346
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κάνει δηλώσεις μπροστά σε μισθοφόρους του, στο ουκρανικό μέτωπο, τον Μάιο | Press service of "Concord"/Handout via REUTERS

«Τρομοκρατική οργάνωση» η Βάγκνερ για τη Βρετανία – το ίδιο ζητεί από την ΕΕ η Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 09:36
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κάνει δηλώσεις μπροστά σε μισθοφόρους του, στο ουκρανικό μέτωπο, τον Μάιο
|Press service of "Concord"/Handout via REUTERS

«Τρομοκρατική οργάνωση» η Βάγκνερ για τη Βρετανία – το ίδιο ζητεί από την ΕΕ η Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 09:36

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα χαρακτηρίσει επίσημα τη ρωσική Ομάδα Βάγκνερ «τρομοκρατική οργάνωση», κάτι που συνεπάγεται την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και άλλων μέτρων σε βάρος της, προκειμένου να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει να κλείσει 15 μήνες.

Το ίδιο ζητάει και η γαλλική Εθνοσυνέλευση από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Οπως ανέφεραν οι Times, που επικαλούνται κυβερνητική πηγή, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας συγκεντρώνει στοιχεία για τη Βάγκνερ τους τελευταίους δυο μήνες και αναμένεται να χαρακτηρίσει την ιδιωτική ομάδα μισθοφόρων «τρομοκρατική οργάνωση» άμεσα, μέσα σε ημέρες ως το πολύ εβδομάδες.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως θα αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Βρετανία το να εργάζεται κανείς για την Ομάδα Βάγκνερ, να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις μελών της, να την υποστηρίζει ή να φέρει σύμβολα και το λογότυπό της δημόσια.

Ακόμη, η εταιρεία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις και δεν θα μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση μέσω βρετανικών χρηματοοικονομικών θεσμών.

Δεν υπάρχει κάποιο τεκμήριο ότι η Βάγκνερ ή πρόσωπα σχετιζόμενα με αυτήν είχαν παρουσία ή έδρασαν στη Βρετανία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, κατά το δημοσίευμα.

Υπάρχουν πάντως «υποψίες» πως η ομάδα μισθοφόρων βοήθησε να βγουν κεφάλαια από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την επιβολή κυρώσεων σε ρώσους ολιγάρχες και συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το αρχηγείο της Ομάδας Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη – Reuters

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο προτρέπει τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χαρακτηρίσουν την Βάγκνερ «τρομοκρατική οργάνωση», στέλνοντας ένα ηχηρό συμβολικό μήνυμα, όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, σε χώρες που θέλουν να ζητήσουν τις υπηρεσίες των ρώσων μισθοφόρων.

«Οπου βρεθούν, οι μισθοφόροι της Βάγκνερ επιδιώκουν την αστάθεια και χρησιμοποιούν βία. Σκοτώνουν και βασανίζουν. Σφάζουν και λεηλατούν. Τρομοκρατούν και εκμεταλλεύονται χωρίς τιμωρία. Δεν είναι απλώς μισθοφόροι που το κάνουν για τα λεφτά αλλά ακολουθούν μία ευρύτερη στρατηγική από το Μάλι έως την Ουκρανία, στηρίζοντας την επιθετική πολιτική του καθεστώτος του Πούτιν εναντίον των δημοκρατιών μας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μπενζαμίν Χαντάντ, που απευθύνθηκε στα μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...