392
Το κτίριο βομβαρδίστηκε αφού πρώτα είχε εκκενωθεί από όσους το χρησιμοποιούσαν | REUTERS/Ashraf Abu Amrah

Το Ισραήλ ισοπέδωσε κτίριο του Associated Press και του Al Jazeera στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2021, 18:42
Το κτίριο βομβαρδίστηκε αφού πρώτα είχε εκκενωθεί από όσους το χρησιμοποιούσαν
|REUTERS/Ashraf Abu Amrah

Το Ισραήλ ισοπέδωσε κτίριο του Associated Press και του Al Jazeera στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2021, 18:42

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό πολυώροφου κτιρίου στη Λωρίδα της Γάζας, αφού πρώτα είχε εκκενωθεί, το οποίο χρησιμοποιούσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Associated Press και το Al Jazeera.

Ισχυρίζονται  ωστόσο οι ισραηλινές δυνάμεις ότι μέρος του κτιρίου χρησιμοποιούσε η Χαμάς ως έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών της.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera αναμετέδωσε ζωντανά τις εικόνες του 12ώροφου πύργου να καταρρέει, μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης. Στο κτίριο στεγάζονταν επίσης διαμερίσματα και άλλα γραφεία.

Ο Τζαβάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Jala, ανέφερε πως ισραηλινός αξιωματικός τον προειδοποίησε, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτίριο. Ζήτησε επιπλέον 10 λεπτά προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε.

«Οι Ισραηλινές Δυνάμεις έπληξαν έναν αριθμό τέτοιων κτιρίων τις τελευταίες ημέρες, όμως, πριν το κάνουμε, λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προσπαθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι άμαχοι δεν θα πληγούν. Καλέσαμε τους ενοίκους του κτιρίου και τους ειδοποιήσαμε να φύγουν. Στείλαμε μηνύματα sms. Παρείχαμε επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου»,  επισήμαναν στο Twitter.

«Θα το πούμε ξανά: Όταν η Χαμάς εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο. Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που στοχοθέτησαν οι IDF, χρησιμοποιούντaν για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών», τονίζεται ακόμη στην ανάρτηση.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press δήλωσε «σοκαρισμένο και τρομοκρατημένο» από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, χαρακτηρίζοντάς τον «μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη».

«Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Μας προειδοποίησαν ότι το κτίριο θα πληγεί», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής του οργανισμού Γκάρι Προύιτ.

«Πρόκειται για μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη. Αποφύγαμε για λίγο τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Καμιά δεκαριά δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι συνεργάτες του AP βρίσκονταν στο κτίριο και ευτυχώς, μπορέσαμε να το εκκενώσουμε εγκαίρως», σημείωσε. «Ζητήσαμε πληροφορίες από την ισραηλινή κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε επαφή με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα», είπε ακόμη.

«Ο κόσμος θα ενημερώνεται λιγότερο σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γάζα εξαιτίας όσων συνέβησαν σήμερα», κατέληξε.

Ο Λευκός Οίκος επεσήμανε από την πλευρά του προς το Ισραήλ ότι η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων είναι «ύψιστης σημασίας». «Είπαμε απευθείας στους Ισραηλινούς ότι η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευθύνη ύψιστης σημασίας», έγραψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News