616
O Ντάργουϊν Νούνιες έκανε την άμυνα της Σίτι να υποφέρει | Reuters/Andrew Boyers

Το τέλειο «promo» της νέας Πρέμιερ Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 31 Ιουλίου 2022, 16:12
O Ντάργουϊν Νούνιες έκανε την άμυνα της Σίτι να υποφέρει
|Reuters/Andrew Boyers

Το τέλειο «promo» της νέας Πρέμιερ Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 31 Ιουλίου 2022, 16:12

Το «Κομιούνιτι Σιλντ» δεν αναγνωρίζεται ως τίτλος, ούτε από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ούτε από την UEFA. Ενα επίσημο φιλικό ματς είναι, το οποίο, όμως, έχει γίνει υπεραιωνόβιος θεσμός. Εδώ και 114 χρόνια, από το 1908, εγκαινιάζει τη σεζόν στην Αγγλία. Το εφετινό είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή βρέθηκαν αντιμέτωποι οι δυο υποψήφιοι πρωταθλητές (και) αυτής της αγωνιστικής περιόδου: Μάντσεστερ Σίτι – Αρσεναλ. Οι δυο κορυφαίοι προπονητές του καιρού μας: Πεπ Γκουαρντιόλα – Γίργκεν Κλοπ. Και δυο νέοι «σούπερ-σταρ», που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην Πρέμιερ Λιγκ 2022-2023: Ερλινγκ Χάαλαντ – Ντάργουϊν Νούνιες.

Το παιχνίδι, στο «Κινγκ Πάουερ» του Λέστερ, ήταν το καλύτερο ορεκτικό για το αγγλικό πρωτάθλημα που αρχίζει την προσεχή Παρασκευή (5/8). Πλούσιο σε γκολ και φάσεις, όπως (σχεδόν) κάθε ραντεβού των συγκεκριμένων ομάδων την τελευταία πενταετία. Η Λίβερπουλ αναδείχτηκε νικήτρια (3-1) και ο αρχηγός της, Τζόρνταν Χέντερσον, στην 450η του εμφάνιση με τα χρώματά της σήκωσε την τεράστια σκαλιστή ασπίδα – το μόνο τρόπαιο που έλειπε από τη συλλογή του στην Αγγλία.

Ο Γερμανός έγινε ο, μόλις, δεύτερος προπονητής στα χρονικά του αγγλικού ποδοσφαίρου, που έχει κατακτήσει όλους τους τίτλους: Τσάμπιονς Λιγκ, ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2019, Πρέμιερ Λιγκ το 2020, Κύπελλο Αγγλίας και Λιγκ Καπ το 2022. Και τώρα, τον (έστω, ανεπίσημο) του «Κομιούνιτι Σιλντ». Μοιράζεται αυτό το επίτευγμα με τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος καθοδήγησε τη Μάντσεστερ επί, σχεδόν, τρεις δεκαετίες. Ο «Κλόπο» θα συμπληρώσει 7 χρόνια στη Λίβερπουλ τον Οκτώβριο.

Πιο πολύ και από τη νίκη, οι οπαδοί της Λίβερπουλ χάρηκαν τον Νούνιες. Στο ντεμπούτο του στην Αγγλία ο 23χρονος ουρουγουανός «στράικερ», ο οποίος αποκτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Μπενφίκα έναντι 100 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση στα 39 λεπτά που αγωνίστηκε. Μπήκε στο παιχνίδι στο 58’. Μέσα σε ένα πεντάλεπτο υποχρέωσε τον Εντερσον να τον σταματήσει αντικανονικά (δεν καταλογίστηκε πέναλτι, επειδή είχε προηγηθεί οφ-σάιντ), και να κάνει μια σωτήρια απόκρουση… με το κεφάλι. Στο 83’ κέρδισε το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Σαλάχ. Και στο 90’+4′ σκόραρε με κεφαλιά, για να διαμορφώσει το τελικό σκορ. Εκανε την άμυνα της Σίτι να υποφέρει.

Για την αξία ενός επιθετικού που είχε πετύχει 68 γκολ σε 139 συμμετοχές, με την Αλμερία και την Μπενφίκα, ουδείς αμφέβαλλε. Το ερώτημα ήταν, αν ένας κλασικός σέντερ-φορ θα μπορούσε να ταιριάξει με μια ομάδα που έχει μάθει να παίζει χωρίς κλασικό σέντερ-φορ. Προτού, καν, αρχίσει το αγγλικό πρωτάθλημα, η απάντηση δόθηκε και είναι θετική. Η επίθεση της Λίβερπουλ εμφανίστηκε το ίδιο γρήγορη, θεαματική και αποτελεσματική, όπως όταν αγωνιζόταν με πιο κινητικό σχήμα (Σαλάχ, Μανέ, Ντίας, Ζότα, Φιρμίνο). Μετά την ονειρεμένη πρεμιέρα του στον αγώνα με τη Σίτι, οπαδοί των «Reds» αποθέωσαν τον Νούνιες στα social media – κάποιοι του ζήτησαν «συγγνώμη», επειδή σε προηγούμενες αναρτήσεις του τον απαξίωναν.

Ο Νούνιες «υποσχέθηκε» ότι θα είναι αυτό για το οποίο προορίζεται: το αντίπαλο δέος του Χάαλαντ, ο οποίος στο δικό του ντεμπούτο με τη Σίτι έδειξε ότι χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Είχε προλάβει να αγωνιστεί μόνο σε ένα φιλικό με την καινούργια του ομάδα, και είχε να αντιμετωπίσει τον Βίρτζιλ φαν Ντάικ ως προσωπικό αντίπαλο. Παρόλα αυτά, λίγο έλειψε να σκοράρει. Στο 90’+7’ έχασε μια ευκαιρία (δοκάρι) από αυτές που… δεν χάνονται.

Οι δυο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στο «Κομιούνιτι Σιλντ» και το 2019. Τότε είχε επικρατήσει η Σίτι, όμως στη σεζόν που ακολούθησε, πρωταθλήτρια στέφτηκε η Λίβερπουλ. Ο Κλοπ επιμένει ότι φαβορί, εφέτος, είναι η μεγάλη αντίπαλος. Είτε το πιστεύει πραγματικά, είτε το λέει για να τη φορτώσει με άγχος, ένα είναι βέβαιο: την τελευταία τετραετία, η διελκυστίνδα των δύο συλλόγων «κόβει την ανάσα». Η Σίτι έχει κατακτήσει τον τίτλο τρεις φορές, ενώ η Λίβερπουλ μόνο μια, αλλά το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσαν, μαρτυρά απόλυτη ισορροπία δυνάμεων: 358 η Σίτι, 357 η Λίβερπουλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...