475
Ο 43χρονος Μαμικάν Ουμάροφ, δριμύς επικριτής του τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ | Facebook

Η Τσετσενία (συνεχίζει να) δολοφονεί τους αντιφρονούντες της στη Δύση

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 19:38
Ο 43χρονος Μαμικάν Ουμάροφ, δριμύς επικριτής του τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ
|Facebook

Η Τσετσενία (συνεχίζει να) δολοφονεί τους αντιφρονούντες της στη Δύση

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 19:38

Η αστυνομία της Αυστρίας διερευνά αν η δολοφονία ενός τσετσένου αντιφρονούντα το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε πολιτικά κίνητρα και ήταν πολιτικά υποκινούμενη, ανέφερε τη Δευτέρα το πρωί η εισαγγελία της Βιέννης.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο 43χρονος Μαμικάν Ουμάροφ, δριμύς επικριτής του τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ, πυροβολήθηκε το Σάββατο κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο στα προάστια της Βιέννης.

Την Κυριακή συνελήφθησαν δύο ύποπτοι: δύο Τσετσένοι πολίτες που ζουν εδώ και χρόνια στην Αυστρία.

«Στο θύμα είχε προσφερθεί αστυνομική προστασία, αλλά την είχε απορρίψει», ανέφεραν εκπρόσωποι της αστυνομίας και του εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι ο 43χρονος δημοσίευε συχνά στο Διαδίκτυο υλικό επικριτικό για τον τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ.

«Το εάν υπήρχε πολιτικό κίνητρο [στην δολοφονία του] ή όχι θα επιβεβαιωθεί σύντομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα.

Ο (στενός σύμμαχος του Πούτιν) Καντίροφ ανέλαβε τα ηνία της Τσετσενίας το 2007 μετά από δύο βάναυσους εμφύλιους πολέμους που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Καντίροφ φέρεται να εμπλέκεται σε συνωμοσία για δολοφονία.

Στο κοντινό παρελθόν υπήρξαν αρκετές δολοφονίες αντιπάλων και αντιφρονούντων του Καντίροφ σε ευρωπαϊκό έδαφος, στις οποίες υπήρχαν υποψίες ρωσικής ή τσετσενικής εμπλοκής, αν και η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με αυτές.

Επίσης, τρεις Τσετσένοι πολίτες καταδικάστηκαν το 2011 στην Αυστρία για το ρόλο τους στη δολοφονία ενός εξόριστου Τσετσένου.

Και εδώ οι Αρχές υποπτεύθηκαν ότι την δολοφονία την διέταξε ο Καντίροφ (εικονίζεται στη φωτογραφία από κάτω).

Πριν μερικές εβδομάδες, ο ηγέτης της Τσετσενίας κατηγορήθηκε για ακόμη μια φορά ότι είναι πίσω από τη συνωμοσία για τη δολοφονία ενός γεωργιανού δημοσιογράφου.

Τα ΜΜΕ στη Γεωργία αναφέρουν ότι ένας Ρώσος που συνελήφθη στις 18 Ιουνίου από τις Αρχές της χώρας είχε πάει εκεί για να δολοφονήσει τον παρουσιαστή Γκιόργκι Γκαμπούνια, με εντολή του Καντίροφ.

Ο Καντίροφ αρνήθηκε ότι κρύβεται πίσω από το σχέδιο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου τονίζοντας ότι ο Γκαμπούνια είναι μεν εχθρός του, αλλά δεν οργάνωσε τη δολοφονία του.

«Πιστέψτε με, αν κάποιος ενεργούσε υπό τις εντολές μου, θα τις εκτελούσε», έγραψε ανερυθρίαστα ο Καντίροφ στην εφαρμογή Telegram.

«Ο Γκιόργκι Γκαμπούνια καλά θα κάνει να γονατίσει και να ζητήσει συγχώρεση. Αλλιώς θα παραμείνει εχθρός μου», συμπλήρωσε.

Ο εργοδότης του Γκαμπούνια, Νίκα Γκβαράμια δήλωσε ότι ο Ρώσος εστάλη για να δολοφονήσει τον δημοσιογράφο υπό τις διαταγές του Ράμζαν Καντίροφ και ότι οι αρχές ασφαλείας ενημερώθηκαν για το σχέδιο από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Γκαμπούνια είχε προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία, με την επίθεση που εξαπέλυσε στον «αέρα» κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν -στον οποίο ο Καντίροφ έχει επανειλημμένα εκφράσει την «αιωνία αφοσίωση του».

Μετά το υβρεολόγιο του δημοσιογράφου κατά του ρώσου προέδρου, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του καναλιού και για λόγους ασφαλείας διεκόπη η εκπομπή.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε χαρακτηρίσει τότε «απολύτως απαράδεκτα» τα σχόλια του δημοσιογράφου και κατηγόρησε τη Γεωργία ότι είναι «απρόθυμη ή ανίκανη να περιορίσει τους εξτρεμιστές νέους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...