527
H θέα της Ακρόπολης μέσα από το μουσείο της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θαυμάζει το αρχαίο μεγαλείο αλλά είναι παραδομένη στις μεσαιωνικές προλήψεις | Alexandros Michailidis / SOOC

Το 89% των Ελλήνων θεωρεί ανώτερο όλων τον πολιτισμό μας – αλλά το 66% πιστεύει στο κακό μάτι

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 13:39
H θέα της Ακρόπολης μέσα από το μουσείο της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θαυμάζει το αρχαίο μεγαλείο αλλά είναι παραδομένη στις μεσαιωνικές προλήψεις
| Alexandros Michailidis / SOOC

Το 89% των Ελλήνων θεωρεί ανώτερο όλων τον πολιτισμό μας – αλλά το 66% πιστεύει στο κακό μάτι

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 13:39

Μια νέα έρευνα, της Pew Research αυτή τη φορά, έρχεται να καταγράψει τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής καθώς και το πόσο διαφορετικά οι λαοί και οι κουλτούρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα – τον δυισμό όμως τον καταγράφει η έρευνα και ειδικότερα για τους Ελληνες που θεωρούν εαυτόν λαό περιούσιο και πολιτισμένο αλλά την ίδια ώρα πιστεύουν μαζικά στο κακό μάτι!

Η έκθεση του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για την Ευρώπη δείχνει ότι οι διαφορές σε επίμαχα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η κοινωνική αποδοχή των μουσουλμάνων, των Εβραίων ή του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων, εξαρτώνται από τη χώρα ή ακόμα και την περιοχή.

Τεράστιο για παράδειγμα είναι το χάσμα Ανατολής – Δύσης στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων. Σουηδοί, Δανοί και Ολλανδοί σε ποσοστό από 86% μέχρι 88% βλέπουν τον γάμο θετικά. Ακολουθούν χώρες όπως η Γερμανία με 77%, η Τσεχία με 65%. Αντίθετα οι ρωμαιοκαθολικοί Πολωνοί απορρίπτουν σε ποσοστό σχεδόν 60% τους γάμους ομοφυλόφιλων, οι ορθόδοξοι Ρουμάνοι κατά 76% και οι ορθόδοξοι Ρώσοι κατά 80%.

Σε ερώτηση σχετικά με την αποδοχή ενός μουσουλμάνου από μια χριστιανική οικογένεια μετά από γάμο, το 82% των Νορβηγών απαντά θετικά. Αντίστοιχα υψηλά είναι τα σχετικά ποσοστά των Σουηδών (80%), των Ολλανδών (88%) και των Βέλγων (77%). Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί απαντούν «ναι» σε ποσοστό γύρω στο 55%. Στον αντίποδα Ελληνες, Πολωνοί,  Βούλγαροι και Ρουμάνοι μπορούν να φανταστούν έναν μουσουλμάνο ως γαμπρό ή νύφη στην οικογένειά τους κατά 33% ενώ οι Τσέχοι μόλις κατά 12%.

Το «κακό» μάτι

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μεταφυσικές πεποιθήσεις των Ελλήνων όπως καταγράφονται στην έρευνα της Pew Research καθώς το 59% πιστεύει στη μοίρα, το 66% στο κακό μάτι (αριθμός ρεκόρ για την Ευρώπη) και το 20% στη μετενσάρκωση! Οι Ελληνες διατηρούν ακόμη μια πρωτιά στην έρευνα καθώς σε ποσοστό 92% πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός (με τους δεύτερους Ρώσους να βρίσκονται σε απόσταση, 75%) Επίσης οι Ελληνες σε ποσοστό 74% πιστεύουμε ότι η καταγωγή και η εθνική ταυτότητα ταυτίζονται ενώ το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε να απαγορευτεί η έκτρωση…

Οι ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες εμφανίζονται πιο ανεκτικοί απέναντι στους Εβραίους. Σχεδόν το 96% των Ολλανδών μπορούν να φανταστούν Εβραίους ως μέλη της οικογένειάς τους, ενώ στη Γερμανία, που ευθύνεται για την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης, το ποσοστό βρίσκεται στο 69%. Το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής 37% κατέγραψαν οι ερευνητές στην Βοσνία, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο.

Διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής υπάρχουν μεταξύ των χωρών και στην αξιολόγηση των πολιτισμών. Το 89% των Ελλήνων για παράδειγμα είναι πεπεισμένο για την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού, ακολουθούν οι Ρώσοι με 69%, η Γερμανία βρίσκεται στο 45%, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Ολλανδοί (31%), οι Βέλγοι (21%) και οι Ισπανοί (20%).

Στο θέμα του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας οι διαφορές είναι μικρότερες μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του διαχωρισμού καταγράφουν οι ερευνητές στη Σουηδία και στη Φινλανδία (με 80% και 77% αντίστοιχα). Σχεδόν όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη θεωρούν θετικό τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Αναποφάσιστοι στο ζήτημα αυτό εμφανίζονται κυρίως οι Ρώσοι, οι Λευκορώσοι και οι Βούλγαροι με 50%. Χώρες όπως η Γεωργία και η Αρμενία θεωρούν σε ποσοστό 52% και 59% αντίστοιχα ότι ορθώς το κράτος στηρίζει τη θρησκεία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...