562
Εάν η ψήφος μας επιχειρηθεί να ερμηνευθεί ως ψήφος ως προς την κατεύθυνση, δεν μετέχουμε σε αυτή την ψηφοφορία, ξεκαθάρισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην παρέμβασή του | INTIMEnews

Συνταγματική αναθεώρηση: Ράπισμα Βενιζέλου για τις μεθοδεύσεις Βούτση με την ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 15:57
Εάν η ψήφος μας επιχειρηθεί να ερμηνευθεί ως ψήφος ως προς την κατεύθυνση, δεν μετέχουμε σε αυτή την ψηφοφορία, ξεκαθάρισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην παρέμβασή του
|INTIMEnews

Συνταγματική αναθεώρηση: Ράπισμα Βενιζέλου για τις μεθοδεύσεις Βούτση με την ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 15:57

Η σπουδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας (δια του ιδίου του Προέδρου της Βουλής) να περιλάβει τόσο τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος (αριθμός, παράγραφος, εδάφιο), όσο και την προτεινόμενη κατεύθυνση της αναθεώρησής τους στο ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

Σε μια απόπειρα να δεσμεύσει η παρούσα Βουλή την επόμενη στην κατεύθυνση της αναθεώρησης, ο Νίκος Βούτσης προχώρησε ακόμα και σε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως για το πώς θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια.

Βάσει της απόφασης που ελήφθη, κάθε κόμμα θα μπορεί να συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναφέρονται ο αριθμός του άρθρου -με τις παραγράφους και τα εδάφια προς αναθεώρηση- και την κατεύθυνση, αν το επιθυμεί.  Τα ψηφοδέλτια για την πρόταση κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή ομάδας βουλευτών, που έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό, θα είναι αυτοτελή. Κάθε κόμμα συνεπώς θα συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο, όπως θεωρεί σωστότερο, με την κατεύθυνση ή όχι.

Βενιζέλος: Καμία απολύτως δέσμευση της επόμενης Βουλής από την παρούσα λόγω εκλογών

Σε παρέμβαση του ωστόσο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ξεκαθάρισε προς τον Πρόεδρο της Βουλής πως «εάν η ψήφος μας επιχειρηθεί να ερμηνευθεί ως ψήφος ως προς την κατεύθυνση, δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την ψήφο και δεν μετέχουμε σε αυτή την ψηφοφορία ως προς την κατεύθυνση».

«Δεν μπορεί να έχει λάβει απόφαση η παρούσα Βουλή ως προς την κατεύθυνση, και μάλιστα δεσμευτική, για την επόμενη Βουλή, προσβάλλοντας τον ελληνικό λαό που παρεμβάλλεται και παραβιάζοντας το άρθρο 110 του Συντάγματος», παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις οδηγεί την χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα κολοσσιαίων διαστάσεων.

Αυτό που πρέπει να τεθεί στην ψηφοφορία της Πέμπτης, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος  απευθυνόμενος στον κ. Βούτση, είναι «η ανάγκη αναθεώρησης αριθμητικά προσδιοριζομένων διατάξεων του Συντάγματος, με άρθρο, παράγραφο ή εδάφιο, χωρίς αναφορά σε κατεύθυνση» και κατέστησε σαφές πως «αν  η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία θελήσει να επιβάλει άλλη διαδικασία επί της ψηφοφορίας, εμείς δεν θα μετάσχουμε σε αυτήν την προκαταρκτική ψηφοφορία, γιατί δεν νομιμοποιούμε την απόφαση αυτή, η οποία θα παραβίαζε το άρθρο 110 του Συντάγματος και το άρθρο 119 του Κανονισμού της Βουλής».

Αυτό που αποφασίζει η παρούσα Βουλή είναι η διαπίστωση της ανάγκης αναθεώρησης ενός άρθρου και τίποτα άλλο, τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

«Από καμία διάταξη δεν προκύπτει ότι υπάρχει σχέση εντολής από την πρώτη στη δεύτερη Βουλή. Δεν μπορεί να υπάρχει σχέση εντολής, διότι αν υπήρχε τέτοια σχέση, η εντολοδόχος Βουλή θα βρισκόταν σε υποδεέστερη θέση, από πλευράς σοβαρότητας και κύρους, από την προτείνουσα Βουλή», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ επιμένοντας ότι «η προτείνουσα Βουλή διατυπώνει πρόταση η οποία δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή, την Αναθεωρητική, ούτε στην κατεύθυνση ούτε στον προσανατολισμό».

«Αντί να παραδεχθούν ότι θα αποφασίσει η επόμενη Βουλή για το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση διατάξεων, εφηύραν μια καινοφανή θεωρία περί δεσμευτικότητας. Θέλετε να επιβάλλετε πολιτικές εξελίξεις. Αλλά ο λαός και η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα καθορίσει το περιεχόμενο της Αναθεώρησης του Συντάγματος», σχολίασε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις ο Πρόεδρος της Βουλής θέλησε να διευκρινίσει ότι η κατεύθυνση της αναθεώρησης δεσμεύει μόνο το κόμμα που την προτείνει.  «Ακριβώς επειδή παρεμβάλλεται ο λαός με τις εκλογές, από τη μια Βουλή στην άλλη», εξήγησε ο κ. Βούτσης,  «όλο το corpus και οι δεσμεύσεις των κομμάτων θα ληφθούν υπόψη, όχι μόνο τυπικά, αλλά και ως προς την αιτιολόγηση και την κατεύθυνση και τη δέσμευση που πήρε δημοσίως κάθε δύναμη».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...