προέρχεται από μια παράδοση που είναι παράδοση αντιδεξιάς, από το δημοκρατικό Ηράκλειο. Είναι ένας νέος πολιτικός, έχει μπροστά του μέλλον και δεν θα κριθεί από αυτές τις εκλογές. Αλλά θα κληθεί να πάρει πολύ κρίσιμες αποφάσεις αμέσως μετά τις εκλογές».

Σε αυτό το θέμα είπε ότι υπάρχει προοπτική διακυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ «με μία προϋπόθεση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει και το ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσουμε μαζί σε μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης. Γιατί έτσι θα έχουμε και την αριθμητική αλλά και την ηθική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε. Και αυτό σημαίνει κυβέρνηση των νικητών». Όσο για τις δημοσκοπήσεις που προβλέπουν άλλα, ο κ. Τσίπρας είπε τη γνωστή του θεωρία: «Οι δημοσκοπήσεις ως εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος τις περισσότερες φορές πια, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, διαψεύδονται».

Για τον κ. Καραμανλή ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν ο πρώτος ήταν Πρωθυπουργός τού ασκούσε σφοδρή αντιπολίτευση —μια μάλλον υπερβολική ανάμνηση, καθώς ο κ. Τσίπρας εξελέγη βουλευτής όταν ο κ. Καραμανλής είχε πια φύγει από την πρωθυπουργία. Και έπειτα παραδέχτηκε πως «σε ανθρώπινο επίπεδο όμως είχαμε μια φυσιολογική επαφή, ιδίως αφότου αποχώρησε από την πρώτη γραμμή. Είναι ένας άνθρωπος που δεν πλήττεις ποτέ όταν συζητάς μαζί του».

Όσο για την υπόθεση με τον κ. Πολάκη και την αντίδρασή του στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ο Παύλος έκανε λάθος, πιστεύω το κατάλαβε. Πάμε παρακάτω. Η μάχη όλων μας είναι με τη Δεξιά του Μητσοτάκη και όχι αναμεταξύ μας για το ποιος θα βγει βουλευτής. Και τη μάχη δεν τη δίνουν μόνο οι υποψήφιοι. Την δίνουν όλοι και από κάθε μετερίζι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...