381
Κατασχεμένα πλαστά ρούχα, τα γνωστά σε όλους «μαϊμού», σε τελωνειακό έλεγχο στo Παρίσι. Μόνο στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι η αξία των εισαγωγών των απομιμήσεων ξεπερνά τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ | Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images

Tης… «μαϊμούς» το τράνζιτ 

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2017, 15:14
Κατασχεμένα πλαστά ρούχα, τα γνωστά σε όλους «μαϊμού», σε τελωνειακό έλεγχο στo Παρίσι. Μόνο στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι η αξία των εισαγωγών των απομιμήσεων ξεπερνά τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ
|Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images

Tης… «μαϊμούς» το τράνζιτ 

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2017, 15:14

Στη γλώσσα του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (European Union Intellectual Property Office – EUIPO) είναι οι διαμετακομιστικοί σταθμοί των απομιμήσεων. Σε μια πιο ντεσπεράντο γλώσσα είναι εκεί όπου κάνουν τράνζιτ τα προϊόντα- μαϊμού. Η EUIPO αποκαλύπτει σε έκθεσή της ότι οι βασικοί σταθμοί είναι το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη. Εξαρτάται πάντως από το πού κατευθύνονται τα προϊόντα–μαϊμού.

World_Import_face

Εκείνα των οποίων ο προορισμός είναι οι αγορές της Αφρικής, κάνουν στάση σε χώρες της Μέσης Ανατολής μεταξύ των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη. Εκεί φτάνουν με κοντέινερ για να συνεχίσουν στη συνέχεια το ταξίδι τους με το ταχυδρομείο λίγα – λίγα. Οσα πάλι προορίζονται για την Ευρώπη, σταματούν στην Αλβανία, την Ουκρανία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, ενώ ο τράνζιτ σταθμός για τις ΗΠΑ είναι ο Παναμάς.

Import_EU_face

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι περίπου τα τρία τέταρτα των απομιμήσεων ταξιδεύουν από τη θάλασσα. Και ο συνολικός τζίρος αυτής της μπίζνας ξεπερνάει τα 461 δισ. δολάρια. Τα 110 από αυτά αφορούν ηλεκτρονικά είδη, ενώ ακολουθούν κοσμήματα, είδη οπτικών, ρουχισμού, φαρμακευτικά προϊόντα, παπούτσια, τρόφιμα και παιχνίδια.

Inport_Number_fake

Να μπει φρένο σε αυτήν την πρακτική δεν είναι εύκολο. Οι αποστολές με λιγότερα από δέκα είδη αντιπροσώπευαν το 43% του συνόλου, ενώ οι δέκα κλάδοι που εξετάζονται στην έκθεση αποτελούν πάνω από το μισό του συνολικού εμπορίου απομιμήσεων στον κόσμο. Μόνο στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι η αξία των εισαγωγών των απομιμήσεων ξεπερνά τα 85 δισεκατομμύρια – τα ηλεκτρονικά είδη έχουν και σε αυτό το πεδίο την πρωτοκαθεδρία.

Εξωτερική άποψη των κεντρικών γραφείων της EUIPO στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας
Εξωτερική άποψη των κεντρικών γραφείων της EUIPO στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας

Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων-μαϊμού στους εννέα από τους δέκα οικονομικούς κλάδους που εξετάστηκαν από την EUIPO κατασκευάζονται –πού αλλού;- στην Κίνα. Πολλές ασιατικές οικονομίες, ανάμεσα στις οποίες η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, η Μαλαισία, το Πακιστάν και το Βιετνάμ, περιλαμβάνονται στους μεγάλους παραγωγούς σε πολλούς τομείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ρόλος που διαδραματίζουν είναι λιγότερο σημαντικός κατά πολύ σε σχέση με αυτόν της Κίνας. Τα σκήπτρα είναι πάντα εκεί, στη χώρα του Δράκου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...