417
Πύραυλοι από το Iron Dome αναχαιτίζουν ρουκέτες της Χαμάς πάνω από την πόλη Ασκελόν στο Ισραήλ | REUTERS/Amir Cohen

Ρουκέτες από τη Χαμάς και νέες αεροπορικές επιδρομές από τους Ισραηλινούς

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2021, 12:12
Πύραυλοι από το Iron Dome αναχαιτίζουν ρουκέτες της Χαμάς πάνω από την πόλη Ασκελόν στο Ισραήλ
|REUTERS/Amir Cohen

Ρουκέτες από τη Χαμάς και νέες αεροπορικές επιδρομές από τους Ισραηλινούς

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2021, 12:12

Αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σφυροκόπησαν για άλλη μια φορά αργά την Παρασκευή θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας ενώ μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για έκτη ημέρα.

Παράλληλα, αμερικανοί και άραβες διπλωμάτες αναζητούν τρόπο να υπάρξει αποκλιμάκωση, χωρίς να υπάρχουν απτά αποτελέσματα.

Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν στη διάρκεια της νύχτας τη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα μέλη μιας οικογένειας, ανακοίνωσε το Σάββατο η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια από τις πολλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή. Σύμφωνα με κατοίκους, σκάφη του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού άνοιξαν πυρ με τα πυροβόλα τους, αν και δεν είναι σαφές εάν έπληξαν τον παλαιστινιακό θύλακα.

Εν τω μεταξύ, σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε τουλάχιστον δύο μεγάλα αστικά κέντρα του νότιου Ισραήλ. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών.

Χωρίς καμιά ένδειξη στον ορίζοντα πως οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν σύντομα, τα θύματα αυξάνονται και αλλού, με παλαιστινιακές πηγές να κάνουν λόγο για 11 θανάτους χθες Παρασκευή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Τουλάχιστον 132 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τη Δευτέρα, ανάμεσά τους 32 παιδιά και 21 γυναίκες, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές, ενώ άλλοι 950 έχουν τραυματιστεί.

Η Αίγυπτος άνοιξε το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα ώστε να μπορέσουν να περάσουν δέκα ασθενοφόρα που μετέφεραν Παλαιστίνιους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά, προκειμένου να λάβουν βοήθεια σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Περισσότερες από 2.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ. Οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, εκ των οποίων οι έξι ήταν πολίτες και δύο από αυτούς παιδιά.

Διπλωματική κινητικότητα

Ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) για να συζητηθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έστειλε χθες τον Χάντι Αμρ, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Υποθέσεις, στην περιοχή.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ εξήγησε ότι σκοπός της αποστολής του αμερικανολιβανέζου διπλωμάτη είναι να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επανέλθει «διαρκής ηρεμία» στην περιοχή.

Ο Αμρ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Ιερουσαλήμ με ισραηλινούς αξιωματούχους και στη συνέχεια να μεταβεί στη Δυτική Όχθη για να συνομιλήσει με οαλαιστίνιους αξιωματούχους. Επιθυμεί να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια «βιώσιμη ηρεμία» δήλωσε η Τζαλίνα Πόρτερ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Αίγυπτος συνεχίζει τις προσπάθειες να επιτευχθεί εκεχειρία. «Μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη εντείνουν τις επαφές τους με όλα τα μέρη για να αποκατασταθεί η ηρεμία αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ακόμη», είπε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...