396
Ο Ιβάν Γκολούνοφ υποκλίνεται ευγνώμων στους συναδέλφους του που τον περιμένουν έξω από το αστυνομικό τμήμα τη στιγμή της απελευθέρωσής του | REUTERS

Τη «μαφία των νεκροταφείων» αποκάλυψε ο ρώσος ρεπόρτερ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2019, 08:45
Ο Ιβάν Γκολούνοφ υποκλίνεται ευγνώμων στους συναδέλφους του που τον περιμένουν έξω από το αστυνομικό τμήμα τη στιγμή της απελευθέρωσής του
|REUTERS

Τη «μαφία των νεκροταφείων» αποκάλυψε ο ρώσος ρεπόρτερ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2019, 08:45

Τη «μαφία των νεκροταφείων» στη Μόσχα αποκάλυψε ο ρώσος δημοσιογράφος Ιβάν Γκολούνοφ, ο οποίος συνελήφθη με ψεύτικες κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών, στις αρχές Ιουνίου και αφέθηκε ελεύθερος με εντολή Πούτιν, μετά τη γενικευμένη κατακραυγή.

Το ρεπορτάζ του Γκολούνοφ, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Meduza, αναφέρεται λεπτομερώς στη σκληρή μάχη για την κυριαρχία σε έναν χώρο που αποφέρει έσοδα 392 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Καθώς δεν υπάρχει γη για νέους τάφους, οι συμμορίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, καταφεύγοντας συχνά στη βία.

Και ενώ ο 36χρονος Γκολούνοφ ήταν υπό κράτηση τον περασμένο μήνα, συνάδελφοί του από διάφορα Μέσα συνεργάστηκαν για να ολοκληρώσουν την έρευνά του. Ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος στις 11 Ιουνίου μετά από διαδηλώσεις υπέρ του στη Μόσχα και απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες.

Η δημοσιογραφική έρευνα κατέγραψε με λεπτομέρειες πώς οι επιχειρηματίες από την περιοχή της Σταυρούπολης στη νότια Ρωσία, συνεργάστηκαν με αξιωματούχους της FSB (πρώην KGB), για να αποκτήσουν τον έλεγχο της βιομηχανίας των νεκροταφείων. Αυτό έγινε το 2016, μετά από μία μάχη με πυρά σε νεκροταφείο της Μόσχας, στην οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα και 30 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λεβ και ο Βαλέριαν Μαζαράκι, δύο αδέλφια από την Σταυρούπολη, χρησιμοποίησαν τις διασυνδέσεις τους με τον Αλεξέι Ντοροφέγιεφ, στρατηγό της FSB, για να εξαφανίσουν τον ανταγωνισμό. Πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας αποκάλεσε τον Ντοροφέγιεφ, ημίθεο.

Ο Αλεξέι Ντοροφέγιεφ

Εταιρείες που ανήκουν στους Μαζαράκι, στο παρελθόν εμπλέκονταν στο εμπόριο παράνομου αλκοόλ.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι δύο οικογένειες, Μαζαράκι και Ντοροφέγιεφ, έχουν στην κατοχή τους πολλές γειτονικές επαύλεις κοντά στη Μόσχα, που μυστηριωδώς μεταβιβάστηκαν σε έναν ιδιωτικό οργανισμό που ονομάζεται Ρωσική Ομοσπονδία.

Κανείς τους δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτή υπέρ του Ιβάν Γκολούνοφ, στη Μόσχα

Η Meduza διερευνά τώρα ποιος ακριβώς έδωσε την εντολή για τη σύλληψη του Γκολούνοφ. «Είχε πει μερικές φορές ότι δεχόταν απειλές του τύπου “Υπάρχουν πολλοί άδειοι τάφοι στα νεκροταφεία που γράφεις”» είπε ο Αλεξέι Κοβάλεφ, αρχισυντάκτης του ρεπορτάζ στη Meduza.

Ο Πούτιν απέλυσε δύο αξιωματούχους της αστυνομίας για τις ψεύτικες κατηγορίες που απήγγειλαν στον δημοσιογράφο. «Δεν πρόκειται για αδικία αλλά ανομία» είπε το περασμένο Σάββατο, από την Οζάκα.

Πηγές του Κρεμλίνου, δήλωσαν ότι ο ρώσος πρόεδρος διέταξε την απελευθέρωση του Γκολούνοφ γιατί φοβόταν ότι οι διαδηλώσεις υπέρ του στους δρόμους θα ήταν μαζικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...