783
O Μόντο Ντουπλάντις «τρελαμένος» μετά το απίστευτο άλμα του | REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Ο 22χρονος με τα… κατά παραγγελία παγκόσμια ρεκόρ

Sportscaster Sportscaster 25 Ιουλίου 2022, 17:55
O Μόντο Ντουπλάντις «τρελαμένος» μετά το απίστευτο άλμα του
|REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Ο 22χρονος με τα… κατά παραγγελία παγκόσμια ρεκόρ

Sportscaster Sportscaster 25 Ιουλίου 2022, 17:55

Ολοι το περίμεναν, ότι ο 22χρονος αθλητής – «φαινόμενο» θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες ατραξιόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ορεγκον. Κι εκείνος, δεν τους απογοήτευσε. Ο Αρμάντ -«Μόντο»- Ντουπλάντις προκάλεσε, πάλι, παγκόσμια αίσθηση. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ με χαρακτηριστική άνεση, βελτιώνοντας, για άλλη μια φορά, την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα. Στο φινάλε της διοργάνωσης, τα ξημερώματα, πέτυχε το τρίτο της παγκόσμιο ρεκόρ, μετά τα 50’’.68 της Αμερικανίδας Σίντι ΜακΛάφλιν στα 400μ. εμπόδια, και το 12’’.12 της Νιγηριανής Τόμπι Αμουσάν στα 100μ. εμπόδια.

«Πετώντας» με το κοντάρι του πάνω από τα 6,21μ. ο υπέροχος Σουηδός κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ στο επί κοντώ, το οποίο του ανήκε από τις 20 του περασμένου Μαρτίου (6,20μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Βελιγραδίου), και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής που έχει περάσει στο λαιμό του τα χρυσά μετάλλια και στις πέντε μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο ανοιχτού και κλειστού στίβου, Ευρωπαϊκό ανοικτού και κλειστού στίβου). Συμπλήρωσε το λεγόμενο «Quintuple», που πριν από λίγες μέρες είχε «αγγίξει» ο Μίλτος Τεντόγλου και το 2016-2017, η Κατερίνα Στεφανίδη.

Δυστυχώς (γι’ αυτούς), πολλοί από όσους βρίσκονταν στο στάδιο δεν απόλαυσαν το τρομερό του άλμα σε πραγματικό χρόνο, καθώς συνέπεσε με τον τερματισμό στα 4Χ400μ. Γυναικών, όπου «σάρωσαν» οι Αμερικανίδες. Οι θεατές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στα κορίτσια τους: την Ντιγκς, την Στάινερ, την Γουίλσον και την ΜακΛάφλιν. Ο Ντουπλάντις δεν δίνει τις παραστάσεις του με τα χρώματα των ΗΠΑ, παρότι γεννήθηκε στη Λουϊζιάνα, από πατέρα Αμερικανό (και μητέρα Σουηδέζα), και μεγάλωσε εκεί, μαθαίνοντας τα μυστικά του αθλήματος από αμερικανούς δασκάλους. Το 2015 επέλεξε να εκπροσωπεί την πατρίδα της μητέρας του, επειδή στην Αμερική οι προκρίσεις στις μεγάλες διοργανώσεις κρίνονται στα «τράιαλς». Ακόμη και ο καλύτερος αθλητής, αν βρεθεί σε «κακή μέρα», μπορεί να αποκλειστεί. Ενώ με τη Σουηδία, οι συμμετοχές του θα ήταν εξασφαλισμένες.

Οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να το δουν και να το ξαναδούν. Να το θαυμάσουν όπως του άξιζε. Ακόμη και με γυμνό μάτι φάνηκε ότι ο Ντουπλάντις πέρασε αρκετά πάνω από τον πήχη. Υστερα ήρθε η τεχνολογία, να το επιβεβαιώσει. Σύμφωνα με το γράφημα των διοργανωτών, ο Σουηδός έφτασε έως και 14,9 εκατοστά πάνω από το ύψος των 6,21μ., δηλαδή στα 6,36μ. Την ίδια στιγμή, στην κορύφωση του άλματος, η μικρότερη απόσταση του αθλητή από τον πήχη (το σημείο του σώματός του που θα μπορούσε να τον ρίξει) μετρήθηκε στα 8,02 εκ. Που σημαίνει ότι μια επιτυχημένη προσπάθεια κοντά στα 6,30μ. είναι, ήδη, μέσα στις δυνατότητές του.

Ο εαυτός του είναι, πλέον, ο μόνος του αντίπαλος. Τον ανταγωνισμό τον έχει αφήσει πολύ πίσω. Σήμερα στο Ορεγκον, πέρασε τα 5,94, τα 6 μέτρα και τα 6,06 (ρεκόρ αγώνων) με την πρώτη προσπάθεια. Το παγκόσμιο ρεκόρ (6,21μ.) το πέτυχε με τη δεύτερη. Οι άλλοι δυο επικοντιστές που κέρδισαν μετάλλιο, έμειναν στα 5,94μ. Ο Αμερικανός Κρίστοφερ Νίλσεν τα υπερπήδησε με την πρώτη και πήρε το αργυρό. Ο Φιλιππινέζος Ερνεστ Τζον Ομπιένα, με τη δεύτερη. Αν και έκανε ρεκόρ Ασίας, τερμάτισε τρίτος. Κάτι τέτοιο συνέβη και στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου, τον Μάρτιο. Ο Βραζιλιάνος Τιάγκο Μπραζ με 5,95μ. (ρεκόρ Νοτίου Αμερικής) και ο Νίλσεν (5,90μ.), ούτε που πλησίασαν τα 6,20μ. του Ντουπλάντις.

Ετσι θα το πηγαίνει ο Σουηδός. Πόντο – πόντο: 6,17μ. στο Τόρουν, 6,18μ. στη Γλασκώβη, 6,19μ. στο Βελιγράδι, 6,20μ. πάλι στο Βελιγράδι, 6,21μ. στο Ορεγκον. Ακριβώς όπως ο προηγούμενος «κυρίαρχος των αιθέρων», Σεργκέι Μπούμπκα, από το 1984 έως το 1994. Επειδή τα παγκόσμια ρεκόρ πληρώνονται αδρά από τους διοργανωτές των events (το έπαθλο στο Ορεγκον ήταν 100.000 δολάρια) και από τους χορηγούς, αλλά και γιατί έτσι οι λάτρεις του επί κοντώ έχουν κάτι συναρπαστικό να περιμένουν σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, σε κάθε μίτινγκ. Ο Ντουπλάντις πέρασε τα 6 μέτρα για 46η φορά στην καριέρα του, καταρρίπτοντας το αντίστοιχο ρεκόρ του Μπούμπκα (45 φορές).

Είναι, ξεκάθαρα, ο συνεχιστής των καταπληκτικών επιδόσεων του «τσάρου των αιθέρων», ο «Μπούμπκα του 21ου αιώνα». Στον ανοικτό στίβο, το ρεκόρ που άφησε πίσω του ο Μπούμπκα (6,14μ.) έστεκε απλησίαστο από τον Ιούλιο του 1994 -για πάνω από 26 χρόνια- μέχρι να το καταρρίψει ο (τότε) 20χρονος Σουηδός, τον Σεπτέμβριο του 2020 στο «Ντάιαμοντ Λιγκ» της Ρώμης (6,15μ.). Στον κλειστό στίβο, το 6,15μ. του Ουκρανού (Φεβρουάριος 1993 στο Ντονέτσκ) δεν έπεσε απευθείας στα χέρια του Ντουπλάντις – μεσολάβησε ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί (6,16μ. τον Φεβρουάριο του 2014). Αλλά ο «Μόντο» το ανέβασε, μέσα σε δυο χρόνια, τέσσερα εκατοστά.

Τον Νοέμβριο θα γίνει 23 ετών. Ο Μπούμπκα εγκατέλειψε τους στίβους λίγο πριν κλείσει τα 38. Καλά να ‘ναι, έχει πολλές συγκινήσεις να μας χαρίσει, ακόμη, σε αυτό το θεαματικό αγώνισμα – ένα από τα πιο δημοφιλή στον στίβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...