621
Τα χαμόγελα κράτησαν λίγο για Μπορέλ και Τσαβούσογλου | Reuters

Καβγάς Μπορέλ – Τσαβούσογλου για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 20:10
Τα χαμόγελα κράτησαν λίγο για Μπορέλ και Τσαβούσογλου
|Reuters

Καβγάς Μπορέλ – Τσαβούσογλου για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 20:10

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της επίμαχης λίστας με τις ασφαλείς χώρες της ΕΕ.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ακόμα πως η Τουρκία περιμένει από την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για βίζα στους Τούρκους πολίτες.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων, μιλώντας πρώτος, ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην πρόθεση της ΕΕ να οργανώσει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρθηκε στις διαφωνίες των δύο χωρών και στο Κυπριακό.

Όπως έκανε γνωστό, η ΕΕ σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με την Τουρκία σε όλα τα “προβληματικά ζητήματα” μεταξύ των οποίων η προσφυγική κρίση, η κρίση στη Λιβύη και τη Συρία καθώς και τα ζητήματα της τελωνειακής σύνδεσης.

“Βρίσκομαι εδώ για να βρω μία λύση σ’ αυτή τη σύγκρουση, σκοπεύουμε να οργανώσουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών” τόνισε χαρακτηριστικά. Όσο αφορά την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία είπε ότι: “Η ΕΕ σκοπεύει να συνάψει νέα συμφωνία με την Τουρκία αλλά και να επικαιροποιήσει τους διμερείς δεσμούς για όλα τα ακανθώδη θέματα, όπως το Λιβυκό, το Συριακό και άλλα”.

Στη συνέχεια υπογράμμισε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, τονίζοντας ότι θα ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες της στα ζητήματα αυτά.

Οι επιθέσεις Τσαβούσογλου

Εκεί “πάτησε” ο Τσαβούσογλου κι αφού στην αρχή έπλεξε το εγκώμιο της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας μία πικρία που η προεδρία της Γερμανίας είναι εκ περιτροπής κι έτσι δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου προχώρησε στο να αναλύσει ποια είναι αυτά τα προβλήματα.

“Τώρα ισχυρίζεσαι ότι θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να λύσεις την κρίση, αλλά λες επίσης ότι πρέπει να λάβεις υπόψιν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Τι σχέση έχουν οι Ελληνοκύπριοι με την προσφυγική κρίση;” ρώτησε και προσέθεσε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο αξιωματούχο: “Αν συνεχίσεις να προωθείς τους Ελληνοκύπριους σε κάθε ζήτημα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τότε κι εμείς θα έρθουμε με νέους όρους για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά μας”.

Αναφερόμενος γενικότερα στα προβλήματα τόνισε: “Υπάρχει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα, που παίρνουν ομήρους τις σχέσεις μας. Αυτό είναι άδικο για την ΕΕ και την Τουρκία. Πρόσφατα, να το πω ανοιχτά, υπάρχει η Γαλλία”.

“Βλέπουμε ένα μπλοκάρισμα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Δεν είμαστε εμείς ο λόγος γι’ αυτό. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Όπως λέμε πάντα, από την αρχή, όσο αφορά την Τουρκία, τους Τουρκοκύπριους και την ‘ΤΔΒΚ’ πρέπει να υπάρξει μοιρασιά, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν διάλογο”, είπε ο Τσαβούσογλου.

“Αρκεί να μάθουμε πώς να μοιραζόμαστε τα ίδια κεφάλαια. Δεν έχουμε άλλα προβλήματα. Μιλήσαμε με τον κ. Μπορέλ για το τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά τα θέματα. Να είμαστε ειλικρινείς, να μην ξεγελιόμαστε. Τότε μπορούμε να λύσουμε καλύτερα τα προβλήματα. Υπάρχει μια συμφωνία μετανάστευσης μεταξύ μας. Ποια πλευρά έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της ή όχι από το 2016… Όποιος κοιτάει αντικειμενικά το λέει πολύ εύκολα. Σήμερα αντιμετωπίζουμε διαφορετικές δυναμικές. Αύριο θα αντιμετωπίσουμε πολλές διαφορετικές δοκιμασίες με αποτέλεσμα την πανδημία. Ειδικά όσον αφορά τους λαθρομετανάστες”, είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε εις βάρος της ενέργεια από τη μεριά της Ευρώπης, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απειλώντας μάλιστα πως η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό.

“Χρειαζόμαστε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που λήφθηκαν προς την Τουρκία. Ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης είναι σημαντικός. Της ΕΕ δεν της αρέσει πολύ, αλλά η απελευθέρωση των θεωρήσεων είναι μια κουβέντα της ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι, πρέπει να εκπληρώσετε την υπόσχεσή σας. Εκπληρώσαμε 67 από αυτές. Πρέπει να εκπληρώσετε την υπόσχεση”, είπε ο Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...