476
| REUTERS/Yannis Behrakis

Τι αποφάσισε η ΕΕ για τους πρόσφυγες – πόσους τελικά θα φιλοξενήσει η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2015, 18:08

Τι αποφάσισε η ΕΕ για τους πρόσφυγες – πόσους τελικά θα φιλοξενήσει η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2015, 18:08

Σε σημαντική ενίσχυση των μέτρων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών θα προχωρήσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αποφάσισαν σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Στη σύνοδο συμμετείχαν 11 από τις χώρες τις ΕΕ στις οποίες κατά κανόνα φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες και άλλες τρεις χώρες από τα Βαλκάνια.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η δημιουργία σε χώρες των Βαλκανίων χώρων υποδοχής για 100.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι μισοί θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν ως τα τέλη του χρόνου χώροι για 30.000 άτομα, δηλαδή 7.000 στα νησιά και 23.000 στην υπόλοιπη χώρα, σε ενίσχυση των εγκαταστάσεων για περίπου 10.000 άτομα που υπάρχουν σήμερα. Περί τις 20.000 θα φιλοξενηθούν σε ενοικιαζόμενους χώρους, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει επιδότηση ενοικίου.

Επιπλέον, άλλοι 50.000 άνθρωποι θα φιλοξενηθούν σε χώρες των Βαλκανίων τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες στο ταξίδι τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ώστε «να πάψουν να ζουν στα χωράφια».

Τις κυβερνήσεις θα συνδράμει η Ύπατη Αρμοστεία  του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ενισχύεται ακόμη η φύλαξη στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, την βασική πύλη εισόδου τους τελευταίους μήνες, όπως ακόμη και στα σύνορα της Σλοβενίας με 400 άτομα. Η σύνοδος αποφάσισε ακόμη καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και τοποθέτηση αξιωματούχων σε σύνορα χωρών της ΕΕ για την διαχείριση της ροής.

Οι ηγέτες στις δηλώσεις τους συμφώνησαν ότι το προσφυγικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Όπως επισήμανε, πάντως, και η Άνγκελα Μέρκελ, η λύση πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη συνεργασία της Τουρκίας. Για τον Σέρβο πρόεδρο, που επίσης μετείχε, η σύνοδος έκανε μικρά βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ακόμα και αυτά θα βελτιώσουν σταδιακά την κατάσταση.

«Απορρίφθηκαν τρεις παράλογες προτάσεις»

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις.

Η πρώτη αφορούσε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων, μια πρόταση συμπληρωματική της υποχρέωσης δημιουργίας των κέντρων υποδοχής για 30.000 άτομα. Αντίθετα η Ελλάδα εξασφάλισε επιδότηση ενοικίου για 20.000 άτομα, μια κίνηση που θα τονώσει την ελληνική οικονομία και θα βοηθήσει στην ομαλή ένταξη των προσφύγων στη χώρα.

Απορρίφθηκε ακόμη πρόταση για να μπορεί μία χώρα να σταματά τους πρόσφυγες από το να διέρχονται από το εσωτερικό της—κάτι που τελικά θα επιβάρυνε την Ελλάδα γιατί θα μπορούσε να εγκλωβίσει στην Ελλάδα. Αντ’ αυτής συμφωνήθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων.

Μια τρίτη πρόταση που απορρίφθηκε ήταν η φύλαξη των συνόρων με την ΠΓΔΜ από τη Frontex. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστική εθνική αρμοδιότητα και πρόσθεσε ότι η Frontex θα παραμείνει για την ταυτοποίηση προσφύγων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής.

Στο μέλλον θα χρειαστεί η ΕΕ να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του ζητήματος, είπε ο Πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας και αυτός, όπως και άλλοι ηγέτες, ότι η λύση απαιτεί τη συνεργασία της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...