472
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή | Εθνικό Θέατρο

To Eθνικό δεν περίμενε τον Φαμπρ/ Οι παραστάσεις του καλοκαιριού

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2016, 09:56
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή
|Εθνικό Θέατρο

To Eθνικό δεν περίμενε τον Φαμπρ/ Οι παραστάσεις του καλοκαιριού

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2016, 09:56

Αν και η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή Στάθη Λιβαθινού λήγει τον Μάιο, το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε με ορμητικό τρόπο το πρόγραμμά του για το καλοκαίρι, περιμένοντας από το υπουργείο να αποφασίσει εγκαίρως για την ανανέωση της θητείας προκειμένου να προχωρήσει και στην ανακοίνωση του προγράμματος για την επόμενη σεζόν (αν ανανεωθεί η θητεία η ανακοίνωση θα γίνει το Πάσχα). Η ανακοίνωση έγινε λοιπόν με τρόπο ορμητικό αλλά και μαξιμαλιστικό. Μαξιμαλιστικό σε ιδέες, αριθμό παραστάσεων, συνεργατών, νέων μεταφράσεων αλλά και συνεργασιών.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του ίδιου του Στάθη Λιβαθινού στις 15 και 16 Ιουλίου, τον «Οιδίποδα τύραννο» σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας στις 29 και 30 Ιουλίου και τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού στις 5 και 6 Αυγούστου. Εχει ξεχωριστό ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις έγιναν ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιαν Φαμπρ δεν έχει έρθει καν στην Ελλάδα για να ανακοινώσει το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Θοδωρής Αμπατζής, αναπληρωτής του Εθνικού Θεάτρου όταν ερωτήθη είπε πως έχει γίνει μια πρώτη επαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση όταν έχει εξασφαλίσει τέτοιες συνεργασίες ο οργανισμός απλά δεν μπορεί να περιμένει… Και ποιες είναι αυτές οι συνεργασίες; Το Εθνικό ενώνει τις δυνάμεις με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ταυτόχρονα για την «Αντιγόνη». Οσο για τον «Οιδίποδα», αυτός είναι συμπαραγωγή με το σπουδαίο ρώσικο οργανισμό Βαχτάνγκοφ (οι πρόβες αρχίζουν στη Μόσχα την προσεχή εβδομάδα).

©Patroklos Skafidas-Lisistrata-Final
Οι πρωταγωνιστές της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη

Στο πεδίο των μεταφράσεων κυριολεκτικά υπάρχει εξέλιξη και ανανέωση, αφού η «Αντιγόνη» θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη που όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου δίνοντας τον τόνο «ο Σοφοκλής γουστάρει τις συγκρούσεις και κάνει την ηρωίδα του αγωγό τους». Ανυπομονησία προκαλεί βεβαίως η μετάφραση της «Λυσιστράτης» από τον Δημήτρη Δημητριάδη για την παράσταση που θα σκηνοθετήσει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Οι δύο τους, παλιοί γνώριμοι γίνονται οι ίδιοι αγωγοί των κειμένων και έχουν προσφέρει μοναδικές θεατρικές εμπειρίες στο παρελθόν.

Για να επανέλθουμε στο στοιχείο του μαξιμαλισμού, αρκεί να κοιτάξει κανείς τους ηθοποιούς, κάθε γενιάς που θα εμφανιστούν στην Επίδαυρο. Στην «Αντιγόνη» θα δούμε τους Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καστανάς Αντώνης Κατσαρής (από Θ.Ο.Κ.), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Βασίλης Μαγουλιώτης, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (από ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (από Θ.Ο.Κ.), Αντωνία Χαραλάμπους (από Θ.Ο.Κ.), Γιάννης Χαρίσης (από ΚΘΒΕ).

Στην «Λυσιστράτη» το αναρχικό χιούμορ του Αριστοφάνη μέσα από το κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη και φυσικά την ριζοσπαστική πνοή του Μαρμαρινού θα κληθούν να ενσαρκώσουν οι εξής: Γιάννης Βογιατζής, Αθηνά Δημητρακοπούλου Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη,  Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ειρήνη Μαρκή,  Αθηνά Μαξίμου,  Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου Θέμης Πάνου,  Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου,  Χάρης Τσιτσάκης Αιμίλιος Χειλάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...