682
O Μαουρίτσιο Ποτσετίνο παρακολουθεί περίλυπος την ομάδα του, Τσέλσι, να αρκείται σε εκτός έδρας ισοπαλία 0-0 με την Μπόρνμουθ, στις 17 Σεπτεμβρίου | Charlotte Wilson/Offside via Getty Images

Το δισεκατομμύριο του Μπόελι και… τα λεμόνια του Ποτσετίνο

Sportscaster Sportscaster 28 Σεπτεμβρίου 2023, 16:27
O Μαουρίτσιο Ποτσετίνο παρακολουθεί περίλυπος την ομάδα του, Τσέλσι, να αρκείται σε εκτός έδρας ισοπαλία 0-0 με την Μπόρνμουθ, στις 17 Σεπτεμβρίου
|Charlotte Wilson/Offside via Getty Images

Το δισεκατομμύριο του Μπόελι και… τα λεμόνια του Ποτσετίνο

Sportscaster Sportscaster 28 Σεπτεμβρίου 2023, 16:27

Νοστιμεύουν το φαγητό. Φτιάχνουν λεμονάδα. Κάνουν καλό στην υγεία. Αλλά για τον προπονητή της Τσέλσι, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, τα λεμόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για έναν ανώτερο σκοπό. Του το έμαθε ένας φίλος πριν από αρκετά χρόνια. Εκτοτε δεν τα αποχωρίζεται ποτέ και πουθενά.

Στο γραφείο του στο αθλητικό κέντρο του Κόμπαμ, στο νότιο Λονδίνο, υπάρχει πάντα σε περίοπτη θέση ένα μεγάλο κουτί γεμάτο λεμόνια. Συμβολίζουν την πίστη του διάσημου 51χρονου τεχνικού στην «energia universal», μια ανώτερη μορφή ενέργειας με την οποία ο άνθρωπος μπορεί να συνδεθεί. Δεν γίνεται κατανοητή με τη λογική, όμως υφίσταται. Είναι μια αύρα που σε καθοδηγεί και έχει τη δύναμη να κάνει τα ανέφικτα εφικτά. «Αποφάσεις, επιλογές, προσωπικές σχέσεις, τα πάντα είναι ζήτημα ενέργειας» γράφει ο Ποτσετίνο στο βιβλίο του «Brave New World» (2017). «Δεν είναι ορατή, αλλά είχα την ικανότητα να την ανακαλύψω».

Για τους ινδουιστές τα λεμόνια είναι ιερά. Σε πολλά μέρη του Κόσμου τούς αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες. Η κουλτούρα της Αργεντινής, της πατρίδας του Ποτσετίνο, δέχεται ότι χαρίζουν θετική ενέργεια, έμπνευση, ευημερία και τύχη. Επίσης, ότι διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα. Ο προπονητής της Τσέλσι πιστεύει πως εξαφανίζουν την αρνητική ενέργεια όπως ο σπόγγος καθαρίζει τον μαυροπίνακα. Οτι τον προστατεύουν από όποιον κακόβουλο επισκέπτεται τον χώρο του. Την εποχή που εργαζόταν στην Τότεναμ τα είχε πάνω στο γραφείο του, μέσα σε έναν δίσκο, και τα αντικαθιστούσε κάθε 10 μέρες. Οχι μόνον επειδή κάποτε σαπίζουν, αλλά και γιατί τα αρνητικά vibes που απορροφούν τα μολύνει.

Για την ιδιαίτερη σχέση του με τα λεμόνια είχε μιλήσει δημοσίως για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2016. Τα είχε χαρακτηρίσει ως την «πηγή μιας δύναμης που σε καθοδηγεί, μιας δύναμης ζωής που επηρεάζει τα πάντα». «Τίποτα δεν γίνεται τυχαία» είχε πει. «Ολα όσα συμβαίνουν, αποτελούν τη συνέπεια μιας αιτίας. Υπάρχει κάποιος λόγος που ο Χάρι (Κέιν) σκοράρει πάντοτε στα ντέρμπι. Πιστεύω σε αυτή την ενέργεια. Για μένα υπάρχει. Η πίστη είναι κάτι σπουδαίο. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να τη νιώθεις να κυλάει στο αίμα σου, στο σώμα σου».

Στην Τσέλσι αυτή η δύναμη δεν τον έχει βοηθήσει, μέχρι στιγμής. Στις έξι πρώτες αγωνιστικές της εφετινής Πρέμιερ Λιγκ η ομάδα του έχει νικήσει μόνο μία φορά –τη νεοφώτιστη Λούτον–, επίδοση που γυρνά τον σύλλογο πολλά χρόνια πίσω, στο 1995. Βρίσκεται στη 14η θέση της βαθμολογικής κατάταξης. Το γκολ του Νίκολας Τζάκσον με το οποίο νίκησε την Τετάρτη την Μπράιτον στον τρίτο γύρο του Λιγκ Καπ ήταν το πρώτο που πέτυχε μέσα στον Σεπτέμβριο. Είχε να σκοράρει από τις 25 Αυγούστου: από εκείνο το 3-0 εναντίον της Λούτον. Και οι παίκτες της που έχουν τραυματιστεί από την αρχή της σεζόν συμπλήρωσαν μια ντουζίνα – δεν το λες καλή τύχη.

Την περασμένη εβδομάδα τον ρώτησαν σε συνέντευξη Τύπου αν ύστερα από όλα αυτά εξακολουθεί να πιστεύει στη δύναμη των λεμονιών. Ο Ποτσετίνο απάντησε ότι η πίστη του δεν έχει κλονιστεί. «Στην Τότεναμ άρχισαν να λειτουργούν (τα λεμόνια) έπειτα από δύο χρόνια. Δεν είναι μαγικά, δώστε τους λίγο χρόνο. Σήμερα έχω στο γραφείο μου κίτρινα και πράσινα. Από την Ισπανία και την Ιταλία. Κάποτε πίστευα ότι τα κίτρινα λειτουργούσαν καλύτερα, όμως τώρα ξέρω πως το χρώμα δεν έχει σημασία. Μακάρι να έβρισκα και ένα μπλε (για να ταιριάζει με το μπλε της Τσέλσι)». Ενας από τους εκπροσώπους των media τον ρώτησε αν το πράσινο λεμόνι είναι αυτό που λέμε «λάιμ». Ο Ποτσετίνο ήταν πρόθυμος να τον βγάλει από την άγνοιά του: «Το λάιμ δεν είναι λεμόνι. Είναι αδέλφια, όμως. Ισως από άλλον πατέρα ή άλλη μητέρα».

Ο Ποτσετίνο έχει αποδείξει την αξία του ως προπονητής. Και σίγουρα τα χάλια της Τσέλσι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στους αλλεπάλληλους τραυματισμούς που έχουν πλήξει την ομάδα – πιθανότατα λόγω της εξαιρετικά έντονης καλοκαιρινής προετοιμασίας. Οι μισοί από τους παίκτες που αποκτήθηκαν εφέτος δεν είναι διαθέσιμοι.

Η πραγματικότητα, όμως, δεν αλλάζει. Ο νέος ιδιοκτήτης του club, Τοντ Μπόελι, και οι συνεταίροι του έχουν δαπανήσει για μεταγραφές πάνω από ένα δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Οσο πιο πολλά ξοδεύουν, τόσο γρηγορότερα εξαντλείται η υπομονή τους – ο Γκρέιαμ Πότερ, ο προηγούμενος προπονητής της Τσέλσι, μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Οπότε, το μέγα ερώτημα για τον Ποτσετίνο είναι πόσες αποτυχίες θα αντέξουν ακόμη μέχρι τα λεμόνια του να δράσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...