511
| REUTERS/Maxim Shemetov

Τραγωδία στο Σινά: Πτώση «λόγω διάλυσης στον αέρα»

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2015, 11:01

Τραγωδία στο Σινά: Πτώση «λόγω διάλυσης στον αέρα»

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2015, 11:01

Στην διερεύνηση για τα αίτια της συντριβής του ρωσικού επιβατικού στη χερσόνησο του Σινά στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον των ρωσικών και αιγυπτιακών αρχών, μετά την ανεύρεση των μαύρων κουτιών που θα σταλούν για ανάλυση. Παρά τους ισχυρισμούς ισλαμιστών ότι το κατέρριψαν, οι ρωσικές αρχές είναι πιο προσεκτικές και λένε ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε ενώ πετούσε.

Ο ρώσος υπουργός Μεταφορών Βίκτορ Σοροτσένκο είπε συγκεκριμένα ότι είναι μεν νωρίς για συμπεράσματα αλλά ανέφερε ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα λίγο μετά την απογείωσή του από το Σαρμ Ελ-Σέιχ, δημοφιλές τουριστικό θέρετρο στην χερσόνησο του Σινά. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι  εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός είτε ότι το αεροσκάφος υπέστη ξαφνική αποσυμπίεση λόγω τεχνικού προβλήματος.

Οι αιγυπτιακές αρχές υποστήριξαν ακόμη ότι το Airbus ήταν σε πολύ καλή τεχνική κατάσταση και είχε περάσει τους σχετικούς ελέγχους πριν την απογείωση. Ήταν αεροσκάφος που είχε κατασκευαστεί το 1997, ανήκει σε διαφορετικές εταιρείες και είχε συνολικά 56.000 πτήσης, ένας όχι υπερβολικά μεγάλος αριθμός. Πάντως το 2001 είχε προκληθεί ατύχημα στο ουραίο τμήμα και το Airbus είχε περάσει από εκτεταμένες επισκευές.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι ισλαμιστές υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος οι ίδιοι σε αντίποινα για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία. Το Σάββατο δημοσιεύτηκε στο ίντερνετ βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα αεροσκάφος να πέφτει αν και, σύμφωνα με το BBC, δεν ανέβηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Είναι απίθανο να καταρρίφθηκε, αντιτείνει στους ισχυρισμούς η κυβέρνηση της Αιγύπτου, γιατί το αεροσκάφος κινούνταν ήδη σε ύψος 31.000 ποδιών, κατά τον χρόνο της τελευταίας επαφής με τα ραντάρ, και οι ισλαμιστές στο Σινά δεν είναι γνωστό ότι κατέχουν οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να το καταρρίψουν από τέτοιο ύψος. Σε παρόμοιο ύψος (33.000 πόδια) πετούσε το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμών στην Ουκρανία, ωστόσο σε εκείνη την περίπτωση  το οπλικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε (οι πύραυλοι Buk) είναι απόλυτα σε θέση να καταρρίψουν το αεροσκάφος.

Για προληπτικούς λόγους μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν πάντως ότι δεν θα πετούν το προσεχές διάστημα πάνω από τη χερσόνησο του Σινά.

Εν τω μεταξύ, οι σοροί των θυμάτων έχουν αρχίσει να μεταφέρονται στη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη όπου ήταν και ο προορισμός του επιβατικού. Την Κυριακή είχε κηρυχτεί ημέρα εθνικού πένθους.

Darina-Gromova

Το Airbus A321 της Kogalymavia μετέφερε 217 επιβάτες –σχεδόν όλοι Ρώσοι— και επτά άτομα πλήρωμα. Από τους επιβάτες οι 25 ήταν παιδιά, μεταξύ τους η μόλις 10 μηνών Νταρίνα Γκρόμοβα. Η φωτογραφία της μικρής, που πήρε η μητέρα της Τατιάνα, να κοιτά τα αεροσκάφη στο διάδρομο της Αγίας Πετρούπολης λίγες ημέρες νωρίτερα, έχει διαδοθεί ευρύτατα στο ρωσικό Διαδίκτυο και έχει γίνει σύμβολο της τραγωδίας.

Με αφορμή τους βομβαρδισμούς από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στη Συρία ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι, κάλεσε σε ηχογραφημένο μήνυμα  σε ενότητα κατά του μετώπου των εχθρών. «Οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Αλαουίτες και η Χεζμπολάχ συντονίζουν τον πόλεμο εναντίον μας, δεν είμαστε ικανοί να σταματήσουμε τον πόλεμο ανάμεσά μας για να συντονίσουμε τις προσπάθειες εναντίον τους;» αναρωτιέται. «Είναι καθήκον μας να ενωθούμε από του Τουρκεστάν ως το Μαρόκο», τονίζει ακόμη. Το μήνυμα αναφέρεται στους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία αλλά όχι στην πτώση του αεροσκάφους το Σάββατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...